13.1 C
Alcoi
Dimecres, 24 abril 2024

Potries celebrarà el Porrat de Sant Blai el primer cap de setmana de febrer

Potries celebrarà el Porrat de Sant Blai el primer cap de setmana de febrer

“Dels porrats de febrer, Sant Blai és el primer”. Com bé enuncia la dita popular, la localitat de Potries (Safor) ja està preparada per a la celebració del seu tradicional porrat, que tindrà lloc el primer cap de setmana de febrer.

Malgrat que els actes festius principals del porrat es duran a terme el cap de setmana del 2 al 4 de febrer, les activitats culturals començaran el divendres 26 de gener amb la presentació del llibre “Herbari excursionista. Guia de les 111 plantes més freqüents i útils per al senderista valencià”. El 27, però, s’estrenarà a La Safor el documental “La via verda Alcoi – Gandia. Serpis de Ferro. El tren dels anglesos” a càrrec de Santi Hernández i Matilde Alcaraz, directors i guionistes del documental de Produccions Audiovisuals Documentart SL.
Els actes inclosos al “TRIES-ART”, que començaran el 28, comprenen tot un seguit de corrents artístiques que van des de la fotografia, l’àmbit audiovisual, la pintura en tèxtil, el teatre, o la música.

Enguany, amb motiu del 10é aniversari de la mort de Joan Pellicer, s’ha organitzat l’activitat “Parlem de Joan Pellicer”, una crida a tots aquells que varen conéixer l’etnobotànic per recuperar la seua memòria mitjançant anècdotes. A més a més, Potries allotjarà la mostra “Joan Pellicer: La saviesa de les nostres plantes”, provinent del Museu Valencià d’Etnologia.

A continuació, pots consultar la programació íntegra:


DIVENDRES 26 GENER

19.30 Presentació del llibre “Herbari excursionista. Guia de les 111 plantes més freqüents i útils per al senderista valencià” d’Antoni Orengo. Casa de la Cultura.

DISSABTE 27 GENER

18.30 Estrena en la Safor del documental “La via verda Alcoi – Gandia. Serpis de Ferro. El tren dels anglesos” a càrrec de Santi Hernández i Matilde Alcaraz, directors i guionistes del documental de Produccions Audiovisuals Documentart SL.
Casa de la Cultura.

DIUMENGE 28 GENER —- TRIESART & START’18

10.30 Passejada artística, amenitzada amb tabal i dolçaina, pel poble de Potries: (inici en la Plaça de l’Església)
-Visita a la “Residència d’artistes, RobHouse. Centre Internacional de Creació i Experimentació d’Art.
-Inauguració “Art al Carrer”: exposició urbana col·lectiva. (+ info en el mapa)
Basada en l’exposició “Pintant la Fira” de l’Associació Isa de Cocentaina, “Art al Balcó” de la Asociación Movimiento de Pintura Biarense i les obres d’artistes i col·lectius del nostre territori. Un total de 100 obres plasmades en teles, penjades de les balconades.

– 11.30h.– Vídeo de benvinguda de Sculpture Network, visita RobHouse i connexió Start’18. Inscripcions en: https://civicrm.sculpture-network.org/en/view/event/921

Inauguració de l’exposició del concurs de fotografia “Sempre és Porrat” de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Casa de la Cultura.

Tries-Titelles: representació de l’obra “Sant Blai i la seua relíquia”.
Casa de la Cultura. Entrada gratuïta.
Obra de titelles amena i divertida que conta la història del patró de Potries.

Inauguració (Casa Ajuntament – Casa Senyorial del S.XVII)
– “Mostra de pintures i escultures contemporànies” del prestigiós artista de renom
internacional Robert Ward.
– L’exposició “Joan Pellicer, la saviesa de les nostres plantes”, un dels grans
etnobotànics del nostre territori. Museu Valencià d’Etnologia.
– L’exposició “Treball de camp sobre plantes mengívoles d’Antoni Orengo”. Ed. Tívoli.

16.00 a 19.00h
-Visita guiada al Museu Etnològic “La Cassoleria d’Àngel Domínguez”
Adults 3.5€ — 5 a 12 anys 1.5€
-Obertura de les exposicions de la Casa Ajuntament – Casa senyorial del S. XVII.

17.30 Encontre de Cors, església parroquial, amb la participació de:
Cor de Sant Blai de Potries, Coral Benirredrà i Coro Lillo Juan de la A.C. Ball i Art de Sant Vicent del Raspeig.

18.30 “Parlem de Joan Pellicer” amb Jorge Cruz, del Museu València d’Etnologia, i Jesús Villaplana, professor de la UPV. Casa de la Cultura

DIVENDRES 2 DE FEBRER

17.00 a 20.00h – Obertura del Museu Etnològic “La Cassoleria d’Àngel Domínguez”.
Preu d’entrada: 5 a 12 anys: 1,5€ —- adults: 3.5€

17.00 a 20.00h – Obertura de les exposicions de la Casa Senyorial del S. XVII – Casa Ajuntament.

17.30h Bunyolada popular amb xocolate per als presents, a la plaça de l’església.

19.30h Xerrada de Josep Bernabeu (Catedràtic d’història de la ciència en la Universitat d’Alacant) “Etnobotànica i gastronomia en l’Obra de Joan Pellicer”.
Casa de la Cultura.

00.00h Concerts TRIESFUSIÓ, a la carpa musical.
Capa de plàstic: pop-folk saforaui.
Nuc, rock indie saforenc.
Bacora: punk californià

DISSABTE 3 DE FEBRER – PORRAT DE SANT BLAI
RUTA EXCURSIONISTA “ELS CAMINS DE SOTAIA. PAISATGES CULTURALS DE L’AIGUA”
Duració: 3 hores i 30 minuts — Dificultat: baixa — Distància: 7km
Cost: 3€ (inclou autobús de tornada, a les 17.15h des de Potries)
Punts d’eixida:
-9.00h Bellreguard, inscripció en el Punt d’Informació Juvenil de l’Aj. de Bellreguard.
– 9.00h Alqueria de la Comtessa, inscripció en l’Aj. de l’Alqueria de la Comtessa.
-10.15h Rafelcofer, inscripció en l’Aj. de Rafelcofer

El llibre Diari de Sotaia de Joan Pellicer remarcava el vell tòpic literari del beatus ille (l’elogi de la senzillesa i l’austeritat de vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat). Sutayha (que vol dir “la terrassa, l’enllosat, la safa de l’almàssera”) va ser el nom que li van ficar els musulmans per semblar-se a un terrat, una planura, un espai que esperaven ser llaurat i conreat.
Els Camins de Sotaia és un passeig que combina les descripcions de l’evolució dels paisatges culturals de l’aigua i els retrats dels costums i tradicions de la seua gent en relació al seu medi.
Un passeig entre Bellreguard, Rafelcofer i Potries, per un mar de tarongers que projecta la successió de parcel·les irrigades per les innombrables sèquies i files; la concatenació de fileres rectilínies que dibuixen unes estructures geomètriques i l’explosió de colors i olors de la flor del taronger i de les taronges.


PORRAT DE SANT BLAI
INFORMACIÓ GENERAL PER AL 3 I 4 DE FEBRER

 

Mercats del Porrat: de 10 a 21h.
– Mercat artesanal, C/ Boamit: gran varietat de parades de tot tipus d’oficis.
– Mercat gastronòmic i de la Terra, C/De Dalt, Plaça del Cup i Plaça Ajuntament: espai dedicat per a satisfer els nostres paladars, combinant productes tradicionals, de la terra, de proximitat, ecològics i sense intermediàries.

– Fira d’entitats de Potries i comarcals, Plaça de l’Església.

Jocs infantils tradicionals, Plaça de l’Ajuntament i Carrer del Cup.

ACTES CULTURALS DEL DISSABTE 3 DE FEBRER

10.00 Excursió sobre plantes mengívoles a càrrec d’Ausiàs Jordà i Antoni Orengo.
Punt de trobada: plaça de l’Ajuntament.

11.00h. Missa tradicional, on sentirem el cant dels goigs al Sant, ens “passarem” la relíquia i menjarem els panets beneïts.

12.00 Actuació infantil Trobadorets.
Plaça de l’Ajuntament.

13.00 Actuació de Kabel Quartet, de la Federació Catalana de Societats Musicals, a dintre del “Circuito Nacional de Música de Cámara de la Confederación Española de Sociedades Musicales” amb la col.laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Plaça del Cup-Mercat Gastronòmic.

16.00 a 19.00 Torns ceràmics participatiu per a totes les edats, on podràs aprendre a treballar la ceràmica de la mà de “Alma Alfarera”. Plaça de l’Ajuntament

16.30 – 17.30 Representació de l’obra de titelles “Sant Blai i la seua relíquia”.
Casa de la Cultura. Entrada 2€

17.00 Actuació de “Un clarinete entre láminas”, de la Federación de Bandas de Andalucia, a dintre del “Circuito Nacional de Música de Cámara de la Confederación Española de Sociedades Musicales” amb la col.laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Plaça del Cup-Mercat Gastronòmic.

18.00 Actuació Umbuae Brass Ensemble, de la Asociación Musical Moteña de Mota del Cuervo de Cuenca, a dintre del “Circuito Nacional de Música de Cámara de la Confederación Española de Sociedades Musicales” amb la col.laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Plaça de l’Ajuntament.

19.00 Actuació “The Swing Machine”
Un dels grups més populars al voltant del swing al País Valencià, una formació que ens transportarà a l’època daurada del swing, un repertori per gaudir i per ballar!!
Plaça del Cup-Mercat Gastronòmic.

00.30 Nit de festa amb discomòbil. Carpa musical.

ACTES CULTURALS DEL DIUMENGE 4 DE FEBRER

10.00 Excursió “EntreArrels” de la mà de l’ambientòleg Ismael Aznar i l’etnobotànic Daniel Climent. Eixida: plaça de l’Ajuntament.
Proposa un recorregut per una quinzena d’arbres i arbredes de gran bellesa i encant, cadascun amb una singularitat associada a la seua forma o dimensions, antiguitat, o fets històrics de què han estat testimoni.

11.00 Actuació de Chromatic Winds, de la Agrupación Musical la Primitiva de Pozo Cañada de Albacete, a dintre del “Circuito Nacional de Música de Cámara de la Confederación Española de Sociedades Musicales” amb la col.laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Plaça del Cup – Mercat Gastronòmic.

11.30 – 16.30- 17.30 Representació de l’obra de titelles “Sant Blai i la seua relíquia”. Casa de la Cultura. Entrada 2€

12.00 II Sarau popular de balls tradicionals, amb l’actuació de la Rondalla de l’Agredolç. Convidem a tothom a vindre a ballar jotes, fandangos, seguidilles i la resta de balls. Plaça de l’ajuntament.

13.00 Actuació infantil “InfanTICS” a càrrec de Josep Enric Grau.
Plaça del Cup-Mercat Gastronòmic.

16.00 a 19.00 Torns ceràmics participatiu per a totes les edats, on podràs aprendre a treballar la ceràmica. Plaça de l’Ajuntament.

17.00 Actuació de Horn Festival Ensemble, de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, a dintre del “Circuito Nacional de Música de Cámara de la Confederación Española de Sociedades Musicales” amb la col.laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Plaça de l’Ajuntament.

18.00 Actuació de la Trocamba Matanusca, des d’Ontinyent ens portaran la millor representació musical de l’Europa de l’Est, ens faran vibrar a ritme de folk, balkan, klezmer i gypsy. El millor “Balkan Gypsy de Bancal”. Plaça del Cup-Mercat Gastronòmic.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

twelve − three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.