Festes a Diània – La Festa del Xop de Millena

Millena celebra les seues Festes Majors al voltant del segon diumenge de juliol. Antigament, les festes se celebraven al mes de març, coincidint amb l’equinocci de primavera.

La festivitat gira al voltant d’un xop, carregat de simbolisme. L’arbre és escollit pels participants de la festa per les seves qualitats i es talla i trasllada col·lectivament fins al poble. El moment culminant arriba dos dies després amb La Plantà del Xop a la Plaça de l’Ajuntament.

Contracta un VPS d'Aielo de Malferit!

La festa simbolitza la fecundació de la terra, la vinguda de la primavera. El ritual, a més a més, permet a la població reforçar els seus vincles amb la natura i l’entorn que els envolta.

“Una al·lusió fàl·lica a la virilitat i fertilitat tant de l’home com de la naturalesa, una demostració de vigor i esforç comunal en honra a la naturalesa (…). Encara que maquillat de tradició religiosa i transformat pel pas del temps, cada any per aquestes dates i en la veïna població de Millena, encara podem veure viva l’ancestral tradició iniciàtica d’alçar el tronc d’un arbre en senyal d’unitat social, força viril, i agraïment a la mare naturalesa. ” La Plantà del Xop” al blog de El Socarraet .

A Altea celebren “La Plantà de l’Arbret” pel solstici d’estiu, en honor a Sant Joan. Una festa semblant a la de Millena, que l’escriptor d’Altea Francesc Martínez i Martínez descriu com: “consistix anar els majorals la vespra del día de Sant Joan y tallar un arbre, el mes alt y dret que troben en el terme, de la clase que’s diuen jops (xops). Al so de tabalet y donsaina el porten, acompanyats per tota la gicalla del poble, a la plaça de l’Esglesia, ahon el planten després de haverlo netejat de rames fins al caramull(…).

Les imatges del vídeo són de la Festa del Xop de l’any 2015, i algunes imatges formen part del documental “Diània poble a poble: Millena, un poble viu“.

 

FONTS:

  • El Socarraet
  • “La Planta de l’Arbret” de Ramón Llorens Barber

 

Visita la web de Caramella, revista de música i cultura popular

1 comentari

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable Jordi Juan Pérez.
  • Finalidad  Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios  EVIDALIA HOSTING.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.