21.6 C
Alcoi
Diumenge, 14 juliol 2024

Cocentaina viu els Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit a partir del 12 d’agost

Cocentaina viu els Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit a partir del 12 d'agost

Cocentaina, capital del Comtat, celebra les festes de Moros i Cristians, en honor al patró Sant Hipòlit, del 12 al 15 d’agost.

Declarades d’Interès Turístic Nacional, les festes de Cocentaina es troben molt arrelades al poble, i compten amb un incomparable atractiu en quant a vestimentes, armes, boatos i composicions de música festera.

La festa començarà oficialment el divendres 12 d’agost, la Nit de l’Olla. Al dia següent, tindrà lloc la gran Entrada de Moros i Cristians, amb una amplíssima desfilada al Passeig del Comtat.

Entre els actes més destacables, a banda de la gran Entrada, cal esmentar la presentació de les armes, la singular Ambaixada de les Tomaques, o les diferents guerrilles.

La història de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina està inevitablement lligada a la de la seva música. Cocentaina és bressol de compositors que han marcat la història de la música festera, no només ací, sinó a moltes de les comarques que ens envolten: músics com Manuel Ferrando Gonzalez (autor del pasdoble més antic conegut fins ara per a les Festes de Moros i Cristians: “El Moro Guerrero”), Gustavo Pascual Falcó (compositor del pasdoble “Paquito el Chocolatero”), Justo Sansalvador Cortés, Miguel Picó Biosca, Enrique Torró Insa, José Insa Martínez, Rafael Lledó o José Pérez Vilaplana d’entre molts altres.

També cal destacar autors més joves, com Ignacio García Vidal i Francisco Valor Llorens, que han contribuït de manera notable a enriquir la Festa amb les seues obres.

A continuació, podeu consultar la programació oficial:

DIVENDRES, 12 D’AGOST: Nit de l’Olla
19.15h, concentració de les ‘filaes’ en la part alta del Passeig, iniciant la cercavila fins al Pla, on s’interpretarà l’Himne de Festes. Després, desfilada de ‘filaes’ i bandes de música cap als seus locals socials.
22.30h, des del Passeig del Comtat, començarà la desfilada de la Nit de l’Olla.

DISSABTE, 13 D’AGOST: Dia de l’Entrada
06.30h, en la plaça de la Vila, Santa Missa. Després de la interpretació de l’Himne Nacional, començarà la Primera Diana.
12.15h, en els llocs de costum tindrà lloc la tradicional Ambaixada del Contraban, entre les ‘filaes’ Maseros i Contrabandistes.
12.30h, celebració de l’Eucaristia de la Germanor Sacerdotal, en l’església de Santa María
20.00h, Entrada de Moros i Cristians
En finalitzar l’acte, revetla.

DOMINGO, 14 D’AGOST: Dia de Sant Hipòlit
07.30h, comença la Segona Diana, on els més xicotets, al costat dels majors, seran els protagonistes.
11.45h, concentració dels ‘filaes’ de guàrdia al Pla. La resta de ‘filaes’, des del carrer Major a la Parròquia de Santa María. A continuació es realitzarà l’Ofrena de Flors al Patró Sant Hipòlit i després Solemne Missa. En acabar la mateixa, en la plaça de la Vila, es realitzarà la Presentació d’Armes als capitans i abanderats.
20.15h, Solemnne Processó amb la imatge i relíquia de Sant Hipòlit. A l’entrada del Sant es dispararà arcabucería.
00.30h, Retreta. Alegre i desenfadada desfilada nocturna de totes les ‘filaes’
En acabar l’acte, revetla

DILLUNS, 15 D’AGOST: Dia de l’Alardo
A l’alba, guerrilles amb la presència de Capitans i Abanderats.
11.00h, El Moro demanarà la rendició de la Vila al Capità Cristiano. En ser menyspreat començarà l’Ambaixada. A continuació s’iniciarà el Alardo amb l’incendi de la Vila Comtal.
14.00h, tradicional ‘Ambaixada dels Tomaques’
18.30h, Estafeta i Ambaixada Cristiana. A continuació, solemne acte d’Acció de Gràcies i trasllat de la figura del patró a la parròquia del Salvador
00.30h, Revetla.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.