16.2 C
Alcoi
Dissabte, 23 setembre 2023

Potries celebra el Dia Internacional de la Lluita Camperola

Potries celebra el Dia Internacional de la Lluita Camperola

Potries, a la Safor, s’adhereix a les celebracions del Dia Internacional de la Lluita Camperola amb unes Jornades Agroecològiques que tindran lloc de l’1 al 3 d’abril.

El Dia Internacional de la Lluita Camperola, el 17 d’abril, commemora l’assassinat de 19 camperols que reclamaven el seu accés a la terra i a la justícia en 1996. Avui dia, el crim segueix impune. Amb el moviment internacional de “La Via Camperola” (LVC) com a impulsor, s’organitzen cenenars d’activitats al voltant d’aquesta data.

L’objectiu de LVC és denunciar l’expropiació de terres a camperoles i camperols per part d’Estats i grans empreses transnacionals, que ocupen progressivament el sistema alimentari i han causat, a més, l’expulsió de nombroses comunitats dedicades a l’agrucultura familiar a Àfrica, Àsia o Amèrica Llatina. Tot i això, l’acaparament de terres és també un greu problema a Europa. Malauradament, el dret a l’alimentació i, en definitiva, a la sobirania alimentària, es veu greument afectat en l’actualitat.

Al País Valencià, més concretament, és La Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià qui llança la Setmana de la Lluita Camperola, que tindrà lloc del 2 al 10 d’abril. Potries serà un dels pobles que participarà d’aquesta iniciativa, per incitar a la reflexió sobre la situació del món camperol al nostre territori, sense oblidar l’escala global-internacional.

Què és la SOBIRANIA ALIMENTÀRIA?
La Sobirania Alimentària es va definir en el fòrum de Nyeleni com el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu. Açò posa a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries, per sobre de les exigències dels mercats i de les empreses. Això inclou el verdader dret a l’alimentació i a produir els aliments, la qual cosa significa que tots els pobles tenen el dret a una alimentació sana, nutritiva i culturalment apropiada, i a la capacitat per mantenir-se a si mateixos i a les seues societats.

 

A continuació, podeu consultar la programació d’actes:

DIVENDRES 1 D’ABRIL
20.00 HOMENATGE A BERTHA CÁCERES, líder hondurenya indígena assassinada per defensar el medi ambient. Porta’t el sopar. Casa de la Cultura.

  • Experiència de la lluita camperola en Amèrica Llatina i l’empoderament de les dones: Lara Carbó presentarà una experiència de recolzament de l’economia comunitària andina en Bolívia, des d’una visió de gènere i agroecologia: el cas de Totora Pampa i les dones de la “Confederación Nacional de Mujeres Campesinas, Indígenas y Originarias de Bolivia “Bartolina Sisa”.
  • Projecció del documental “Copinh, la gente que venimos de la tierra”, de José Gayà, que presentarà la seua experiència en Hondures amb el Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH) i la Bertha Cáceres.

DISSABTE 2 D’ABRIL
9.00 PASSEJADA INTERPRETATIVA, PEL VOLTANT DEL RIU SERPIS, DES DE POTRIES FINS AL LLEDONER MONUMENTAL DE MERLICH. A càrrec Yesmina Mascarell i Ismael Aznar, autor de l’informe “Sepris, riu viu”, ambientòlogues de la Safor. Trobada: Plaça de l’Ajuntament
Dificultat baixa, per a tots els públics.

  • S’interpretarà l’entorn del riu descrivint els seus principals problemes i oportunitats, la seua flora i fauna característiques, els diferents recursos que ens ofereix, etc.
   La passejada acabarà al lledoner de Merlich, on es parlarà de la importància d’aquest arbre monumental i del medi que l’envolta, aprofitant per a esmorzar i compartir idees.

12.00 a 14.00 // 16.30 a 19.00
OBERTURA DEL MUSEU “CASSOLERIA D’ÀNGEL DOMÍNGUEZ”
Adults 2€ — Infants (5 a 12 anys) 1€
14.00 DINAR DE PRODUCTES DE LA TERRA I CALÇOTADA POPULAR a càrrec de l’Associació de Festes. Plaça del País Valencià.
17.00 JOCS POPULARS. Plaça del País Valencià.
19.00 TAULA REDONA “L’AGROECOLOGIA: EL PROCÉS DEL CANVI”. Casa de la Cultura.

  • Maite Cháfer, Directora General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna (PAC). Generalitat Valenciana.
  • Virginia Cabello, representant de la Cooperativa Bosque Madre: presentant el Projecte del Grup de consum responsable.
  • Sarai Fariñas, representant de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.
  • El bancal de Cento, productor en ecològic de la Safor, presentant el Segell “Més Bò”, sistema participatiu de garantia (SPG), de la Xarxa Llauradora de les Comarques Centrals.
  • Fruites DePego, productor en ecològic de la Marina Alta, presentant el sistema participatiu de garantia , d’ SPG Ecollaures Diània.

DIUMENGE 3 D’ABRIL
9.30 EXCURSIÓ A LA RUTA DE L’AIGUA, AL SEU PAS PER POTRIES.
Trobada: Plaça de ajuntament. Dificultat baixa, per a tots els públics.
Adults 2€ // Infants (5 a 12 anys) 1€
10.30 INICI DEL CONCURS DE PAELLES DE SANT VICENT a càrrec de l’Associació de Festes. C/ Constitució.
11.30 TALLER INFANTIL DE MILOTXES. C/ Constitució.
12.00 a 14.00 // 16.30 a 19.00
OBERTURA DEL MUSEU “CASSOLERIA D’ÀNGEL DOMÍNGUEZ”
Adults 2€ — Infants (5 a 12 anys) 1€
14.00 PAELLES. C/ Constitució.

A més, durant els actes podràs observar L’EXPOSICIÓ DELS CÒMICS DE JOSEP AVARIA en la Casa de la Cultura.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.