9.7 C
Alcoi
Dimecres, 24 abril 2024

Biar celebra les Festes de Maig en honor a la Mare de Déu de Gràcia

Biar celebra les Festes de Maig en honor a la Mare de Déu de Gràcia

Biar celebra les seues festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu de Gràcia del 10 al 13 de maig.

Biar representa als carrers les lluites entre almohades i les tropes de Jaume I amb un seguit d’actes, entre els que cal destacar El Ball dels Espies i la baixada nocturna del Santuari de la Mare de Déu de Gràcia amb encesa de fogueres arreu de les seues muntanyes.

Entrada Moros i Cristians de Biar 2014 - Moros Vells

PROGRAMA D’ACTES 2018

9 de maig

A les 19:30 h, cercavila per l’itinerari de costum a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals “La Bassa la Vila”. A les 20:00 h, “Prova dels Campanes”, tradicional volteig de totes i cadascuna de les campanes, de forma individualitzada i després totes en conjunt.
A les 23:45 h, concentració de totes les comparses en la Plaça d’Espanya amb el seu banderí i banda de música. A les 24:00 h, es dispararà “l’Albà” des del castell. A continuació, s’iniciarà la desfilada de comparses pel carrer Major fins a la Plaça de la Constitució, amb el següent ordre: Moros Tariks, Moros Nous, Blanquets, Blavets, Estudiants, Maseros, i Moros Vells.


10 de maig

A les 12:00 h, des del balcó de l’Ajuntament, rés de l’Àngelus. La Unií Musical de Biar interpretarà els him­nes nacional, autonòmic i local. Seguidament es procedirà al tret d’una gran “mascletà”. Finalitzada aquesta, cadascuna de les bandes de música interpretarà el tradicional pasdo­ble de plaça, seguint després l’itinerari de costum.

A les 16:45 h, estaran concentrades totes les Comparses i les seues bandes de música a l’inici del carrer Torreta. A les 17:00 h, GRAN ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS.
Iniciarà la mateixa la Societat Unió Musical de Biar, transcorrent pels carrers: Torreta, Barrera, Santa Ana, Plaza d’Espanya, carrer Major, i finalitzant en la Plaça de la Constitució. A continuació, les Comparses dels bàndols Cristià i Moro amb l’ordre: Blanquets, Blavets, Estudiants, Maseros, Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous.

Finalitzada l’Entrada, des de l’Església Parroquial, l’esquadra oficials de les Comparses , amb la seua bandera i banda de música, iniciaran la pujada al Santuari de La nostra Senyora de Gracia, precedint a la imatge de La nostra Senyora del Roser, la “Porigoseta”. A l’arribada al Santuari, les comparses iniciaran la processó de la baixada de la imatge de la Mare de Déu de Gràcia. Durant la baixada s’encendran les tradicionals fogueres en les muntanyes circumdants. A l’entrada de la Mare de Déu a la Plaça d’Espanya, s’entonarà el cant de Benvinguda per la Massa Coral “Mare de Déu de Gràcia”. Seguidament, en processó, serà traslladada a l’Església Parroquial, on serà rebuda i aclamada per tots amb el càntic de Biarenses.


11 de maig

A les 8:15 h, volteig general de campanes i DIANA per part de cadascuna de les Bandes de mú­sica oficials de les Comparses. A les 9:00 h, Missa del Bàndol Moro, mentre a la Plaça de la Constitució es realitza el simulacre de la Guanyada del Castell per part del Bàndol Cristià. Seguidament, Missa del bàndol Cristià, mentre en l’exterior del temple el Bàndol Moro realitza la Guanyada del Castell.

A les 11:30 h, solemne MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de la Massa Coral Mare de Déu de Gràcia de Biar. Finalitzada la Missa Major, al voltant de les 13:00h, donarà començament la desfi­lada de LES MOGUDES en la plaça de la Constitució. A les 18:00 h, donarà començament l’acte de la GUERRILLA, finalitzant aquest a la Plaça d’Espanya. Tot seguit es durà a terme l’acte de la MEDICIÓ DELS ESPIES i al finalitzar aquest, desfilarà el Bàndol Moro. Arribats a la Plaça, tindrà lloc l’AMBAIXADA DEL MORO AL CRISTIÀ. Finalitzada l’Ambaixada i retirades les Comparses, donarà començament el popular i únic BALL DELS ESPIES, des de la Pl. d’Espanya fins a la Pl. de la Constitució, culminant aquest amb el trasllat de l’efígie de La Mahoma al Castell.

A les 24:00 h, donarà començament l’acte de la RETRETA,que aquest any es realitzarà en dos bàndols.


12 de maig

A les 8:15 h, volteig general de campanes i DIANA perpart de les Bandes de Música oficials de cadascuna de les comparses. A les 9:00 h, Missa del Bàndol Cristiano, mentre enla Plaça de la Constitució es realitza el simulacre de la Guanyada del Castell per part del Bàndol Moro. Seguidament, Missa del Bàndol Moro, mentre en l’exterior,el Bàndol Cristià realitza la Guanyada del Castell. A les 11:30 h, solemne MISSA MAJOR. La part musical serà acàrrec de Grup de Cantors d’Alcoi. Finalitzada la MISSA MAJOR, al voltant de les 13.00h, donarà començament la desfilada de LES MOGUDES en la Plaça de la Constitució.

A les 18:00 h, començarà la GUERRILLA, finalitzant la mateixa en la Plaça d’Espanya. A continuació, desfilaran les Comparses fins a la Plaça de la Constitució i tindrà lloc l’AMBAIXADA del Cristià al Moro. Finalitzada aquesta, es donarà el comiat a l’efígie de la Mahoma acompanyada per les esquadres oficials del Bàndol Moro amb les seues respectives bandes de música, fins al final del carrer Torreta, fent-se càrrec de la mateixa les Autoritats i Junta Central de Fiestas de Villena. Seguidament, solemne Processó amb la imatge de La nostra Senyora de Gràcia pel recorregut de costum.


13 de maig

A les 8:30 h, volteig general de campanes. A les 9:00 h, celebració de la Santa Missa en sufragi de tots els festers difunts durant l’any. Seguidament, s’iniciarà la DESFILADA de les comparses pel recorregut habitual.

A les 12:00 h, MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de Grup de Cantores d’Alcoi. Finalitzada la Missa Major, al voltant de les 13:00 hores, LES MOGUDES en la Plaça de la Constitució.

A les 19:00 h, amb el primer tro d’arcabusseria per part del capità de la Comparsa de Blanquets, s’iniciarà la pujada de totes les comparses al Santuari. Els dis­pars d’arcabusseria arribaran fins al final del Passeig del Plátano. A continuació sortirà del Temple Parroquial la Imatge de La Nostra Senyora de Gràcia, escortada per l’esquadra oficial de la comparsa de Moros Nous. A l’arribada la Imatgede Nostra Senyora de Gràcia la Plaça d’Espanya, s’interpretarà el Cant de Comiatper la Massa Coral. Seguidament, i ja sota l’arbre del Plátano, es girarà la imatge cap al poble i es procedirà a la pujada al Santuari. Arribada la Imatge al Santuari, totes les Comparses emprendran el retorn a la població. A l’arribada d’aquestes a la Plaça de la Constitució, esperaran que arribe la Imatge de La nostra Senyora del Roser, La Porigoseta.

Seguidament, per a concloure, les Comparses efectuaran la seua eixida de la Plaça per a realitzar, cadascuna d’elles, la seua “TANCÀ DE BANDERA”, finalitzant així les FESTES DE MAIG DE 2018.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

twenty − fourteen =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.