Just I. Sellés presenta un nou llibre fotogràfic i documental: ‘Al-Azraq. El visir que somiava La Muntanya’

Portada del nou llibre fotogràfic:
Compra a Dues Tasses

Portada del nou llibre fotogràfic: "Al-Azraq. El visir que somiava La Muntanya"

L’escriptor beniarresí Just I. Sellés presenta en societat a partir del pròxim 16 d’abril el nou llibre Al-Azraq. El visir que somiava La Muntanya”, un projecte fotogràfic i documental que comença així:

«Sol succeir: l’amnèsia del temps s’acarnissa amb aquells personatges a qui, prèviament, la història ha fet pedaços. Sí, la glòria es reserva sempre per al guanyador, i en la derrota, al vençut no li queda més opció que humiliar la mirada i caminar la polsegosa senda de l’oblit».

Es tracta d’una publicació que complementa la seua novel∙la “Al‐Azraq, el Blau. Crònica de la conquesta de La Muntanya”, on l’autor recull tota la informació fotogràfica i documental que emprà durant la fase de documentació prèvia a l’escriptura, alhora que exposa les seues pròpies hipòtesis de treball.

Amb la publicació d’aquest llibre, Sellés pretén posar en net la desfigurada imatge d’un valencià extraordinari, com fou el visir Al-Azraq i, així, tancar el cercle que començà a traçar mitjançant l’escriptura de la novel∙la.

visita Vi Natural

La publicació es presenta en un format quadrat, elegant i de mides generoses, molt acurat en els detalls. Conté 208 pàgines i 117 fotografies dels millors paisatges que ens ofereixen les valls interiors de la nostra terra, així com el desglossament de les fonts i fites històriques més rellevants protagonitzades pel visir Al-Azraq.


Des de Diània.tv hem volgut conéixer amb més profunditat en què consisteix aquest nou projecte, així com alguns detalls concrets sobre el procés de creació. Just I. Sellés ens ho conta amb una breu síntesi del què han sigut “5 anys d’esforç i goig”:

P: Que trobarà la gent que fullege “Al‐Azraq, el visir que somiava La Muntanya”?
R: El llibre és el fruit de cinc anys d’esforç i goig, cinc anys de recórrer els que antany foren els dominis del visir al‐Azraq, de contemplar, trepitjar i sentir la terra amb els ulls, les cames i el cor mateix del personatge. El llibre s’estructura en tres parts. La primera introdueix el personatge, raona el mite del Blau i considera la seua relació amb Jaume I alhora que analitza el tractament que el rei fa del visir al Llibre dels Fets. En una segona part es rastregen en profunditat cinc fites històriques rellevants protagonitzades pel visir al‐Azraq en la seua desesperada defensa de la terra. Finalment, en una tercera part, es presenten els paisatges que floreixen al cor de La Muntanya: la mar de serres, barrancs i valls que inspiraren l’escriptura de Al‐Azraq, el Blau.

P: Per què aquest títol?
R: Perquè no hi vaig trobar altre que sintetitzara millor els continguts i l’essència del llibre.

P: Sabem que el procés d’escollir la fotografia de portada va ser complicat amb l’enorme qualitat de les fotos. Per què aquesta?
R: La fotografia de la portada tenia que acompanyar el títol, que ja estava decidit. En un principi la connotació onírica del títol suggeria una fotografia nocturna i vaig pensar que una foto de matinada al castell d’al‐Azraq faria bé el paper; però una bona vesprada, mentre passejava la vall de Perputxent a poqueta nit, Benicadell s’enlairà entre la boira i em mostrà el camí. Pense que Joan Pellicer tenia raó, que Benicadell és la penya per excel∙lència del territori Diànic, el far, la fita geogràfica de La Muntanya, de manera que una fotografia del cim de Benicadell apuntant entre la boira no sols simbolitzava La Muntanya, sinó que arreplegava perfectament eixa connotació onírica que conté el títol. Si a tot açò afegim la tonalitat blavenca de la foto, el vincle entre el Blau, el somni i La Muntanya és presenta clar i senzill.

Just I. Sellés presenta un nou llibre fotogràfic i documental: 'Al-Azraq. El visir que somiava La Muntanya'

P: A qui va dirigit?
R: El llibre complementa la novel∙la “Al‐Azraq, el Blau. Crònica de la conquesta de La Muntanya” en tant que recull nombrosa informació del visir que la novel∙la no refereix o que ho fa de manera indirecta. Reconec que han sigut els lector de la novel∙la, amb l’allau de comentaris que m’han fet arribar després de llegir‐la, els que m’han empentat a escriure aquest llibre. Per tant, aquest llibre està dirigit als lector de la novel∙la, a aquells que volen conèixer més de prop l’insigne figura del visir al‐Azraq i, com no, a tots aquells que estimem els paisatges de la nostra terra.

P: Guardes un record especial al voltant d’alguna fotografia en concret?
R: Cada fotografia que presenta el llibre conté un moment d’emoció. De vegades una fotografia ronda el cap del fotògraf des de molts mesos abans d’aconseguir‐la i sols el fet de planificar‐la, d’eixir a la terra per tractar d’aconseguir‐la, és un repte que paga la pena viure’l. En realitat no guarde bon record de cap foto, sinó de les emocions viscudes en la seua recerca.

Les presentacions començaran, com ja hem assenyalat, el pròxim 16 d’abril a Cocentaina, a la Biblioteca Municipal Pare Aques de la localitat. Beniarrés, Onil i Alcoi acolliran els posteriors actes de presentació durant tot el mes. Podeu consultar el calendari de presentacions arreu de les comarques de La Muntanya i els punts de venda a la web de l’autor (www.justselles.com).

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

1 comentari

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.