Una processó que combina elements religiosos, balls i cultura popular.
Aquest diumenge, Diània acollirà una de les festivitats religioses més significatives del calendari cristià: la processó del Corpus Christi. Aquest esdeveniment, amb una arrel històrica que es remunta al segle XIV, representa una manifestació pública de la fe en la presència real de Crist en l’Eucaristia. Tot i que hi ha processons a la majoria de les localitats de Diània, hi ha algunes més vistoses i amb elements de la cultura popular: Xàtiva, Alcoi, Gandia i Ontinyent seran l’escenari de diverses processons plenes de color, música i tradició.
A les processons, es podran veure representacions tradicionals com el ball de la Moma, que simbolitza la lluita entre la virtut i els set pecats capitals, així com els balls de cavallets i la desfilada dels nanos i gegants.
Origen i Evolució del Corpus Christi
El Corpus Christi és una festa d’origen medieval que va començar a celebrar-se a Lieja l’any 1246 gràcies a les visions de Juliana de Cornillon. Amb el temps, la festivitat es va expandir per tot Europa, sent oficialitzada per la Bula Transiturus de Pope Urban IV l’any 1264 . Avui en dia, la festa és una combinació d’actes religiosos, culturals i socials, destacant per les seves processons majestuoses que sovint involucren tota la comunitat.
Celebracions del Corpus Christi a Diània
A Xàtiva, una de les representacions del Corpus més multitudinàries i boniques del país, es farà la presentació del Corpus el dijous a les huit i mitja de la vesprada, al Convent de Sant Domènec. Diumenge hi haurà diferents misses i la processó començarà a les sis de la vesprada des de la plaça de la Seu.
A Ontinyent es farà la vespra l’1 de juny a les 19 hores amb la participació del Cabets, Gegantons, Gegants i Tartuga, i el diumenge 2 de juny, a partir de les sis de la vesprada, amb tots els balls processionals.
Alcoi començarà la processó del Corpus diumenge a les 19:30h als carrers del centre històric. El grup de Danses Sant Jordi ballarà els Nanos, la Magrana, els Arquets o la Moma, tots ells carregats d’un gran simbolisme referent a aquesta festa.
A Gandia, el divendres 31 de maig se celebrarà el concert Corpus Christi a la Casa de Cultura i dissabte a les set de la vesprada hi haurà una cercavila amb inici en aquesta. El diumenge 2 de juny al matí tindrà lloc una mostra d’elements del Corpus i una missa de Pontifical a la Col·legiata. A la vesprada, a les 19:30 h, començarà la processó del Corpus Christi.