25 C
Alcoi
Divendres, 12 juliol 2024

Onil enceta les festes amb la Nit de les Fogueres el pròxim 22 d’abrilMoros i Cristians Onil 2023

Enguany se celebra el 175 aniversari del text de l’actual ambaixada d’Onil.

Després de La Volta i les diferents entradetes, Onil es prepara per viure les festes 2023 amb un dia molt estimat per totes les colivenques i colivencs: el dia de les Fogueres. Una nit ben màgica on tot el poble sopa a l’escalfor de desenes de fogueres repartides per tot el municipi, i on posteriorment es realitza una cordà ben espectacular.  L’endemà, se celebrarà altre dia al qual cap veí d’Onil falta: el dia de la Mare de Déu de la Salut. Una processó on totes les famílies del poble es posen els seus millors vestits per homenatjar a la patrona.

La setmana de Danses portarà la música i vestimenta tradicional valenciana a la Plaça Major d’Onil, a més de les “Mucarasses”, un dels trets singulars de les danses d’Onil i d’alguns pobles del voltant.

Finalment, del 28 d’abril a l’1 de maig, les tropes cristianes i mores combatran a les places i carrers d’Onil per conquerir el municipi. Entrades, Ofrenes, Guerrilles, Dianes i Ambaixaes ompliran de festa i germanor cada racó de la vila.

El cartell anunciador de les festes és obra de l’artista local Mª Ángeles Mira Juan, on es fa una al·legoria al text de l’ambaixada, que enguany celebra el 175 aniversari.

Durant les Festes d’Onil 2023 actuaran, entre d’altres, l’Orquestra Montecarlo o l’Orquestra 7Crashers.

Concerts Festes Onil 2023

PROGRAMA D’ACTES MOROS I CRISTIANS ONIL 2023

22 D’ABRIL – NIT DE LES FOGUERES

• A les 00:00h, a les 02:00h i a les 04:00h: Volteig general de campanes.
• A les 19:00h: Recepció a la Plaça Major de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Rudimentària i Pandorga d’Onil” i posterior cercavila per diferents carrers del poble, com a acte de “Benvinguda a les Festes Patronals d’Onil”.
• A les 22:00h: Mascletà i inici de l’encesa de les Fogueres a tota la població. A continuació cercavila de la banda de música (CIMO) pel recorregut habitual.

23 D’ABRIL – DIA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT

• A les 8:00h: Volteig general de campanes. Diana amb dolçaina i tabalet.
• A les 10:00h: Sortida del Clergat, Ajuntament i Majordomia de la Mare de Déu de la Salut, des de l’església parroquial de Sant Jaume Apòstol fins a l’ermita de la Patrona, des d’on acompanyaran a la imatge de Ntra. Sra. de la Salut fins a que faci la seva entrada al Portal a les 11:00 h. (o “9 hores solars” com a marca la tradició des del 1648).
• A les 10:30h: Es reuniran els capitans i banderes de les diferents Comparses al Portal per rebre la Mare de Déu de la Salut, Patrona d’Onil i iniciar la processó en arribar. Dos representants de cada comparsa, abillats amb el vestit oficial realitzaran les salves d’arcabusseria a l’entrada de la Patrona al poble. Aquestes es repetiran quan la imatge entri a l’Església parroquial.
• A les 11:00h: (09:00h solars) Entrada de la Mare de Déu de la Salut al Portal, Pregó del Salut. Infirmorum. “Processó de Benvinguda de la Patrona” pel recorregut habitual.
• En finalitzar la processó: Missa Solemne a càrrec del M.I. Ajuntament d’Onil.
• A les 18:00h: Missa i Novena a la Mare de Déu de la Salut a l’església.
• A les 19:30h: S’agruparan a la Plaça Major els Capitans, els presidents, la banda de música (CIMO), les autoritats i l’Associació de Comparses, per dirigir-se fins al poliesportiu des d’on començarà a les 20h, la tradicional “Ofrena de Flors a la nostra Patrona”.

SETMANA DE DANSES

24 abril: Grup Folklòric + Escola de Danses
25 abril: Danses populars + Concert Musica Festera CIMO
26 abril: Mucarasses
27 abril: Danses de carrer
A partir de les 19:00 hores a la Plaça Major.

27 d’abril – DIA DE L’OLLETA

• A les 8:00h: Volteig general de campanes. Diana amb dolçaina i tabalet.
• A les 17:30h: Missa i Novena a la Patrona a l’església.
• A les 19:00h: Danses al carrer, a la plaça Major.
• A les 23:00h: Començarà la desfilada de l’Olleta amb totes les Comparses, des del poliesportiu fins a la Plaça Major.

28 d’abril – DIA DE L’ENTRÀ

• A les 8:00h: Volteig general de campanes. Diana amb dolçaina i tabalet.
• A les 11:45h: Les bandes de música, juntament amb els representants de cada comparsa, estaran formades davant dels seus respectius estendards.
• A les 12:00h: Des del balcó central del Palau-fortalesa del “Marquès de Dos Aigües” el capellà–Parroco D. José Manuel Rico resarà l’Ave María, després del qual el C.I.M.O. dirigit per D. Carlos Esteve Doménech, interpretaran els himnes en aquest ordre: 1r Himne Regional de la Comunitat Valenciana, 2n Himne Nacional, seguidament tret de la Mascletà i 3r Himne oficial de Les nostres Festes “III Centenari”, amb què quedaran inaugurades les Festes de Moros i Cristians d’Onil 2023. Després es procedirà a la Moguda de Bandes a la Plaça Major, on cada banda de música interpretarà un pasdoble amb què participarà al “Concurs de Bandes”, desfilant posteriorment pels itineraris concertats.
• A les 17:00h: Missa i Novena a la Patrona a l’església.
• A les 17:30h: Arrancà especial i Desfilada de L’ENTRÀ. Les bandes de música es reuniran al parc dels “Reis Mags” (situat a l’av. de la Constitució, s/n), per interpretar l’Himne de les nostres Festes, el “III Centenari”, per a continuació iniciar la desfilada de l’Entrada fins a la Plaça del Carme. La desfilada l’obriran els estendards de les Comparses (Cristians, Biscaïns, Estudiants, Moros, Marroc i Moros Artistes) i el de l’Associació de Comparses d’Onil, seguits pel Centre Instructiu Musical de Onil (CIMO).
• Seguidament l’Ambaixador Cristià a cavall obrirà el “Bàndol Cristià” amb les Comparses de Cristians, Biscains i Estudiants.
• A continuació l’Ambaixador Moro a cavall i obrint el “Bàndol Moro” amb les Comparses de Moros, Marroc i Moros Artistes.

29 d’abril – PRIMER DIA DE TRONS

• A les 08:00h: Volteig general de campanes i cercavila-diana de totes les bandes de música i festers amb inici des de la Plaça Major amb diferents itineraris per a les respectives Comparses.
• A les 09:00h: “Missa de les Filaes”. El Bàndol Cristià a l’església parroquial de Santiago Apòstol i el Bàndol Moro al Convent de “San Buenaventura o de la Immaculada”. La posterior desfilada s’iniciarà pel Bàndol Cristià des de la porta de l’església i el Bàndol Moro des del carrer Portal.
• A les 12:00h: Concentració de festers a la Plaça del Carme per a començar la Guerrilla d’arcabusseria fins a la Plaça Major, seguida de la Ballà de les Banderes. Desfilarà a la plaça en primer lloc el Bàndol
Cristià seguit pel Bàndol Moro.
• A les 17:00h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.
• A les 17:30h: Guerrilla d’arcabusseria de la tarda amb el recorregut següent:
Comparses de CRISTIANS I MOROS: Iniciaran la guerrilla al C/ Sant Antoni fins a la Plaça Major. Comparses de BISCAÏNS I MARROC: Començaran la guerrilla a l’av.de la Constitució, fins a la Plaça Major. Comparses d’ESTUDIANTS I MORS ARTISTES: Posaran en marxa la guerrilla a el C/ Cervantes, fins a la Plaça Major.
• A les 19:00h: Estafeta i Ambaixada del Bàndol Moro a la Plaça Major / Palau-fortalesa del Marquès de Dos Aigües. Tot seguit “Ballà de les Banderes” amb salves d’arcabusseria.

30 d’abril – SEGON DIA DE TRONS – “DIA DEL DESFILE”

• A les 08:00h: Volteig general de campanes i cercavila-diana de totes les bandes de música i festers amb els mateixos itineraris.
• A les 09:00h: “Missa de les Filaes”. El Bàndol Moro a l’església i el Bàndol Cristià al convent. La posterior desfilada s’iniciarà pel Bàndol Moro des de la porta de l’església i seguit pel Bàndol Cristià des del carrer Portal.
• A les 12:00h: Concentració de festers a la Plaça del Carme per continuar amb la Guerrilla d’arcabusseria fins a la Plaça Major. Al final d’aquesta tindrà lloc la Volta de Capitans 2024. En finalitzar, es procedirà a la Ballà de les Banderes” a càrrec dels capitans actuals 2023, amb salves d’arcabusseria. A continuació “tornada a la plaça”, desfilant, en primer lloc, el Bàndol Moro seguit pel Bàndol Cristià.
• A les 17:00h: Missa i Novena a la Patrona a l’església parroquial.
• A les 18:00h: Començarà “El Desfile”, seguint el mateix itinerari que el dia de l´Entrà però amb el Bàndol Moro, en primer lloc, seguit pel Bàndol Cristià amb el següent ordre: Moros, Marroc, Moros Artistes, Cristians, Biscaïns i Estudiants. Obriran la desfilada els estendards de les sis Comparses i el de l’Associació de Comparses de Moros i Cristians “Mare de Déu de la Salut” d’Onil, i hi podran participar les Capitanies d’anys anteriors.

1 de maig – ULTIM DIA DE FESTES I COMIAT DE LA PATRONA

• A les 08:00h: Volteig general de campanes i cercavila-diana de totes les bandes de música i festers amb els mateixos itineraris que els dies anteriors.
• A les 09:00h: “Missa de les Filaes”. El Bàndol Moro a l’església i el Bàndol Cristià al convent. La posterior desfilada s’iniciarà pel Bàndol Moro des de la porta de l’església i el Bàndol Cristià des del carrer Portal.
• A les 12:00h: Concentració de festers a la Plaça del Carme per continuar amb la guerrilla d’arcabusseria fins a la Plaça Major i després de finalitzar-la es realitzarà la Ballà de Banderes. Seguidament “tornada a la plaça”, desfilant en primer lloc el Bàndol Moro seguit pel Bàndol Cristià.
• A les 16:30h: Guerrilla d’arcabusseria (amb el mateix itinerari que el dia 29 d’abril) per a totes les comparses.
NOTA: De 18:15 a 19:30h es podran “passar els xiquets” pel mantell de la Mare de Déu de la Salut.
• A les 17:15h: Estafeta i Ambaixada del Bàndol Cristià a la Plaça Major/Palau-fortalesa del Marquès de Dos Aigües. Seguidament es procedirà a la Ballà de les Banderes amb salves d’arcabusseria i el posterior desfilada de sortida de la Plaça Major començant a desfilar el Bàndol Cristià seguit pel Bàndol Moro.
• A les 20:00h: “Processó de Comiat de la Patrona”; per l’itinerari de costum, acompanyant-la fins a la seva Ermita. Quan la imatge quedi instal·lada al seu tron, es dispararà un gran castell de focs artificials com a colofó ​​final de les Festes de Moros i Cristians d’Onil 2023.

2 de maig – DIA DE LA FORA

• A les 12:00h: Missa pels difunts a l’Ermita de “Ntra. Sra. de la Salut”

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.