L’esperit de Joan Pellicer rebrotà a les Jornades d’Etnobotànica organitzades pel Centre Cultural Castellut, que arrancaren divendres amb una gran afluència de públic.
La segona edició de les Jornades d’Etnobotànica del Centre Cultural Castellut començà el proppassat divendres amb una magnífica taula redona de la mà de Jorge Cruz, cap de la Unitat de Fons, Col·leccions i Restauració del Museu Valencià d’Etnologia, el professor Daniel Climent i el metge Francesc Devesa.
Primerament, Cruz ens delectà amb els detalls de l’edició del Diari de Sotaia, un èxit en vendes que ressalta el vessant més filosòfic del metge de Bellreguard, i que no deixaren de llegir tots els ponents durant l’acte. Per altra banda, el professor Ciment posà en valor i explicà l’etnobotànica com una ferramenta per a la medicina que ha marcat profundament el desenvolupament i la història de la humanitat. Finalment, i abans de passar al torn de preguntes, el metge i amic de Pellicer, Devesa, contà alguns detalls de la seua relació amb ell i algunes curiositats al voltant de la seua vida i la seua tesi doctoral, que acabaren de completar un acte ben exitós, tant en l’afluència de públic com en la gran qualitat de les ponències.
L’endemà continuaren les jornades amb una deliciosa conferència al voltant del paper de l’etnobotànica en la gastronomia mediterrània. Per descomptat, la temàtica es relacionà amb algunes referències a l’obra de Joan Pellicer. El doctor Josep Bernabeu i Mestre reivindicà la nostra gastronomia tradicional i feu una crida per recuperar-la. La clau, segons indicà Bernabeu, potser es trobe en el paper didàctic de les escoles, espais fonamentals per a rescatar els menús típics de les llars valencianes i reincorporar-los al nostre dia a dia, enfront de les anomenades opcions fast food.
Les Jornades Etnobotàniques en homenatge a Joan Pellicer continuen aquest divendres, de la mà de Manuel Vicedo Martínez, que ens parlarà sobre les micro-reserves de la Foia de Castalla. Pròximament penjarem els vídeos de les ponències en aquest lloc web.