23.3 C
Alcoi
Dimarts, 16 juliol 2024

Onil enceta els Moros i Cristians el pròxim 26 d’abril amb el ‘Dia de L’Olleta’Onil enceta els Moros i Cristians el pròxim 26 d'abril amb el 'Dia de L'Olleta'

Onil viu les Festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu de la Salut del 22 d’abril fins l’1 de maig, enguany lleugerament modificades per les eleccions generals.

Onil inicia cada anys els seus actes festius amb la Nit de les Fogueres, una de les més esperades i estimades per tots els colivencs, on el poble acaba literalment en flames, amb un sopar de germanor arreu dels carrers de la localitat. A l’endemà toca visitar a la Mare de Déu de la Salut amb una solemne processó que arriba fins a la seua ermita.

Onil enceta els Moros i Cristians el pròxim 26 d'abril amb el 'Dia de L'Olleta'Posteriorment hi ha 3 dies de danses populars a la Plaça Major, a partir de les set de la vesprada (del 24 al 26 d’abril) on faran aparició també les divertides mucarasses.

Finalment les tropes de la creu i la mitja lluna prendran Onil amb desfilades, guerrilles, ambaixades, processons, o la impactant entrada fins al Palau del Marqués de Dos Aigües. Enguany, amb motiu de les eleccions generals, el dies es modifiquen lleugerament i el dia de l’Olleta es farà el 26 d’abril, quedant la programació així:

PROGRAMACIÓ FESTES D’ONIL 2019

TERCER DIA DE DANSES I DIA DE L’OLLETA. 26 d’abril

A les 8h: Volteig general de campanes. Diana amb dolçaina i tabalet.
A les 8:30h: Missa al convent.
A les 11h: Missa solemne, a càrrec de la família Juan – Santonja.
A les 17:30h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.
A les 19h: Danses populars a la Plaça Major amb la participació del Grup Folklòric d’Onil i el Grup de Danses Carrascal d’Alcoi.
A les 23h: Donarà començament a la desfilada de l’Olleta amb totes les comparses, des del Poliesportiu fins a la Plaça Major.

L’ordre de la desfilada serà el següent: Marroc’s, Moros Artistes, Cristians, Biscaïns, Estudiants i Moros. Humor i enginy juntament amb ganes de passar-ho bé és el que es pretén en aquest dia anterior a les Festes de Moros i Cristians.

DIA DE L’ENTRÀ. 27 d’abril

A les 8:h: Volteig general de campanes.Diana amb dolçaina i tabalet.
A les 11h: Missa solemne a càrrec de la família Rico, d’Aspe.

A les 11:45h: Les bandes de música, al costat dels representants de cada comparsa estaran, formades davant dels seus respectius estendards. Del toc de trompeta s’encarregarà Fernando Timoneda Brazales del C.I.M.O.
A les 12h: Des del balcó central del Palau el capellà – Rector José Manuel Rico resarà l’Ave Maria, després del qual el C.I.M.O. dirigit per D.Carlos Esteve Doménech, interpretaran els himnes en aquest ordre: 1r Himne Regional, 2n Himne Nacional, Mascletà i 3r Himne de Les nostres Festes III Centenari, amb el qual quedaran inaugurades les Festes.
Després es procedirà a la Moguda de Bandes on cada banda de música interpretarà un pasdoble amb el qual participarà en el concurs de bandes, desfilant posteriorment pels itineraris concertats.
A les 17h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.
A les 17:30h: La desfilada de l’Entrada s’iniciarà al final de l’Av. Constitució fins a la Plaça del Carme, obrint la desfilada dels estendards de les comparses i el de l’Associació que enguany li correspon a la comparsa Biscaïns, seguits pel Centre Instructiu Musical d’Onil.
Seguidament l’Ambaixador Cristià a cavall obrirà el Bàndol Cristià amb les Comparses Cristians, Biscaïns i Estudiants.
A continuació l’Ambaixador Moro a cavall i obrint el Bàndol Moro amb les Comparses Moros, el Marroc i Moros Artistes.

DIA 28 D’ABRIL ELECCIONS GENERALS

A les 11: 00h: Missa solemne a càrrec de la família Cortés – Joan.
A les 17: 00h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.

PRIMER DIA DE TRONS 29 d’abril.

A les 08h: Volteig general de campanes i cercavila-diana de totes les bandes de música i festers
A les 09h: Missa dels Filaes.

A les 11:30h: Missa solemne a càrrec de la família Gisbert, de Biar.
A les 12h: Concentració de festers a la Plaça del Carme per començar la guerrilla seguida de la Ballà de Banderes.
A les 17h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.
A les 17:30h: Guerrilla d’arcabusseria de la vesprada.

A les 19: 00h: Estafeta fins a la Plaça Major per al posterior inici de la Ambaixada. Al final de la mateixa, un simulacre de lluita per part dels ambaixadors, donarà per vencedors al Bàndol Moro que substituiran les banderes a les finestres del Palau. Seguidament els festers realitzaran tres descàrregues d’arcabusseria per a la Ballà de Banderes.

SEGON DIA DE TRONS. 30 d’abril

A les 08h: Volteig general de campanes i cercavila-diana de totes les bandes de música i festers.

A les 09h: Missa de Comparses, amb l’assistència de totes les comparses, que hauran d’assistir amb vestit de gala a l’església.

A les 11:30h: Missa solemne a càrrec de la Majordomia de la Mare de Déu.

A les 12h: Concentració de festers a la Plaça del Carme per continuar amb la guerrilla fins a la Plaça Major. Al terme d’aquesta tindrà lloc la Volta de Capitans.

A les 17h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.

A les 18: Donarà començament la Desfilada de les comparses, seguint el mateix itinerari que el dia de l’Entrada però amb el Bàndol Moro en primer lloc seguit pel Bàndol Cristià: Moros, el Marroc, Moros Artistes, Cristians, Biscaïns i estudiants.

DIA DE LA PROCESSÓ. 1 DE MAIG

A les 08h: Volteig general de campanes i cercavila-diana de totes les bandes de música i festers

A les 09h: Missa dels Filaes.

A les 11:30h: Missa solemne a càrrec del M. I. Ajuntament d’Onil.

A les 12h: Concentració de festers a la Plaça del Carme per continuar amb la guerrilla fins a la Plaça Major i després de finalitzar es realitzarà la Ballà de Banderes.

A les 16:30h: Guerrilla d’arcabusseria.

A les 17h: Missa i Novena a la Mare de Déu a l’església.

A les 17:15h: Estafeta del Bàndol Cristià i Ambaixada. Al terme d’aquesta, un simulacre de lluita entre els ambaixadors, donarà per vencedors a Bàndol Cristià, substituint les banderes del palau per les del Bàndol Cristià. Quan les comparses queden degudament col·locades a la plaça, es procedirà a la Ballà de Banderes.

A les 20:30h la desfilada de la processó de comiat a la Nostra Patrona, amb el següent ordre: Moros Artistes, Marroc, Moros, Estudiants, Biscaïns i Cristians, per l’itinerari de costum, fins arribar al Portal.

En acabar la processó dels sergents, capitans, banderes, càrrecs festers i música juntament amb festers i públic en general, acompanyaran a la Nostra Patrona la Mare de Déu de la Salut fins a la seva ermita i una vegada que la imatge quedi instal·lada en el seu tron ​​es dispararà un gran castell de focs artificials (cofinançat pel Patronat de Turisme de l’Excma. Diputació Provincial d’Alacant), donant així per finalitzades les Festes de Moros i Cristians de 2019.

DIA DE LA FORA – 2 DE MAIG

A les 12: 00h: Missa pels difunts en l’ermita.

Al llarg d’aquest dia, en els diferents locals de comparses, tindran lloc les tradicionals assemblees del Dia de la Fora. En aquestes reunions es debaten els resultats de les festes, anècdotes, vivències, propostes i el que pugua preocupar als comparsistes fent que aquest dia sigua també festiu, de descans, de reflexió, amb un record per a tots els absents i un únic acte programat per a ells a l’ermita de la Mare de Déu de la Salut.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.