‘Olis de Diània’ crea una associació per a consolidar els lligams entre els productors i les almàsseres

L’objectiu d’aquest grup participatiu de productors d’oli de les comarques centrals valencianes és aprofundir en les sinergies col·lectives per tal d’aconseguir un producte de qualitat premium amb valor afegit.

El pròxim 22 de febrer el grup Olis de Diània constituirà l’associació “De Diània” en un acte festiu que es durà a terme al Molí d’Alcosser, on també s’aprofitarà per presentar els seus serveis a socis i possibles interessats, des de plans promoció conjunta fins a assessorament i orientació de projectes i subvencions.

Amb poc més d’un any de vida aquest grup de treball multidisciplinar i sense ànim de lucre, que aglutina sobretot agricultors i productors d’oli, compta amb el suport més de 10 marques comercials d’Oli Verge Extra.

Olis de Diània representa, així, un sistema de cultiu tradicional, minifundista -tradicional no mecanitzable- amb varietats d’oliva específiques i autòctones. Un grup de treball que contribueix al teixit productiu de zones rurals de muntanya de les comarques alacantines de la Marina Alta, la Marina Baixa, El Comtat, l’Alcoià I l’Alt Vinalopó i de les valencianes ubicades més al Nord del Benicadell i Mariola. És a dir, la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera i la Canal de Navarrés.

En aquest sentit, la creació d’una associació permetrà que aquest grup de treball adquirisca una personalitat jurídica pròpia per tal de no dependre d’altres organitzacions. Olis de Diània cerca així consolidar els lligams entre els productors i les almàsseres i aprofundir en les sinergies creades per tal d’aconseguir un producte de qualitat ‘premium’ amb història e identitat. També cerquen obrir portes i començar a col·laborar amb d’altres sectors productius intrínsecs al territori diànic.

El Grup Olis de Diània és una iniciativa nascuda a finals del 2018 en la festa de l’Oli del Mercat de la Foradà i que, durant l’any 2019, s’ha configurat com un grup participatiu, coordinat i animat pel GAL RMA (Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant), mitjançant la realització de jornades de diagnòstic, formació, tasts, etc.

Com a resultat, aquestes iniciatives han anat confluint en un grup de productors locals, que han començat a organitzar-se de forma comunitària per tal de defendre i promocionar el seu producte i el territori on és elaborat, aprofitant pràctiques com la venda de proximitat, els mercats de la Terra o noves fórmules lligades a l’agroturisme i d’oferta complementària.

Algunes de les accions que promou aquesta nova generació pretén fomentar la implicació, compromís i cooperació entre les iniciatives privades i la resta d’agents del territori per tal de valoritzar tant el producte com l’entorn. També, vista la realitat del minifundisme de les explotacions, vol aprofundir en conceptes com la solidaritat, el treball en xarxa i la cooperació (que permet abaratir costos de producció i distribució). Així com consolidar i unificar aquestes iniciatives baix una forma de personalitat jurídica per tal de constituir-se com a un element de representació comuna i de defensa dels interessos dels territoris productors, la creació d’una marca de qualitat diferenciada, l’accés a ferramentes de finançament i la creació d’un grup de pressió o clúster.

Visita la web de Caramella, revista de música i cultura popular

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable Jordi Juan Pérez.
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios  EVIDALIA HOSTING.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.