9.7 C
Alcoi
Dimecres, 24 abril 2024

Cocentaina viu els Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit a partir de l’11 d’agost

Cocentaina viu els Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit a partir de l'11 d’agost

Cocentaina, capital del Comtat, celebra les festes de Moros i Cristians, en honor al patró Sant Hipòlit, de l’11 al 14 d’agost.

Declarades d’Interès Turístic Nacional, les festes de Cocentaina es troben molt arrelades al poble, i compten amb un incomparable atractiu en quant a vestimentes, armes, boatos i composicions de música festera.

La festa començarà oficialment el divendres 11 d’agost, la Nit de l’Olla. Al dia següent, tindrà lloc la gran Entrada de Moros i Cristians, amb una amplíssima desfilada al Passeig del Comtat.

Entre els actes més destacables, a banda de la gran Entrada, cal esmentar la presentació de les armes, la singular Ambaixada de les Tomaques, o les diferents guerrilles.

La història de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina està inevitablement lligada a la de la seua música. Cocentaina és bressol de compositors que han marcat la història de la música festera, no només ací, sinó a moltes de les comarques que ens envolten: músics com Manuel Ferrando Gonzalez (autor del pasdoble més antic conegut fins ara per a les Festes de Moros i Cristians: “El Moro Guerrero”), Gustavo Pascual Falcó (compositor del pasdoble “Paquito el Chocolatero”), Justo Sansalvador Cortés, Miguel Picó Biosca, Enrique Torró Insa, José Insa Martínez, Rafael Lledó o José Pérez Vilaplana d’entre molts altres.

També cal destacar autors més joves, com Ignacio García Vidal i Francisco Valor Llorens, que han contribuït de manera notable a enriquir la Festa amb les seues obres.


A continuació, podeu consultar la programació oficial:

DIVENDRES, 11 D’AGOST
19.15h, concentració de les ‘filaes’ en la part alta del Passeig, iniciant la cercavila fins al Pla, on s’interpretarà l’Himne de Festes, dirigit per Rafael Mullor Grau.
22.40h, Voltetes pel Passeig del Comtat.

DISSABTE, 12 D’AGOST: Dia de l’Entrada
06.30h, en la plaça de la Vila, Santa Missa. Després de la interpretació de l’Himne Nacional, començarà la Primera Diana.
12.15h, en els llocs de costum tindrà lloc la tradicional Ambaixada del Contraban, entre les ‘filaes’ Maseros i Contrabandistes.
19h, Entrada de Moros i Cristians
En finalitzar l’acte, revetlla en l’Avinguda del Ferrocarril.

DOMINGO, 13 D’AGOST: Dia de Sant Hipòlit
07.30h, comença la Segona Diana.
11.50h, concentració dels ‘filaes’ de guàrdia al Pla. La resta de ‘filaes’, des del carrer Major a la Parròquia de Santa María. A continuació es realitzarà l’Ofrena de Flors al Patró Sant Hipòlit i després Solemne Missa. En acabar la mateixa, en la plaça de la Vila, es realitzarà la Presentació d’Armes als capitans i abanderats (13.30h).
20.15h, Solemnne Processó amb la imatge i relíquia de Sant Hipòlit.
00.30h, Retreta. Alegre i desenfadada desfilada nocturna de totes les ‘filaes’
En acabar l’acte, revetlla a l’Avinguda del Ferrocarril.

DILLUNS, 14 D’AGOST: Dia de l’Alardo
07h Guerrilles amb la presència de Capitans i Abanderats a les faldes de la Serra de Mariola.
11.00h, Estafeta i ambaixada mora. A continuació, s’iniciarà l’Alardo.
14.00h, tradicional ‘Ambaixada dels Tomaques’ entre Bequeteros i Cavalleria Ministerial
18.30h, Estafeta i Ambaixada Cristiana. A continuació, s’iniciarà l’Alardo.
20h, Acció de gràcies al Monasteri de la Mare de Déu del Miracle i trasllat de Sant Hipòlit fins a l’església del Salvador.
00.30h, Revetlla a l’Avinguda del Ferrocarril.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

3 × 4 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.