La Trobada abordarà experiències de desenvolupament rural d’èxit que es puguen adaptar a la Comunitat Valenciana i comptarà amb la presència dels Grups d’Acció Local de Catalunya i Aragó.
El proper dijous 29 d’octubre al molí d’Alcosser de Planes es celebra la IV Trobada de Territoris LEADER de la Comunitat Valenciana que té com a objectiu conèixer de primera mà experiències d’èxit que s’han dut a terme en altres territoris per a intentar adaptar-los i executar-los en el territori valencià.
En aquest sentit, es comptarà amb la participació de representants de tres Grups d’Acció Local de Catalunya, un d’Aragó i altre de la Federació Alacantina per al Desenvolupament i la Innovació Territorial. També s’exposaran casos de bones pràctiques en territoris rurals a nivell europeu.
Els projectes amb ajudes europees de desenvolupament rural coordinats per Grups d’Acció Local que es presentaran són “Cowocat_Rural“. Xarxa d’espais i ecosistemes de coworking en entorns rurals de Catalunya; “Col·labora x Paisatge. Construccions de Pedra Seca. Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana“; “Odisseu. Projecte pel retorn de joves al món rural” i “Pon Aragón en tu Mesa” per revalorar els productes agroalimentaris produïts al pobles d’Aragó. Per la banda alacantina es presentarà el projecte “CEA. Coneix l’Essència d’Alacant“, que vol donar a conéixer diferents itineraris de turisme existencial on l’oli de l’oliva, el paisatge i el producte local són protagonistes.
Cal recodar que els Fons LEADER són ajudes europees enfocades al Desenvolupament Rural i tenen com a objectiu ajudar a petites empreses, associacions i ajuntaments a diversificar l’activitat econòmica als pobles, fomentant el cooperativisme, el capital social amb projectes innovadors i sostenibles que valoritzen l’entorn i lluiten contra l’abandonament de terres, el canvi climàtic i el despoblament rural, facilitant l’empoderament de la dona als pobles i la recuperació de patrimoni cultural i varietats autòctones. Tots ells Objectius de Desenvolupament Sostenible que recull l’Agenda Mundial 2030.
La jornada d’enguany, que organitza el Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA), vol ser un punt d’encontre i participació de tot tipus d’agents territorials del medi rural, tant actors socials i econòmics dels pobles com institucions implicades en el seu desenvolupament. En l’edició anterior, que es celebrà a Biar el 2019, la jornada es centrà en el paper dinamitzador de la dona en el món rural.
El Grup d’Acció Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, El Comtat, La Marina Alta i la Marina Baixa.
Es demana confirmació d’assistència al correu galruralmuntanyadalacant@gmail.com.