La XXIXa Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià-Comtat reuní al voltant de 10.000 persones a la vila de Muro per reivindicar l’ensenyament públic, en valencià i de qualitat als centres educatius de les comarques.
La jornada per la llengua començà al matí amb un passacarrers a càrrec de la Colla de dolçaines i tabals La Xafigà de Muro, que celebrava el 25é aniversari del seu naixement. Després d’un emotiu manifest per part dels alumnes a la Plaça del Matzem, va tindre lloc la descoberta de la manisa commemorativa d’aquesta edició de la Trobada, que tornava a Muro després de vint anys. Tot seguit, una globotada confeccionada a tall de senyera, ressonà per cada indret de la plaça, i donà el tret de sortida a les activitats esportives per a totes i tots. Els joves assistents gaudiren ballant Zumba en clau valenciana de la mà del ballet d’Elena Tudela i Mapi Moltó a l’escenari principal, tot i que les xiquetes i xiquets també pogueren jugar a Pilota Valenciana, futbol, hoquei o tenis. Com a iniciativa artística, cal destacar la pintada de barracons al CEIP El Bracal, a càrrec de joves grafiters, dels mestres i dels alumnes. Tots junts reivindiquen “Un cole nou”.
De vesprada, amb l’inici dels tradicionals tallers, es posaren en marxa també tot un seguit d’activitats i actuacions paral·leles, com ara contacontes o exposicions didàctiques. Per l’escenari de la Plaça del Matzem passaren la Rondalla La Rebolikà, el Grup de Danses Baladre de Muro, amb un taller participatiu de danses en rogle, o el reconegut cantacançons de l’Alcúdia Dani Miquel. La música cantada en valencià, a més, fou la protagonista a l’Espai Jove situat en la Plaça de l’Església. De vesprada, i també a la nit, els grups ESiR, El veí de dalt, Tarannà i Tankats, tots provinents de les comarques amfitriones, amenitzaren la jornada amb el millor pop, rock i reggae autòcton.
Per cloure els tallers, membres de la Coordinadora de l’Alcoià-Comtat pel Valencià, així com representants de l’administració local i autonòmica, dedicaren algunes paraules de suport a aquest acte lúdic, reivindicatiu i d’estima per la llengua. Seguidament, les xiquetes i els xiquets de Muro cantaren la cançò de la Trobada del 2016, que ha estat escrita i musicada pels murers Joan T. Jordà i Sanchis i José Rafael Pascual Vilaplana. Finalment, i com a colofó d’una nova festa per la llengua amb molt d’èxit, els Dimonis Rafolins de l’Alqueria d’Asnar enlluernaren el recorregut d’un correfocs clamorós i esclatant, al ritme de les nostres melodies insígnia, símbol de la identitat, la cultura i la llengua d’un poble.