Èxit de participació en la ruta guiada a Polop Alt on Iberdrola pretén instal·lar una macroplanta solar

Compra a Dues Tasses

50 persones participen en l’excursió guiada a Polop Alt, organitzada La Carrasca-Ecologistes en Acció.

Aquest diumenge ha tingut lloc una excursió guiada a la partida alcoiana de Polop Alt organitzada per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció. L’activitat ha comptat amb la participació d’unes 50 persones que, al llarg d’un recorregut de 7 km, han pogut conéixer de primera mà el paisatge i els valors ambientals de la zona, i també el valor patrimonial dels seus masos: l’Alqueria Vella, l’Alqueria Nova, l’Alquerieta, Don Pedro, la Menora Nova, el Xocolater, etc.

La partida de Polop Alt, situada a l’extrem de ponent del terme municipal d’Alcoi, és un espai agroforestal amb una alta qualitat ambiental i paisatgística. Es troba entre els dos parcs naturals que té Alcoi -la serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja- i abraçada per la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) de les serres de Mariola i el Carrascal de la Font Roja, que formen part de la Xarxa europea Natura 2000.

Powered by Wikiloc

La qualitat del paisatge agrícola de la Vall de Polop és molt alta, tal com ho reconeixen diversos estudis. Forma part del Paisatge de Rellevància Regional Serres de l’Interior d’Alacant, Mariola, el Maigmó i la Penya Roja, que té entre els seus objectius “conservar els valuosos paisatges agroforestals situats als voltants del barranc del Troncal, al peu del carrascar de la Font Roja”. A pesar d’això, no gaudeix de cap protecció urbanística, ja que gran part dels terrenys agraris de la partida estan qualificats de sòl no urbanitzable comú; és més, el Pla General Estructural d’Alcoi, actualment en tramitació, redueix els terrenys d’aquesta partida que tenien la qualificació de sòl no urbanitzable protegit.

visita Vi Natural

Aquesta circumstància fa que cada cert temps s’hi plantegen actuacions que podrien posar en perill la seua conservació. Membres de l’organització han donat a conéixer la informació disponible sobre el projecte d’Iberdrola d’instal·lació a Polop Alt d’una macroplanta solar fotovoltaica que, segons sembla, ocuparia unes 275 hectàrees de superfície. A l’impacte ambiental i paisatgístic directe de la implantació de les plaques solars, caldria afegir el que tindria la línia d’evacuació de l’energia produïda.

Ruta Fotovoltaiques Polop Alt
Un moment de la ruta guiada a Polop Alt on s’explica l’abast de les macroplantes fotovoltàiques.

El geògraf Enric Moltó Mantero ha explicat el gran valor ecològic i paisatgístic del mosaic agroforestal, que alberga una alta biodiversitat, que a més en aquesta zona actua com a connector ambiental entre la serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja i les serres de la Foia de Castalla. Així mateix, ha destacat l’absurditat de destruir unes terres agrícoles que segueixen cultivant-se “de manera pràcticament heroica”.

Anna Faus, coordinadora dels voluntaris que participen en el projecte de reintroducció del xoriguer petit, ha exposat quin és el treball que un grup d’unes 20 persones realitza des de fa 4 anys per a fer possible que es consolide la presència d’aquesta espècie al nostre territori.

Per acabar, Àlvar Seguí Llopis (exguarda forestal i molt bon coneixedor de la nostra fauna) ha descrit als participants les característiques del xoriguer petit i la vinculació d’aquesta espècie a les zones de cultiu de cereals, on pot trobar el seu aliment: principalment d’insectes i petits rosegadors.

La Carrasca-Ecologistes en Acció valora molt positivament la realització d’aquesta excursió, amb la qual ha pogut donar a conéixer la importància d’una zona del municipi d’Alcoi que en general és molt ignorada.

Text: Ecologistes en Acció La Carrasca

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.