La Trobada a Muro aplega 10.000 persones per l’ensenyament en valencià a l’Alcoià-Comtat

La Trobada a Muro aplega 10.000 persones per l'ensenyament en valencià a l'Alcoià-Comtat

La XXIXa Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià-Comtat reuní al voltant de 10.000 persones a la vila de Muro per reivindicar l’ensenyament públic, en valencià i de qualitat als centres educatius de les comarques.

La jornada per la llengua començà al matí amb un passacarrers a càrrec de la Colla de dolçaines i tabals La Xafigà de Muro, que celebrava el 25é aniversari del seu naixement. Després d’un emotiu manifest per part dels alumnes a la Plaça del Matzem, va tindre lloc la descoberta de la manisa commemorativa d’aquesta edició de la Trobada, que tornava a Muro després de vint anys. Tot seguit, una globotada confeccionada a tall de senyera, ressonà per cada indret de la plaça, i donà el tret de sortida a les activitats esportives per a totes i tots. Els joves assistents gaudiren ballant Zumba en clau valenciana de la mà del ballet d’Elena Tudela i Mapi Moltó a l’escenari principal, tot i que les xiquetes i xiquets també pogueren jugar a Pilota Valenciana, futbol, hoquei o tenis. Com a iniciativa artística, cal destacar la pintada de barracons al CEIP El Bracal, a càrrec de joves grafiters, dels mestres i dels alumnes. Tots junts reivindiquen “Un cole nou”. La Trobada a Muro aplega 10.000 persones per l'ensenyament en valencià a l'Alcoià-Comtat

De vesprada, amb l’inici dels tradicionals tallers, es posaren en marxa també tot un seguit d’activitats i actuacions paral·leles, com ara contacontes o exposicions didàctiques. Per l’escenari de la Plaça del Matzem passaren la Rondalla La Rebolikà, el Grup de Danses Baladre de Muro, amb un taller participatiu de danses en rogle, o el reconegut cantacançons de l’Alcúdia Dani Miquel. La música cantada en valencià, a més, fou la protagonista a l’Espai Jove situat en la Plaça de l’Església. De vesprada, i també a la nit, els grups ESiR, El veí de dalt, Tarannà i Tankats, tots provinents de les comarques amfitriones, amenitzaren la jornada amb el millor pop, rock i reggae autòcton.

Contracta un VPS d'Aielo de Malferit!

La Trobada a Muro aplega 10.000 persones per l'ensenyament en valencià a l'Alcoià-ComtatPer cloure els tallers, membres de la Coordinadora de l’Alcoià-Comtat pel Valencià, així com representants de l’administració local i autonòmica, dedicaren algunes paraules de suport a aquest acte lúdic, reivindicatiu i d’estima per la llengua. Seguidament, les xiquetes i els xiquets de Muro cantaren la cançò de la Trobada del 2016, que ha estat escrita i musicada pels murers Joan T. Jordà i Sanchis i José Rafael Pascual Vilaplana. Finalment, i com a colofó d’una nova festa per la llengua amb molt d’èxit, els Dimonis Rafolins de l’Alqueria d’Asnar enlluernaren el recorregut d’un correfocs clamorós i esclatant, al ritme de les nostres melodies insígnia, símbol de la identitat, la cultura i la llengua d’un poble.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

 

 

 

Visita la web de Caramella, revista de música i cultura popular

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.