16.1 C
Alcoi
Divendres, 24 maig 2024

La Vall d’Ebo acull el seu primer Aplec Excursionista el pròxim 28 i 29 d’octubreAplec Excursionista Vall d'Ebo 2023

Una iniciativa que preveu aplegar excursionistes d’arreu de La Marina Alta i Diània.

El passat estiu de 2022, 10 municipis de la Marina Alta i 7 municipis del Comtat, estigueren sotmesos a la foscor d’un dels incendis més abrasius dels últims anys, amb un total de 13.000 hectàrees afectades. Aquells dies d’agost la gent de la Marina Alta i del Comtat, tinguérem el cor en un puny de pensar què quedaria del nostre paisatge mediambiental després d’un mar de flames que a poc a poc corria per les nostres sendes i camins.

Foren uns dies durs i angoixosos, i on part del veïnat d’aquests deu pobles foren desallotjats davant del perill imminent d’un foc que passejava sense cap compassió pel nostre patrimoni agrícola, arquitectònic i natural.

D’aquelles cendres, aquestes pedres” és el títol que li hem posat des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls a un aplec especial que se celebrarà al municipi d’on s’inicià aquell devastador foc.

Des del consistori de la Vall d’Ebo, amb el seu tinent d’alcalde Nico Mengual Barber explicava: “Des de la corporació i des del mateix poble estem molt contents de rebre l’aplec a Ebo, ja que per a nosaltres es demostra així que som pobles units i plens de vida. Així mateix estem molt agraïts de la col·laboració de tots els pobles participants, i esperem que totes les actuacions del pla ambiental siguen efectives, ja que són molt necessàries per pobles com els nostres”.

Aquestes dues mancomunitats representen 9 municipis, dels 10 municipis, de la Marina Alta afectats per l’incendi: La Vall d’Ebo, La Vall d’Alcalà, Pego, L’Atzúbia, La Vall de Gallinera, Sagra, Orba, La Vall de Laguar i Castell de Castells.

Aquestes dues entitats públiques han estat beneficiàries del Pla de Dinamització i Governança Turística de Turisme Comunitat Valenciana. I amb aquesta subvenció nominativa s’ha organitzat, entre d’altres activitats, un cap de setmana especial marcat per xarrades, excursions senderistes, barranquisme, ludoteca i tallers infantils, exposicions, rutes i visites urbanes, menjars populars i actuacions musicals.

Sergi Ferrús, president de la MACMA ha destacat: “Moltes accions estàn fent-se o estan previstes dintre del Pla de Dinamització i Governança Turística que, des de la MACMA i Pego i les Valls, i amb la subvenció concedida per la Generalitat, estem desenvolupant, amb el necessari ajut d’entitats i societat civil de la comarca. Però potser el que més il·lusió pot comportar és l’anomenat “D’aquelles cendres, aquestes pedres”, el títol que li hem posat des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls a aquest aplec ben especial que vos presentem i que se celebrarà al municipi d’on s’inicià aquell devastador foc, la Vall d’Ebo. Un aplec excursionista del que esperem una alta participació dels pobles afectats però que també ens agradaria que omplira la resta de la comarca, a qui convide a participar de manera ben activa, ja que a la Marina som molts els centres excursionistes i persones muntanyeres que gaudim del nostre territori i les nostres sendes. De tots i totes depèn que aquest aplec excursionista fet per la Marina i a la Marina siga el primer de molts més. Perquè les cendres no podran amb les nostres pedres.”

També, Enrique Moll Briones, president de la Mancomunitat de Pego i les Valls, ha volgut posar en valor que “el més important és la unió que s’ha donat en tots els pobles que s’han vist afectats per aquesta desgràcia, i donar-nos compte que no ens podem esperar a actuar quan ja és massa tard pel que respecta als incendis.  A més a més, hem demostrat la importància i la potència a la que podem arribar si som capaços de generar sinergies entre les poblacions, amb independència de si són poblacions grans o menudes, i que en definitiva beneficien al territori”.

Les activitats s’iniciaran amb diverses marxes senderistes des de diferents punts geogràfics de la comarca amb intenció d’arribar diverses comitives a la Vall d’Ebo, com a acte simbòlic d’arribar al poble on va néixer l’incendi.

Sarau Aplec Excursionista Vall d'Ebo
Sarau Aplec Excursionista Vall d’Ebo

PROGRAMA APLEC EXCURSIONISTA VALL D’EBO 2023

Marxa senderista des de l’Atzúbia

Hora: 8 h

Eixida: Ajuntament de l’Atzúbia

Dificultat: Mitjana

Distància: 11,7 km

Desnivell: + 585 m

Duració: 3-4 h.

Col.labora: Club de Muntanya Botamarges

 

Marxa senderista des de Pego

Hora: 8.30 h

Eixida: Xiringuito de la Verdala (Partida Atzaneta, 1)

Dificultat: Mitjana

Distància: 7,1 km

Desnivell: + 496 m

Duració: 3-4 h.

Col.labora: Centre Excursionista de Pego

 

Marxa senderista des de la Vall de Gallinera

Hora: 9.30 h

Eixida: Plaça Major de Benirrama

Dificultat: Mitjana

Distància: 8 km

Desnivell: + 440 m

Duració: 3 h.

Col.labora: Unió Cultural de la Vall

Marxa senderista des de la Vall d’Alcalà

Hora: 9 h

Eixida: Plaça d’Al-Azraq

Dificultat: Fàcil-Mitjana

Distància: 9 km

Desnivell: + 250 m

Duració: 3 h.

Col.labora: Associació Cultural Per a Tots

Marxa senderista des de la Vall de Laguar

Hora: 8 h

Eixida: Aparcament de Fleix

Dificultat: Alta

Distància: 12,6 km

Desnivell: + 715 m

Duració: 5 h 30 min.

Col.labora: Ajuntamentes d’Orba, La Vall de Laguar i Sagra

Marxa senderista desde Castell de Castells

Hora: 8 h

Eixida: Font de la Bota

Dificultat: Baixa

Distància: 14,8 km

Desnivell: + 288 m

Duració: 4 h 40 min.

Col.labora: Associació Eco–Castells

Les inscripcions a les diferents marxes s’han de realitzar fins al 19 d’octubre a  www.pegoilesvalls i www.macma.org.

 L’activitat és gratuïta i s’inclou l’assegurança, guia acompanyant, zona habilitada d’acampada per a les persones inscrites a les marxes, recollida de les tendes de campanya i altres materials en cadascun dels punts d’eixida de cada marxa.

De forma opcional l’organització posa al servei de les persones inscrites un bus de tornada, que eixirà el diumenge de vesprada en direcció a cadascun dels punts d’eixida de cada marxa. El preu del bus serà de 10-15 € (pot variar depenent del nombre de persones inscrites).

Una vegada les marxes arriben a la Vall d’Ebo el públic assistent, tant si ha participat a la marxa com si s’ha desplaçat en cotxe al municipi, podrà gaudir d’una gran varietat d’activitats gratuïtes.

DISSABTE 28 OCTUBRE

9.00 h*Ruta senderista: Travessia del Maset – Tossal Gran. Dificultat mitjana – Duració: 3 hores – Distància: 7 km.
10.00 – 14.00 hVisites guiades al Museu Etnològic
11.00 hInauguració de l’exposició del Pla ambiental i Turístic de les Mancomunitats de Pego i les Valls i la MACMA, al Museu Etnològic.
11.30 – 13.30 hLudoteca i tallers infantils mediambientals
12.00 h* Ruta urbana. Duració: 1 h. Dificultat: fàcil
12.00 – 14.00 hArribada de les marxes senderistes amb grups dels 9 municipis afectats per l’incendi.
13.00 hInauguració de l’exposició “Ocells de la Marina”, a càrrec de Jesús Villaplana Ferrer a la Sala Polivalent a la Plaça Santa Margalida.
16.00 – 20.00 hVisites guiades al Museu Etnològic
17.00 – 19.00 hLudoteca i tallers infantils mediambientals
 Sala Polivalent a la Plaça Santa Margalida
17.00 h“D’aquelles cendres, aquestes pedres”: presentació dels dos Plans Ambientals de les mancomunitats de Pego i les Valls i la MACMA, a càrrec de Xavier Ródenas Mayor i Yesmina Mascarell Rocher.
17.45 h“Els nous jardins rebrotadors, futurs bancs de llavors” presentació del projecte i de la mostra d’espècies rebrotadores, a càrrec de Vicent Noguera Cardona.
18.30 hPresentació del llibre ‘De Pastor a Pastor’, a càrrec de l’autor Joan Besalduch Mateu.
19.00 hCinema per a tots els públics “Las 8 montañas” Dir. Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch. 147 min. Itàlia 2022. Classificació: +12 anys.
21.30 h**Sopar Associació de Dones de la Vall d’Ebo (Papes i olives, 2 tapes, pa i allioli, pollastre i conill amb tomaca, postres i beguda). Preu: 15€

Màxim 150 persones. Venda de tiquets: MACMA, Pego i les Valls, Ajuntament de la Vall d’Ebo i Oficina de Turisme d’Orba

22.30 hActuació de la Xaranga de la Unió Musical de la Vall d’Ebo

 

DIUMENGE 29 OCTUBRE

8.00 h* Barranquisme ‘Els Penyals’. Nivell mitjà. Nivell esportiu II (requereix bona condició física, abstindre’s persones amb vertigen). Màxim: 15 persones. Duració: 5 h
8.30 h* Ruta senderista: Avencs – Refugi de la Figuereta. Dificultat mitjana – Duració: 3 h – Distància: 8 km.
9.00 h* Espeleologia: Descens a l’Avenc Ample i visita de la Sala C “Gandia”. Només per a persones federades. Nivell: Mitjà. Duració: 3 h
9.00 h* Ruta senderista: Font d’en Gili. Dificultat mitjana – Duració: 2 h 45 min – Distància: 8 km.
9.30 h* Ruta senderista: Els Tolls. Dificultat mitjana – Duració: 2 h 30 min – Distància: 6 km. Opcional: visita a la cova del Rull (4€).
10.00 – 14.00 hMercat de productes de km 0 dels pobles afectats per l’incendi de la Vall d’Ebo
10.00 – 14.00 hLudoteca i tallers infantils mediambientals
10.00 – 14.00 hVisites guiades al Museu Etnològic
10.30 h* Ruta etnobotànica i taller de plantació d’un jardí rebrotador. Dificultat: fàcil. Duració: 2 hores
11.00 h* Ruta urbana. Duració: 1 h. Dificultat: fàcil
12,00 hTaller de ball popular “Dansà de la Marina” a càrrec del Grup de Danses Ocell d’Ondara i la Colla la Xareta de la Xara.
12.45 hLectura de manifest “D’aquelles cendres, aquestes pedres”.
13.00 hSarau popular a càrrec de la Colla del Cànter de Dénia, del Grup de Danses Ocell d’Ondara i Colla La Xareta de la Xara.
14.30 h** Dinar Associació de Jubilats i Pensionistes de la Vall d’Ebo. (Papes i olives, pernil i formatge, figatell, pa i allioli, olleta, postres i beguda). Preu: 15€

Màxim 150 persones. Venda de tiquets: MACMA, Tourist Info de Pego i les Valls, Ajuntament de la Vall d’Ebo i Oficina de Turisme d’Orba

 

* Cal inscripció prèvia a www.pegoilesvalls.es – www.macma.org

 ** Venda anticipada de tiquets, fins al dimecres 25 d’octubre.

Seu de la MACMA. C/ Blasco Ibàñez, 50. Ondara.

De dilluns a divendres de 8 a 15h.

Tourist Info Pego i les Valls: C/ San Rafael, 78. Pego.

De dilluns a dissabte de 9 a 14h.

 

Ajuntament de la Vall d’Ebo: Pl. Major, 2. La Vall d’Ebo.

De dilluns a divendres de 10 a 13h.

 

Tourist Info Orba: C/ Alacant, 10. Orba.

Dissabte de 10 a 13.30 h i de 17 a 20h. Diumenges de 10 a 13.30h.

 

Des de la MACMA i Pego i les Valls es convida a tota la ciutadania a participar d’un cap de setmana especial amb intenció de remoure la consciència col·lectiva i gaudir d’aquest meravellós territori que esperem que ben prompte torne a renàixer. Salut i comarca!

 

 

 

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

4 + seven =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.