Xaló celebra la “Festa del Romer” l’últim dissabte d’abril amb les tradicionals pastes de pèsols, romeria i àpats de germanor.
La festa del Romer a Xaló és un tipus de festa de celebració agrícola on el poble s’encomana a Sant Pere Màrtir, que farà d’intermediari entre els xaloners i Déu perquè les seues collites i els seus béns estiguen protegits. La festa té dues parts ben diferenciades: la vespra de la festa, que serà aquest pròxim dissabte 27 d’abril, on es faran àpats de germanor i concerts i música en directe i diumenge, amb la celebració més religiosa.
Dissabte pel matí hi haurà taller per aprendre a fer els bollos de pèsols al forn de llenya a partir de les 11 del matí. De vesprada, el poble pujarà a la vessant de la muntanya de La Solana (El Fondo) acompanyats per les dolçaines i tabalets d’Orba a berenar els bollos de pèsols que cada família cuina en casa o en els forns del poble. La festa però, es celebra arreu de tot Xaló i els seus voltants i enguany també gaudirem de l’actuació del grup Bradmis. La participació popular és tan gran i tan rica que xiquets i xiquetes, jóvens, hòmens i dones omplin els carrers de Xaló en romeria cap a la muntanya. Sendes i camins van dirigint la gent al lloc de reunió per collir romer i per berenar.
El diumenge és el dia de la celebració religiosa. Canvia l’espai del dissabte, la muntanya, per l’església. Els carrers de Xaló, pels quals s’acompanya el sant, de la plaça a l’ermita, són l’altre espai de la festa del diumenge. També canvia l’aspecte formal dels participants a la festa; semblen uns altres habitants. Els que anaven el dia anterior vestits informalment amb robes còmodes i esportives, acudeixen a missa molt elegants: menuts, jóvens, majors, vells… Tots amb el seu manollet de romer engalanat amb molt bon gust i imaginació. El dissabte els participants de la festa anaven amb cabassets de palma, motxilles o bosses per portar el berenar (els bollos de pèsols) i per omplir-lo de branquetes de romer a la tornada. El diumenge les branquetes de romer estan ben lligades amb cintes i guarnides amb flors. Els cabassos de palma han restat a casa, pels dies de feina. Aquesta festa està molt arrelada i és un magnífic motiu per a reunir familiars i amics que ja no viuen al poble i que acudeixen en aquest cap de setmana per retrobar-se.
FONTS
- “RITUS I TRADICIONS A LA MARINA ALTA: LA FESTA DEL ROMER A XALÓ” de Maria Sivera, Antònia Server, Rafaela Lillo i Xaro Cabrera
- Ajuntament de Xaló