9.4 C
Alcoi
Diumenge, 18 abril 2021

No s'ha trobat res.

Disculpes, però no s'han trobat resultats a l'arxiu sol·licitat.

La comarca diànica de L’Alcoià inclou les valls de Biar i Alcoi la comarca històrica de la Foia de Castalla. Un territori muntanyós que inclou, entre d’altres, el Maigmó, el carrascar de la Font Roja i la serra del Menejador, la serra de Mariola o La Carrasqueta.

A banda de la seua capital, Alcoi, inclou els municipis de Banyeres de Mariola, Benifallim, Castalla, Ibi, Onil, Penàguila, Tibi, Beneixama, Biar, El Camp de Mirra i la Canyada de Biar.

L’Alcoià és una comarca rica en festes i costums. A la majoria dels seus pobles se celebren festes de Moros i Cristians en diferents dates. Sens dubte, un tipus de festivitat ben característic a la zona. Com a la majoria de comarques diàniques, cada poble de l’Alcoià compta amb un o diversos grups de danses, així com de dolçainers i tabaleters, agents essencials en la recuperació de les tradicions autòctones de la zona.

A Alcoi, cal ressenyar el cicle festiu que situa a la localitat en el mapa nacional i internacional amb l’arribada de les Festes de Moros i Cristians al mes d’Abril, i el Nadal Alcoià, amb la Cavalcada dels Reis Mags com a acte destacat. Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi estan declarades d’Interés Turístic Nacional. La cavalcada, per la seua banda, és la més antiga de què es té constància, i està declarada d’Interés Turístic Nacional.

Les localitats de Banyeres de Mariola i Onil comparteixen les darreries del mes d’abril per a celebrar els seus Moros i Cristians; Castalla, Ibi i Beneixama ho fan amb l’arribada del mes de setembre, mentre que Biar i el Camp de Mirra empren respectivament els mesos de maig i agost per a la celebració de les seues festes patronals. Al Camp de Mirra, l’acte festiu més destacat esdevé la representació del Tractat d’Almisrà, un teatre que perdura gràcies a la col·laboració veïnal on es recrea el pacte entre Jaume I “El Conqueridor”, i l’Infant Alfons deCastella (Alfons el Savi).

A les localitats d’Ibi i el Camp de Mirra és possible trobar encara diverses representacions de les anomenades “Festes dels folls”, celebracions de caràcter estrafolari i subversiu de la cultura popular valenciana. Al voltant del 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, Ibi celebra les Festes d’Hivern, on els Enfarinats són una figura clau. El grup dels Enfarinats pren el poder de la vila durant uns dies en què la legalitat canvia de bàndol, i s’imposen normes absurdes de convivència. La festa al Camp de Mirra, celebrada al voltant de les mateixes dates, centra els seus actes en la crítica humorística dels esdeveniments de la vida local.

Penàguila, Benifallim o Tibi, les localitats més menudes de la comarca, celebren les seues festes patronals a l’estiu, amb actes lúdics de tot tipus: cercaviles, festes de joves, concerts, orquestres i un llarg etcètera.

Aquesta web utilitza galetes. Podeu llegir la política de galetes ací. Si continues navegant estas acceptant-la.    Veure
Privacidad