Herbero Diànic(2) – Te de Roca i Tarogina o Melissa

Compra a Dues Tasses

Sergi Gallego, catedràtic de la Universitat d’Alacant i Pere, muntanyer diànic i expert en herbes medicinals, ens parlen d’algunes de les plantes que poden formar part del nostre herbero. En aquest cas, parlem de dues plantes amb un toc cítric i dolç, el te de roca i la tarongina o melissa.

La dolçor del te de roca

El te de roca, te de penya, te de monte o àrnica (Jasonia glutinosa) , és una planta que podem trobar sovint als badalls i clivells de les penyes i roques. S’utilitza per al mal de ventre i també per a curar ferides i colps.

visita Vi Natural
Herbero Diànic(2) - Te de Roca i Tarogina o Melissa

A Cocentaina preparen una solució alcohòlica amb aquesta herba per a les ferides. Es posen a remulla un grapat o dos de te de roca en un litre d’alcohol. S’utilitza per a llavar ferides, colps i peus unflats. En Castells de la Serrella maceren amb alcohol de 95 graus durant una o dues setmanes. En Catamarruc asseguren que cal collir-lo la setmana de Sant Joan.

També forma part d’una tissana de catorze herbes digestiva i saludable, molt bona per als mals de ventre, estrenyiments i per a netejar l’estómac, que Joan Pellicer arreplegà a Castells de la Serrella. Aquesta tissana s’elabora amb àrnica, camamirla, espígol, romer, timó, orenga, rabet de gat, orella de rata, arrel d’arítjol, santaula, poliol, sàlvia i canya d’oro. Es posa tot a parts iguals. Fulles i flors, menys l’arítjol tallat a trocets menuts, tot ben mesclat. Es prepara un pessic per a cada tassa i es bull dos minuts. Després ho colem i ho prenem.

Herbero Diànic(2) - Te de Roca i Tarogina o Melissa

“Molt bona pper a curar ferides: es pica i es fa un micapament i es posa damunt. La ferida es llava amb l’aigua de l’àrnica bullida (Castalla)”.

La cítrica tarongina

La Tarongina, anomenada així a Beniaia, Alcoi, Almudaina, Benimassot, Benilloba o Penàguila o Melissa en Concentaina, és una planta que creix en ombries humides i orles de bosc. Es pot veure en llocs com els barrancs d’ombria de la serra Foradada de la Vall de Gallinera, la font de la mata de Benirrama, font del Molí de l’Encantada o en les clotades humides de la Llacuna de la Safor.

Es gasta per adobar llentilles i per als guisats i per als nervis, entre moltes altres propietats.

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.