La Colla Mal Passet enceta el cicle de música festera al Palau Comtal de Cocentaina

Compra a Dues Tasses

El XIII Concert de Festes fou a benefici de l’Associació Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual d’Alcoi (ASPROMIN), i comptà amb la col·laboració d’alguns membres del grup de metalls.

El concert començava al Palau Comtal de Cocentaina amb “Fanfàrria Mudèjar”, l’estrena absoluta de la nit, del director i compositor contestà Francisco Valor Llorens. Aquesta peça, que acompanyarà al boato del capità moro dels mudèjars durant les pròximes festes, incloïa uns emotius versos que Hipòlit Soriano dedica a son pare en l’any de capitania. Tot seguit, es presentà com a nou membre del Mal Passet a Andreu Garrido Pérez, dolçainer que passà a formar part de la colla.

Els dolçainers i tabaleters continuaren amb “Bons amics”, un pasdoble de caràcter clàssic i dianer dedicat al dolçainer Paco de Domingo. El compositor, Toni Lloret, es trobava entre el públic per gaudir amb la interpretació de la colla. A continuació sonà “Al-Sahagui”, un ballet moro de Francisco Valor que s’interpretava en concert per primera vegada. Extret de la marxa mora “Ben Al-Sahagui”, la colla aprofità l’obra per a felicitar a la filà Guàrdia Jalifiana “Sahorins” pel seu 75 aniversari, així com els 100 anys dels Kabileños. Sens dubte, dues efemèrides de la festa contestana.

visita Vi Natural

La Colla Mal Passet enceta el cicle de música festera al Palau Comtal de CocentainaLa marxa cristiana “Bellaguarda”, del compositor Ferran Ferrando, fou l’obra obligada al I Certamen per a Gran Colla Vila d’Altea l’any 2003. La peça fa referència a un antic barri d’Altea emparentat amb torres de vigilància costaneres per a la protecció del poble, i va estar encarregada per l’associació de Moros i Cristians de Sant Blai d’Altea amb motiu del 25 aniversari de les festes.

El concert continuà amb la coneguda marxa mora “Alí-Gea-bà-Spyros”, de Vicent Pérez Esteban “Coleto”. Aquest clàssic de la música festera, estrenat en 1998, fou composat per a un amic de l’autor de la filà Tuareg d’Albaida. L’arranjament per a colla, però, s’estrenà amb motiu del 25 aniversari de la colla La Degollà d’Alcoi.

Per finalitzar amb la primera part del concert, sonà “Saguittarie”, una marxa cristiana de l’ontinyentí Saül Gómez Soler. L’obra, una proposta arriscada dins de la música festera per a dolçaina, fugia de les sonoritats tradicionals, i presentà un treball musical molt complex i tècnic. La marxa contenia, fins i tot, una part cantada, entonada pels mateixos músics de la colla, que aprofitaren per a felicitar a la filà Contestanos pel seu retorn actiu a la festa.

La Colla Mal Passet enceta el cicle de música festera al Palau Comtal de CocentainaPer encetar la segona part, s’incorporà a l’escenari el grup de metalls, que participà amb la colla per tal de fer més rica i completa cada peça interpretada. L’espectacle continuà amb “Curro Jiménez”, un ballet arranjat per Antón García Abril que arranja la famosa sintonia de la mítica sèrie de televisió. L’obra va ser estrenada a Alcoi per a la capitania Contrabandista. A Cocentaina, però, va estar dedicada per a Àlvaro Reig, el “bandoler” abanderat contrabandista per a aquestes festes.

La nit continuà al Palau Comtal amb “Foscor”, un ballet de Saül Gómez Soler que va rebre el primer premi del concurs de composició de música festera López Cabrera del Verger, en la modalitat de Ballet o Fanfàrria per a colla i grup de metalls. Aquest tipus de concursos, sens dubte, juguen un paper crucial per a la creació i proliferació d’obres escrites per a dolçaina.

A continuació sonà “Marco Polo”, un ballet moro de Loreena Mckennit, arranjat per a l’ocasió pels contestans Hipòlit Agulló i Francisco Valor, que han adaptat la peça per a dolçaina, metalls i percussió. La colla compartí la peça amb Paco Soriano, el capità de la mitja lluna que pertany a la filà Mudèjars. Per descomptat, també dedicaren una composició al capità cristià, Alexis Agulló. “Als Xacals”, de Jaume Blai Santonja, és ja tot un clàssic del repertori fester per a dolçaina i metalls.

La Colla Mal Passet enceta el cicle de música festera al Palau Comtal de CocentainaEl concert continuà amb el ballet moro “El Bou de foc”, de Rubén Penadés Silvestre, qui també estava present entre el públic assistent. L’obra aconseguí el primer premi i menció especial La Xafigà al IXé Concurs de Composició Poble de Muro. No debades, es tracta d’una composició amb un altíssim nivell musical, tot un repte per als dolçainers de la colla. En aquesta ocasió, els músics dedicaren l’obra a la Federació Junta de Festes, encapçalada per Pepa Prats, que enguany conclou el seu trienni al capdavant de l’organització a la Junta de Festes.

Per finalitzar amb el concert, sonà “Quirbilyân”, del compositor José Rafael Pascual-Vilaplana, qui dirigirà l’himne de festes el pròxim divendres. “Quirbilyân”, que fa referència a la denominació àrab de la ciutat de Crevillent, ret homenatge a la primera incursió del compositor murer al món de la música festera. L’obra va estar dedicada a David Jabaloyes, l’abanderat moro de la filà Bequeteros per a les pròximes festes.

Com no podia ser d’altra forma, el “Visca la Festa”, l’himne de les festes de Cocentaina, va cloure l’edició número tretze del concert previ a les festes de la capital del Comtat que, any rere any, ofereix la Colla Mal Passet per obrir boca i encendre l’esperit i la devoció pròpia d’aquestes dates.

La música festera continua hui al Palau Comtal, de la mà de l’Ateneu Musical de Cocentaina.

Galeria de Fotos
XIII Concert Festes Mal Passet

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

3 × 1 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.