Ser o no ser dependents, qüestió de segons

Compra a Dues Tasses

Marxes de la dignitat

Qualsevol dia, minut i segon de les nostres vides pot ser el dia escollit, eixe dia en que la nostra vida canvie i de cop i volta som Dependents. Una malaltia, un accident, una intervenció quirúrgica, un gen,… són suficients per a creuar la finíssima línia que ens separa de no ser a ser Dependents. Això és el que de segur han pensat tots aquells que sovint ens ajuden a dur endavant aquesta tasca informativa i reivindicativa que la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència venim realitzant des de ja fa quasi set anys. Això i tot el munt de injustícies al que cada dia s’enfronta un Dependent, que no sols ha de lluitar per la seua autonomia personal i batallar amb la seua idiosincràsia, si no que a més ha de pleitejar i reivindicar, com si d’una llimosna es tractara, els seus Drets. En esta ocasió són dues les entitats solidàries que han volgut col·laborar amb la nostra lluita: l’Esides Caramanchel C.E. d’Alcoi i la Colla de Dolçainers i Tabaleters Mal Passet de Cocentaina. I les dues ho han fet amb allò que millor saben fer, la primera amb l ’esport dels més menuts en el campus que celebraren aquest estiu al poliesportiu de Cocentaina, i la segona, deleitant-nos amb un espectacular concert al Palau Comtal. La Plataforma volem agrair amb este comunicat, a les dues entitats, no sols el suport econòmic que ens han brindat, sinó també el seu granet d’arena a l’hora de fer visible la nostra problemàtica. Igualment, a l’Ajuntament per la cessió de les instal·lacions i en especial al regidor d’esports, Saúl Botella, per la seua implicació.

visita Vi Natural

Dependents a Escena

L’últim informe de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials denunciava aquesta mateixa setmana que el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència ha perdut un beneficiari cada cinc minuts en l’últim mes –30.106 menys en el que va d’any– i 179.000 persones amb dret a prestació no estan ateses. Atenent a les dades publicades pel propi Ministeri de Sanitat, el Sistema ha perdut 9.289 beneficiaris en juliol i, a hores d’ara, s’atén a 14.104 persones menys que a l’any 2011, quan fou nomenat el president del govern. Al mes de juliol va haver-hi –segons dades oficials del Ministeri– 16.774 sol·licituds menys, 11.449 dictàmens menys, 6.634 grans dependents menys i 13.471 persones amb dret reconegut menys que en el mes anterior, del que es dedueix que continua existint una llista d’espera al voltant de 179.000 persones. Pel que fa als serveis i prestacions, en el mes de juny s’han suprimit 809 llits de residències, s’han deixat de prestar 1.229 serveis d’ajuda a domicili i s’han concedit 1.203 prestacions menys vinculades al servei. A més, s’han reduït en 6.746 les prestacions econòmiques de cuidadors familiars i es calcula que més de 1.000 treballadors han sigut acomiadats del seu lloc de treball en el Sistema d’Atenció a la Dependència. El col·lectiu professional de Directors i Gerents denunciava que, mentre a l’any 2104 cada dia s’ha deixat d’atendre a 145 persones, el Ministeri de Sanitat i el president del govern, Mariano Rajoy, realitzen “curioses interpretacions i declaracions que desmenteixen les seues pròpies dades oficials”. En definitiva, es consideren indignants les mesures de reforma adoptades pel govern, que estan tenint com a resultat “la destrucció del Sistema i la tràgica desatenció a les persones en situació de dependència i a les seus famílies”. Les falsedats del govern es contraposen amb les dades oficials del SISAAD que no fan més que aflorar el col·lapse del Sistema. I mentre el govern alardeja de la disminució de les llistes d’espera com si fos un èxit de la seua gestió, les plataformes i la comunitat científica i professional som conscients i sabedors que la reducció en el nombre de persones que esperen rebre la prestació no és deguda a un increment en l’atenció a persones dependents, sinó que ve motivada bé per la pèrdua del dret o bé per la mort del dependent sense haver sigut atès.

Mal Passet

La paràlisi manifesta del Sistema de Dependència perfectament estudiada i instrumentada pel govern del PP, amb les continues retallades pressupostàries i reiterades legislacions, copagaments, etc., fan que els dependents i els seus familiars, es troben en una indefensió jurídica patent: primer, perquè la Llei no s’està complint tal i com va ser redactada i aprovada (no reconeixement de la retroactivitat i haver d’acodir als tribunals perquè els siga reconeguda per un jutge, …); segon, perquè milers de persones es troben en el “llimb” de la dependència esperant de fa anys a ser ateses; tercer, perquè existeix una infinita casuística particular impossible d’entendre, fruit de la excessiva i inútil burocràciaa la que són sotmesos i a la inoperància d’un govern que sols es preocupa per llançar falsedats a la societat respecte a l’aplicació de la Llei, alhora que posa en marxa una dinamitació perfectament planificada del Sistema d’Atenció a la Dependència. I tot allò, sense oblidar que aquells “afortunats” que encara es troben dins el Sistema arrosseguen mesos de retards en el cobrament de la prestació… per si fóra poc!

Beatriu Tudela, Paco Paredes i Reis Juan

Per tot allò, la Plataforma volem informar que, amb els recursos obtinguts de les col·laboracions de les entitats abans esmentades, anem a dedicar tota una jornada informativa en la qual contarem amb la presència de l’assessora jurídica de les Plataformes de la CV, l’advocada Sandra Casas. D’aquesta manera volem cobrir una necessitat que observem de fa temps en les famílies amb dependents, que no saben amb exactitud quins són els seus drets i en la majoria de casos no saben en quin estat o moment del penós procés es troba el seu expedient. Lamentem que allò que deuria fer-se d’ofici, sense entrebancs i sense desperdiciar un minut, hajam de destinar uns recursos que mai haurien d’anar cap a estos menesters, fonamentalment perquè és tan senzill com destinar els recursos adients per als més vulnerables, reconèixer-los els seus Drets i fer complir la Llei.

Com dèiem al principi i com sempre diem, que ningú s’oblide que en qualsevol instant de les nostres vides, en qüestió de segons, “Tots podem ser Dependents”.

Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència Alcoià-Comtat
17 de setembre de 2014

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

14 − three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.