Valors , banderoles i actituds: Crònica del plenari de l’ajuntament d’Ontinyent, per Paula García Gironés

Compra a Dues Tasses

Els mitjans de comunicació van fer la setmana passada la seua crònica del plenari a l’Ajuntament d’Ontinyent en referència al darrere punt de l’ordre del dia on es va debatre una moció presentada pel Grup Municipal Socialista on entre d’altres es feia una ferma defensa del nostre Ajuntament al posicionar-se en la defensa dels drets humans, dels valors democràtics per tal de fer possible un món més just, més lliure i més democràtic.

La meua valoració com a portaveu del GPM d’EUPV al consistori d’aquesta moció fou del tot positiva llevat d’un darrer punt de la moció que apuntava a que en les façanes i balcons de l’Ajuntament sols lluirien les banderes oficials, les banderes i estendards de les festes, les banderes de dies internacionals declarats per Nacions Unides, i aquelles que comptaren amb l’acord sense excepció de tots els grups municipals.

visita Vi Natural

Vaig manifestar que compartia el gros de la moció com no podia ser d’altra manera perquè en ella es recollien anteriors propostes i acords que el grup polític d’EUPV a la passada legislatura havia portat al plenari. Així el passat 26 de març de 2012 s’aprovà una moció presentada per EUPV , amb els vots favorables de PSPV, Compromís i EU en reconeixement a la II República, els seus valors i les persones que defensaren i lluitaren per aquest règim democràtic que va acabar amb l’alçament militar dels colpistes del general Franco. Entre els acords presos en aquesta moció s’hi trobaven entre d’altres aquests: recordar aquesta època històrica i retre-li homenatge; que cada 14 d’abril, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la II República, lluïra la bandera republicana a l’edifici del consistori; promoure accions per a la recuperació de la memòria històrica i dedicar un memorial urbà a persones representatives d’aquesta època.

Malgrat els acords, sols unes quantes persones vàrem fer complir allò acordat, de seguida que la bandera republicana lluïra cada 14 d’abril al balcó de l’antic Ajuntament com a fet simbòlic, es convertí per alguns( que malgrat aprovar la moció mai van assistir ni varen promoure cap dels acords) en una de les majors polèmiques. Any rere any, l’ hissada de la bandera republicana, la d’aquelles persones que lluitaren pels valors democràtics i de llibertat dels que ara gaudim, generava notícia. Mai es va fer cap acte institucional per part del govern per promoure els acords, nosaltres com a col·lectiu hem organitzat any rere any un munt d’activitats: xarrades, passes del documental “Las Maestras de la República” i un ja tradicional sopar- homenatge entre d’altres.

Tal i com també afirma la moció del Grup Socialista, des de l’any 2015 Ontinyent compta amb una comissió per la recuperació de la memòria democràtica, comissió creada gràcies a la petició del nostre GPM EUPV, que al plenari celebrat el 2/2/2015 presentà una moció per a la seua creació.

Allò que vull deixar clar, és que el gros de la moció presentada pel PSPV s’apropiava de mesures treballades i proposades per altres grups, iniciatives que mai s’hagueren debatut al nostre plenari, si algun dels grups, malgrat no comptar amb el consens total, no hagueren dut davant el plenari propostes que malgrat no comptar amb un suport majoritari de la societat, són qüestions de justícia.

Les persones que compartim un sentiment republicà volem retre un sentit homenatge a aquelles persones que lluitaren front nombroses adversitats en favor de la justícia, la democràcia i els drets humans. I no estem disposades a soterrar novament els valors que han ajudat a fonamentar la nostra societat, ni molt menys a deixar en el mateix sac a aquelles persones que lluitaren i donaren la vida per defensar les llibertats des d’un sistema democràticament constituït i aquells que s’alçaren en armes totalitàriament front aquests procurant-los la mort, la repressió, la barbàrie i la condemna a l’oblit i al silenci.

Nosaltres els republicans i republicanes de cor, malgrat els intents d’uniformitat dels representants a Ontinyent de la Große Koalition ( PP, PSPV i Ciutadans) tenim i tindrem memòria i ens reivindiquem front aquesta coalició com a minoria, n’estem d’acord amb què per fi l’Ajuntament organitze actes per celebrar el 14 d’abril de manera institucional i mitjançant la Comissió per la recuperació de la memòria democràtica, en la que nosaltres estem presents i seguirem treballant amb força. Però no estem d’acord en la covardia d’introduir un punt en una moció per tal que un dia a l’any deixara de lluir la tricolor al nostre balcó .

Esperem que d’ara endavant, tal i com diu la moció del PSPV, cada vegada que s’haja de penjar una bandera o estendard ( com per exemple les d’alguna iniciativa privada, d’alguna organització social, etc) es realitze a priori un plenari per tal de ratificar el consens total de tots els grups amb representació municipal.

Nosaltres davant el 74 aniversari de la mort del poeta republicà i del poble Miguel Hernández, diem que mai més renunciarem ni al més vell dels nostres somnis ni dels nostres valors. Seguirem treballant , festejant, recuperant memòria per construir juntes la III República.

PAULA GARCÍA GIRONÉS

PORTAVEU DEL GPM EUPV

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.