27.3 C
Alcoi
Diumenge, 1 octubre 2023

‘SOS SAHARA’: Festival solidari amb motiu de les inundacions als camps de refugiats saharauis

'SOS SÀHARA': Festival solidari amb motiu de les inundacions als camps de refugiats

La Fàbrica de Castalla acull el festival “SOS SAHARA”, una iniciativa solidària amb el poble saharaui després de les pluges torrencials als camps de refugiats que han provocat greus inundacions.

El pròxim 21 de novembre, els grups Entelèkia, Proyecto Extremo, Sonic Blue, i el DJ Santy Mataix actuaran a la sala de concerts a partir de les 22.30h. La recaptació econòmica de les entrades, que seran a preu de 5€, anirà íntegrament destinada a l’Associació Dajla Sant Vicent-Mutxamel. Fins el dia del festival, que ha estat organitzat per la cafeteria M’Agrada, s’està realitzant una recollida de medicaments en l’establiment, en Càritas de Castalla i en les farmàcies de Castalla i Onil.

La situació al Sàhara és greu: segons indiquen les comissions saharauis creades extraordinàriament pel Front Polisari (moviment que lluita contra l’ocupació il·legal marroquina al Sàhara) unes 700 cases de tova i al voltant de 1.400 haimes han sofert danys totals o parcials, deixant a moltes famílies sense habitatge.

Cal tindre en compte que la vida en aquest territori, on no existeix ni la llum ni l’aigua corrent, depén exclusivament de l’ajuda humanitària. Tot i que la pluja al desert no hauria de traduir-se en problemes, si l’aigua cau sense control pot damnificar greument les fràgils infraestructures que emparen a tres generacions de refugiats. Aquests viuen en l’exili forçat després que el govern espanyol es desentenguera de la seua col·lònia fa ja 40 anys.


“En el Sáhara, las lluvias torrenciales que han caído durante días, han arrasado los campos de refugiados dejando a 25.000 personas sin hogar y a más de 90.000 afectadas. Las reservas de agua potable y comida escasean. Los generadores fallan. Los riesgos de enfermedades aumentan. Escuelas, hospitales, tiendas, lugares de trabajo, han sido destruidos. Cuando construyes casuchas sin medios y jaimas de nómadas con la intención de regresar pronto a casa, el agua puede devastar en un día lo que ha aguantado durante décadas. El desastre es tan colosal como ignorado. El Sáhara está exiliado también de las noticias, por lo que no ha habido ni una campaña global de ayuda”.

Javier Gallego. Editorial Carne Cruda 27/10

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.