La Dansà dels Nanos anuncia la festa tradicional de mitjan quaresma a Cocentaina

La Dansà dels Nanos anuncia la festa tradicional de mitjan quaresma a Cocentaina
VISITA DUES TASSES
Compra a Dues Tasses

La V edició de la Dansà dels Nanos constà d’un taller per a aprendre a confeccionar els tradicionals ninots o perots de mitjan quaresma, i d’un taller de ball a càrrec dels grups de danses de Cocentaina.

Les veïnes i els veïns de Cocentaina estan decidits a salvaguardar una de les tradicions més antigues del poble: els Nanos de mitjan quaresma. Aquests arribaran als carrers del barri del Raval el pròxim dimecres 22 de març, acompanyats de crítiques, sàtira i reivindicacions. Abans, però, els socarrats apostaren de nou per l’organització d’un taller didàctic per a aprendre a confeccionar-los. L’objectiu sembla clar, i no és altre que transmetre els sabers i coneixements populars a les noves generacions i, així, mantindre la festa ben viva.

Els primers Nanos anuncien la festa tradicional a Cocentaina
Enllestint un Nano

Tots junts, grans i menuts, elaboraren alguns dels Nanos que es penjaran el dia de la festa gran. La Colla Mal Passet caracteritzà els seus Nanos com a dolçainers i tabaleters, reivindicant el paper de la música i els nostres instruments dins del context de la celebració. Així mateix, els grups de danses crearen ballaors i ballaores distingits amb la indumentària pròpia, i les xiquetes i els xiquets els forjaren a la seua mida i proporcions.

VISITA VI NATURAL
visita Vi Natural

La jornada, que ve celebrant-se des de ja fa cinc anys de la mà de la garbera cultural El Guaret, incorpora les danses tradicionals de la vila entre els actes i motius festius. D’aquesta manera, i gràcies a la col·laboració dels grups locals, els assistents també pogueren gaudir d’un taller de ball, i una posterior Dansà plana i popular oberta a tot aquell interessat a aprendre les danses autòctones.

Els primers Nanos anuncien la festa tradicional a CocentainaCal destacar, a més, la iniciativa per dotar la dansà dels Nanos de Cocentaina amb una tonada pròpia i distintiva. La melodia de “La Crida i la Treta” va ser recollida pel músic i folklorista contestà Just Sansalvador l’any 1924. Més de noranta anys després, el Mal Passet va decidir recuperar-la, i la feu sonar d’una forma emotiva i especial a l’inici de la dansà.

La jornada prèvia a la celebració dels Nanos va cloure amb un dinar “de faixeta”, amenitzat amb música, sarau, i goig. Molt de goig.

Visita la web de Caramella, revista de música i cultura popular

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

2 × 4 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.