La Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, junt amb l’Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València protagonitzaren l’onzé Festival de Colles a Cocentaina, una cita que, any rere any, reflecteix la qualitat de la música d’arrel valenciana. A més, la colla contestana atorgà el VII Reconeixement “Passet a Passet” a Al Tall, pels més de 35 anys de trajectòria dalt dels escenaris.
L’Ensemble, sota la direcció de Fernando Cantó Salinas, foren els encarregats d’encetar la vetlada musical amb 3 peces magistrals. Aquesta formació va nàixer per iniciativa de l’Escola de música tradicional de la ciutat de València, amb la finalitat d’estudiar, fomentar i innovar a l’àmbit de la cultura i la música tradicional valenciana. Tot i la seua joventut, l’Ensemble està format per músics veterans que avalen la qualitat i el prestigi de cada so a les composicions.
Començaren amb “Dolça memòria”, un pasdoble del murer José Rafael Pascual Vilaplana, en memòria de Chelo Pellicer. Seguidament, interpretaren “Medievalitats”, una peça de Pau Luis de Alba que aconseguí el 1r premi a la innovació al “III Concurs de Composició per a dolçaina i percussió Ciutat d’Algemesí”, l’any 2001.
Finalment, l’Ensemble va cloure la primera part de l’espectacle amb “Germanies”, de nou del mestre Pascual Vilaplana. L’obra, mitjançant els moviments de “la crida, la pregària i la contenda”, representa la sublevació dels llauradors en contra dels senyors feudals a la comarca del Comtat durant el segle XVII.
La colla amfitriona, el Mal Passet de Cocentaina, donà pas a la segona part del festival, una cita què, junt amb el concert estiuenc de música festera previ als Moros i Cristians de la capital del Comtat, deixa palès el compromís de la formació amb totes les tradicions locals.
Sota la direcció de Francisco Valor Llorens, la colla interpretà el seu pasdoble “Sant i faener”, compost per encàrrec del grup dolçainer El Rebuig d’Alcoi. Aquesta emotiva peça, que trenca amb els esquemes del pasdoble tradicional, comptà amb dues parts diferenciades: una rítmica i dinàmica, i d’altra característica per una melodia melancòlica.
A continuació sonà “Menorah”, un ballet moro que s’estrenava per primera vegada el passat dissabte. Francisco Valor Llorens l’ha compost per a la Filà Judios d’Alcoi, amb motiu de la capitania de 2015 de les festes de Moros i Cristians més espectaculars de les comarques. “Menorah”, que recorda els ritmes sensuals de la dansa del ventre i la música sefardí, compta amb el so peculiar del flautí, que fou interpretat a la gala per la solista Bea Calabuig Calvo.
En tercer lloc, el Mal Passet interpretà “Dolçaines d’Argent”, composta per José Rafael Pascual Vilaplana en commemoració del 25 aniversari de la colla La Degollà d’Alcoi. A aquesta peça, tan sols interpretada en dues ocasions, sonen barrejades diverses cançons populars alcoianes.
Els amfitrions finalitzaren la segona part del concert amb “Una almàssera de cine”, una suite del compositor ontinyentí Saül Gómez i Soler. L’obra esdevé homenatge a la família López Cabrera d’El Verger, promotors al municipi de la música, el cinema i el teatre de principis del segle XX. La composició, estructurada en 5 seccions, inclou diferents estils musicals que la família López Cabrera emprava per a acompanyar imatges del cinema mut o les obres teatrals.
Amb els dos concerts finalitzats, arribà el moment d’atorgar el VII Reconeixement “Passet a passet”, un guardó que reconeix a les persones i entitats musicals que han treballat per dignificar la música tradicional valenciana. En aquesta ocasió, Al Tall, el grup de folk en valencià pioner en l’ús de la dolçaina, foren els homenatjats. Manolo Miralles i Vicent Torrent, membres fundadors, arreplegaren en representació d’un grup determinant en la tasca “per despertar la consciència d’un poble, el poble valencià”. Ambdues personalitats recordaren emocionats els inicis al món de la música, i com després de 35 anys de trajectòria, observen què la decisió d’incorporar la dolçaina a les seues composicions suposà una amplíssima repercussió respecte a la nostra cultura musical.
Finalment, les colles de dolçaines i tabals interpretaren en conjunt dues últimes obres: en primer lloc, l’obertura “Esclat de festa”, un potent arranjament per part de Carles Santos Ventura i José Rafael Pascual Vilaplana; en segon, per accentuar, més si cap, el renom del grup guardonat, “Al Tall per sempre”, una rapsòdia on conflueixen emblemàtics temes de la formació. Saül Gómez i Soler barreja de forma molt adient cançons tan populars d’Al Tall, com ho són “Lladres”, “La cançó de la llum”, “El tio canya”, “A Miquel Grau”, “No en volem cap” o “El cant dels Maulets”.