La conferència “Per què paguem tanta llum?” destapa els secrets de la factura elèctrica

La conferència

Paco Cuéllar, de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético analitza les nostres factures de la llum per descobrir-nos per què paguem cada vegada més per un servei tan bàsic com és el de l’electricitat.

Contracta un VPS d'Aielo de Malferit!

La conferència

Sabies que…

… Espanya és el tercer país d’Europa on és més cara la llum?

… les primes a les renovables només suposen el 15% de l’import total del rebut de la llum, mentre que aquest import ha pujat un 70%?

… el 80% dels ingressos de la tarifa elèctrica van destinats a cinc empreses elèctriques (Iberdrola, Endesa, Gas-Natural-Unión Fenosa, HC Energia i Viesgo), i que les cinc s’agrupen en UNESA, un dels lobbies més poderosos d’Espanya?

… les centrals convencionals reben subvencions a fons perdut?, en 2011,  va suposar una despesa d’1.700 milions de €, un 26% més que en 2010.

… la dependència exterior d’Espanya en el sector energètic és de les més altes d’Europa, superant el 85% de l’energia primària en 2010, la qual cosa suposa una despesa de 40.000 milions de € tots els anys?

… el potencial de desenvolupament de les renovables podria ajudar-nos a eixir de la crisi, ja que és una font potencial d’ocupació i creixement econòmic?

… un panell fotovoltaic en 2008 costava uns 800 € i actualment costa menys de 200 €?

… encara que hagen anunciat recentment la baixada d’un 2% en la factura de la llum, aquesta va pujar un 70% en els últims cinc anys?

… el preu d’electricitat tendeix a augmentar quan les centrals nuclears estan a ple rendiment?

… segons l’Agència Internacional de l’Energia, en el món es concedeixen 400.000 milions de € de subvencions estatals als combustibles fòssils en un any, mentre que la inversió pública global en R+D+i per a millorar l’eficiència energètica amb prou faenes arriba als 30.000 milions de € des de 1974?

… l’augment de les subvencions que rebrà la gran indústria en concepte de interrumpibilitat (que mai s’ha executat) del servei (700 milions de €) no solament significa un increment en la tarifa domèstica, si no que també contribuirà a engreixar el dèficit de tarifa?

… la vertadera “bambolla energètica” del nostre país, ha sigut el gas amb 27 GW de cicles combinats (com 27 centrals nuclears) en tan sol 10 anys?

… i que les centrals de cicles combinats (gas) només estan en funcionament el 20% de l’any, i el 80% del temps estan parades, i que ací està la causa de la guerra mediàtica en contra de les renovables?

… el govern posa en risc la TUR (Tarifa d’Últim Recurs) el que implicaria que les grans elèctriques podrien jugar lliurement amb el preu de l’electricitat?

… les estimacions d’ocupació a Espanya, fins i tot en l’escenari de futur més pessimista, suposarien uns 62.144 ocupacions directes en 2015 i 96.573 en 2020?

… el que Espanya ingressa gràcies al turisme, d’altra banda ho gasta a comprar combustibles fòssils?

… Espanya ha votat “No” a la Directiva Europea sobre Eficiència Energètica, a pesar que estarà obligada com estat membre a assumir-la?

… Espanya porta mesos de retard en l’aprovació del Decret d’ Autoconsum, una de les majors possibilitats de democratització de l’energia?

Visita la web de Caramella, revista de música i cultura popular

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable Jordi Juan Pérez.
  • Finalidad  Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios  EVIDALIA HOSTING.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.