9.7 C
Alcoi
Dimecres, 24 abril 2024

Pego viu els Moros i Cristians del 22 al 25 de juny

Moros i Cristians Pego 2023

Enguany s’interpretarà per primera vegada el pasdoble Vila de Pego amb 120 músics de tot el país.

Pego es vesteix de festa per celebrar els Moros i Cristians 2023. La festa començarà amb el “Dijous de Fira” i un acte conegut com “La Vespra de la Festa”, inspirat en documents del segle XIX de l’Arxiu Municipal i dedicat al Capità i la seua filà. L’acte s’iniciarà a les dotze del migdia amb una banda i una representació de les filades recorreran el centre històric per anunciar oficialment l’obertura de les càbiles, amb una parada final en la seu de la filà Almogàvers per rendir-los homenatge. A la vesprada, a les 19.00 h, tindran lloc les anomenades “Voltetes”, una cercavila informal on les filades, al ritme de pasdobles, es desplaçaran des del Carrer Llavador fins als peus del Castell Fester. Aquest acte serà amenitzat per quatre bandes de música de tot el país, amb un total de 120 músics, que interpretaran conjuntament per primera vegada un pasdoble que s’està convertint en l’himne festiu del poble, la peça musical “Vila de Pego” del Mestre Albero. A la nit, la filà capitana oferirà un ball per a tot el poble al Poliesportiu Municipal, amb l’orquestra “La Pato” encarregada de l’entreteniment musical.

A l’endemà, el  “Divendres de Fira”, a les 7.00 h del matí, sota el toc de Diana a la plaça del Mercat, quatre filades realitzaran dues arrancades i figures d’exhibició, tant en el punt d’eixida com a la plaça de l’Ajuntament. Les filades participants seran: Al-Hagamba Muza, Feixucs, Ha-Ben-Sahines i Coscolls. A la vesprada, tindrà lloc l’entrada i l’Ambaixada tradicional a les 19.00 h, des de la Plaça del Mercat fins al Pla de la Font. Aquest esdeveniment comptarà amb la participació especial de l’Ambaixador Moro 2023 i el Capità Cristià 2023, acompanyats de les seues respectives filades en formació de batalló, representant la presa del castell.

Dissabte serà el dia gran amb l’Entrada de Moros i Cristians de Pego 2023, que també començarà a les 19.00 h, però des del Carrer Sant Rafel. Es preveu que aquesta entrada sigui magnífica, amb l’esplendor de la filà Almogàvers i l’acompanyament especial d’Al-Hagamba Muza i del seu Ambaixador. Juntament amb les altres esquadres i filades, incloent algunes com els Alaçdrach amb esquadres especials per commemorar els seus 40 anys de fundació, prometen unes festes grandioses aquest 2023.

Finalment, diumenge, com a punt culminant i part fonamental de la programació, tindrà lloc l’entrada jove, que representa el futur de la Festa.

PROGRAMACIÓ MOROS I CRISTIANS PEGO 2023

Dijous 22 de juny DIA DE LA VESPRA

12.00 h – RECEPCIÓ I DIA DE FILÀ CAPITANA
A les 12.00 h del migdia arrancarà una banda de música que farà unes voltetes informals pel centre urbà per tal d’anunciar que les festes estan a punt de començar. Els músics, acompanyants pels Caps de Filà i representants de la Junta Coordinadora es dirigiran a les 13.00 h a la seu de la Filà Capitana. Des de les 13:00 hi haurà una recepció oficial a la seu de la Filà Capitana, on aniran representacions de totes les Filaes per a rendir tribut i celebrar l’inici de les festes.

19.00 h – LES VOLTETES
Al Pla de La Font, Concentració de les filaes per esperar a les bandes de música, que a la mateixa hora iniciaran una Entrada de Bandes a ritme de pasdoble amb recorregut des de la Pl. del Mercat fins al Pla de La Font.
A les 19:45 començaran Les Voltetes a ritme de pasdoble fester, per acabar als peus del castell.

Itinerari: C/ Llavador, C/ Sant Agustí, Pla de la Font fins al castell. A les 21.00, en acabar l’acte les quatre bandes interpretaran ‘L’Ambaixador Cristià’ i ‘Llanero i President’.

00.00 h – BALL DE LA FILÀ CAPITANA
Al Poliesportiu municipal, a partir de les 00:00 h tindrà lloc la revetlla musical a càrrec de la filà capitana i de l’Orquestra ‘La Pato’.

Divendres 23 de juny – DIVENDRES DE FIRA

7.00 h – LA DIANA
A trenc d’alba, a la plaça del Mercat té lloc la primera arrancada de la Diana, en el seu primer tram, amb el següent itinerari: Plaça del Mercat, Poeta Lorente, Ramón i Cajal, Mayorazgo Cendra, plaça de L’Ajuntament.

A les 8:00, a la Plaça del Ajuntament té lloc la segona arrancada amb recorregut des de la Plaça del Ajuntament, Sant Domènec, Portal de Sala, Sant Agustí i Pla de La Font, fins al castell.

19.00 h – L’ENTRADETA I L’AMBAIXADA

Des de la Plaça del Mercat arranca el bàndol moro, amos i senyors d’aquestes terres fins a l’arribada de l’exèrcit de Jaume I allà pel 1244. A continuació li seguirà el bàndol cristià, preparats per a conquerir el castell. Aquesta Entradeta la tancarà el seguici de la filà Ambaixadora Mora 2023, Al-Hagamba Muza, amb el respresentat parlamentari d’Al-Azraq, i al seu darrere el seguici de Jaume I amb el capità i la seua filà, els Almogàvers, preparats per a prendre el castell al bàndol de la mitja lluna.

Al Pla de La Font, en arribar tindrà lloc l’Ambaixada a les 20:40 hores (hora aproximada), on els Moros perdran el castell a mans dels Cristians.

Dissabte 24 de juny – Dissabte de Fira

19.00 h – L’ENTRADA GRAN
01.00 h – EL BALL DE MOROS
Al Poliesportiu Municipal Revetlla Popular amenitzada per dues orquestres ‘Cara a cara’.

Diumenge 25 de juny – Dia del Poble

13.00 h – ‘LA PALLORFÀ’
Des de les 11:30 h, cercaviles informals de totes les filades, que recorreran els carrers de la població fins a arribar al Passeig cap a les 13:00 h, on les bandes de música amenitzaran la ‘Pallorfà’ popular a càrrec de la Junta Central de Moros i Cristians.

19.00 h – L’ENTRADA JOVE

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

6 + 12 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.