‘SENT-ME’, una setmana de música i germanor a Cocentaina

Compra a Dues Tasses

El passat dissabte va cloure el Simposi Encontre de Noves Tendències en Música i Educació (SENT-ME) a la vila comtal de Cocentaina. Durant la trobada, professionals de la música i joves estudiants reflexionaren sobre la formació tècnica i humanística dels músics, i el seu paper en l’actualitat.

Recomanats pels professors de música, amics, coneguts o antics alumnes, tot un seguit de joves estudiants i interessats en l’àmbit de la música simfònica s’han donat cita a Cocentaina (Comtat) per gaudir de l’experiència SENT-ME durant una setmana. Procedents dels arxipèlags Canari i Balear, Catalunya, Múrcia, València o Alacant entre d’altres, els alumnes han tingut l’oportunitat de participar en activitats ben diverses i adquirir coneixements tècnics i humanístics per créixer com a músics, però també com a persones. No debades, la superació, el respecte, la reflexió i la convivència han estat els pilars fonamentals d’un festival-curs musical molt innovador.

'SENT-ME', una setmana de música i germanor a Cocentaina
Una de les audicions dels alumnes del SENT-ME

Durant la vesprada de dilluns els participants del SENT-ME varen conéixer la plantilla de professors que, durant els pròxims dies, contribuirien al seu enriquiment musical i personal. Al capdavant de l’equip, Ignacio García Vidal, organitzador del simposi, director d’orquestra, musicòleg i Doctor en Didàctica de la Direcció Musical, va estar l’encarregat de les classes de direcció musical. El contestà Jaume Llinares i l’albanés Darling Dyle assumiren la formació dels joves violins del SENT-ME; Francisco Serra, procedent del conservatori de Villena, la de les violes; Verónica Rubio i l’andalús Bruno Reyes, donaren les classes de violoncel i contrabaix respectivament. La formació dels alumnes amb instruments de vent fusta fou a càrrec de Pablo Sagredo, al capdavant de les flautes, Cayetano Castaño, amb els oboès, Eduardo Bernabeu, amb els clarinets i, finalment, Airam Déniz amb els saxos. Pel que fa al vent metall, Jesús Sánchez, Josep Olcina i Jaume Gavilán abordaren l’aprenentatge de les trompes, trompetes i trombons. Cal destacar, a més, l’especialitat d’ensenyament en música de cambra, a càrrec de la violinista internacional Anna Korpalska. Com no podia ser d’altra forma, aquest simposi també contemplà un espai per als alumnes més menuts, amb edats compreses entre els 4 i 8 anys. El “SENT-MET” va estar coordinat per Elena Huidobro, professora de piano i titulada superior en Pedagogia Musical, qui assegurà que la música esdevé fonamental per al desenvolupament personal i l’aprenentatge en la infància.

visita Vi Natural
solistes
Darling Dyle i Anna Korpalska, professors de violí i música de cambra al SENT-ME

Així les coses, l’Orquestra de Professors feu gala del seu talent al concert inaugural del SENT-ME, que va tindre lloc a l’escenari del Palau Comtal de Cocentaina la nit de dilluns. Tots junts, i amb la col·laboració de Rob Rowley amb les narracions, interpretaren una selecció del cèlebre “Sueño de una noche de verano” de Mendelssohn, una composició inspirada als textos literaris de William Shakespeare.

L’endemà, després de l’inici oficial de les classes, els alumnes van participar al primer “encontre” amb la cantaora flamenca Rocío Bazán, artista convidada al SENT-ME. Els encontres van il·lustrar a la perfecció el caràcter de fòrum de debat i reflexió que assoleix el simposi, tot al voltant de la professió del músic al segle XXI. Dimecres i dijous els encontres versaren sobre la pedagogia musical i els seus mètodes, amb Elena Huidobro, i sobre la possibilitat de ser solista d’una orquestra simfònica professional, amb les experiències personals dels solistes (i professors) Pablo Sagredo, Cayetano Castaño, Eduardo Bernabeu, Jaume Gavilán i Darling Dyle. L’interés, el talent i la implicació dels joves instrumentistes amb l’activitat deixà palés que la qualitat en la música simfònica és, i continuarà sent durant molts anys, una realitat.

amor brujo
Un instant en la representació del Amor Brujo, de Manuel de Falla

Fet i fet, l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, junt amb la ja esmentada cantaora flamenca Rocío Bazán, interpretaren i protagonitzaren el cèlebre “Amor Brujo” de Manuel de Falla en la seua primera versió (1915), un dels “plats forts” en la programació del SENT-ME. Sens dubte, i atenent a l’èxit d’assistència, una de les composicions més conegudes de tot el repertori de la història de la música espanyola, que reflecteix el misticisme de la cultura gitana mitjançant cançons i danses populars.

El concert nocturn de la nit de dimecres va estar protagonitzat per la música de l’Ensemble Casa Mediterráneo, que interpretà tot un seguit de “Canciones del Mediterráneo”. Sota la direcció de Ignacio García Vidal, i amb Pepa García i Javier Rubio com a soprano i baríton, feren un recorregut per la geografia, l’art, la música, els diferents idiomes i cultures de la Mediterrània.

mediterraneo
Javier Rubio i Pepa García, baríton i soprano de l’Ensemble Casa Mediterráneo. Al centre, Ignacio García Vidal, director

Dijous i divendres arribà el torn per a les actuacions dels alumnes del SENT-ME, que traslladaren la màgia i la il·lusió a diferents indrets de Cocentaina, com ara la Torreta de Sant Jaume o la plaça del Centre Cultural El Teular. Dividits per famílies instrumentals, els estudiants interpretaren breus peces de música clàssica per fer gala de la instrucció i progrés assolit durant tota una setmana de música i germanor. Potser fou en aquest moment en què la participació de les veïnes i veïns de Cocentaina, així com la col·laboració del consistori municipal es manifestà amb més nitidesa. Senzillesa, intimitat i qualitat musical s’entrellaçaren a la perfecció amb el so de cada melodia que, sense el posterior i més sincer aplaudiment, hagués quedat mancat de sentit. Cal destacar, a més, el debut dels alumnes més menuts del SENT-MET. Amb l’alegria que els caracteritza, demostraren que el seu camí a recórrer en l’àmbit musical serà llarg i fructífer.

menuts sENTME cOCENTAINA
Els menuts del SENT-MET actuen al Teular de Cocentaina

Els nervis, la satisfacció, tot i que també la nostàlgia, foren els sentiments predominants durant l’última jornada del SENT-ME. Nervis pel concert de clausura, de nou, al pati d’armes del Palau Comtal. Potser, una oportunitat única per gaudir amb el talent d’aquestes noves promeses i dels solistes de les orquestres més reputades de tot l’estat. Satisfacció, per l’experiència viscuda; i nostàlgia, per deixar enrere una setmana inoblidable.

Al concert sonaren composicions de Beethoven, Telemann, Prokofiev, Weber i Prokofiev. Cal destacar, a més, la interpretació d’algunes obres inspirades als textos literaris de Cervantes i Shakespeare, amb motiu del 400 aniversari de la seua mort. En aquest sentit, l’Orquestra Simfònica del SENT-ME feu sonar “Coriolano”, l’obertura de Beethoven basada en la tragèdia de l’escriptor anglés. També, però, “Montescos y Capuletos”, inclosa al ballet “Romeo y Julieta”. A més a més, representaren la “Suite Don Quixote”, del compositor barroc alemnà Georg Philipp Telemann. A banda, alguns alumnes i professors tingueren l’oportunitat de debutar com a solistes o directors d’algunes peces. És el cas de la mallorquina Joana Maria Albors, clarinet solista al “Concertino para clarinete y orquesta” del compositor romàntic alemà Carl Maria von Weber.

Fer finalitzar el SENT-ME, tots junts interpretaren l’il·lustre i emocionant Himne de l’Alegria. Tal com expressà el director Ignacio García Vidal, malgrat les adversitats d’un món que cada dia està més boig, sempre queda un resquici de llum i esperança, d’il·lusió i de progrés. I aquest, sens dubte, és la música.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

4 + twenty =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.