Bodega Cooperativa de Castalla – EL VI (un any entre vinyes)

“A lluvia de calor, techo de parras,
a reposo de pino,
actividad de avispas y cigarras
en el sarmiento fino,
cuerda de pompas y sostén de vino.

Lo calzarán las botas, a las cuales,
si aspecto da, despega:
latidos de las vides y costales,
palpitación y entrega
al archivo mayor de la bodega”

Miguel Hernánez

 

No s’entén el camp valencià i mediterrani sense les vinyes i oliveres. A la primavera i a l‘estiu (…) les pomposes raïmades groguegen amb llustre de mel entre el flamareig dels verds pàmpols* (…) , mentre que a la tardor, abans de la verema, la vinya va canviant a colors ocres i marrons malenconiosos, configurant així els paisatges valencians des de fa mil·lenis.

Contracta un VPS d'Aielo de Malferit!

A l’hivern, aprofitant que la vinya està en estat de repòs i letargia, despullada dels seus pàmpols, el llaurador realitza una poda a la planta per retardar l’envelliment del cep, afavorir la producció del fruit i donar-li una forma concreta a la vinya. Aquesta forma pot ser en vas (la forma tradicional), o emparrada, preparant la vinya per a la seua verema a màquina.

La vinya comença a despertar a la primavera, i cal realitzar els primers treballs de conreu, abonament i tractament de la terra. En aquesta època, brollen els primers pàmpols sobre els sarments. Els nous talls, verds, prims i tendres, creixeran fins convertir-se en fulles.

La floració assoleix la màxima esplendor amb l’arribada de l’estiu. Aquest procés determinarà el volum de la collita, així com la data d’inici de la verema. Les flors, blanques i minúscules al seu naixement, donaran xicotets fruits verds.

Tan prompte com apareguen els primers brots, el llaurador farà la primera ensofrada i es repetirà quan els grans comencen a inflar-se. D’aquesta manera protegim les plantes de determinats fongs i insectes que ataquen la vinya.

A partir d’agost, i fins que arribe la verema, es produeix la maduració del raïm. Aquest procés determinarà el nivell de sucre i acidesa del fruit.

No hi ha una data exacta per a l’inici de la verema, ja que aquesta depèn del grau de maduració del raïm, de la varietat, i del tipus de vi que es vulga produir. No obstant, el període de la verema sol emmarcar-se entre els mesos d’agost a octubre.

La col·lecta pot realitzar-se a mà, o emprant maquinària agrària més sofisticada per augmentar en productivitat i rapidesa.

Una vegada el raïm arriba a la bodega, es procedeix a l’extracció de l’anomenat “most”, el suc del fruit que encara no conté alcohol.

La Bodega Cooperativa de Castalla rep tres varietats de raïm en les seues instal·lacions: Monastrell, la principal i més tradicional. I les varietats d’origen francés Cabernet i Merlot, d’introducció més recent.

La varietat Monastrell resisteix molt bé el clima àrid, i madura abans que altres varietats. Produeix vins molt negres i forts, aptes per a l’envelliment, i és la base de vins de gran nomenada com ara el d’Alacant o fondellol.

 

«No podia faltar el vi damunt la taula.
Una solemnitat, un ritu que venia
des de la nit: el vi encenia la taula,
encenia la casa, encenia la vida.»

Vicent Andrés Estellés

 

*Text de Joaquín Ruyra del llibre Pinya de Rosa volum 2 llibre 4.

 

EN CASTELLÀ:

Visita la web de Caramella, revista de música i cultura popular

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.