10.3 C
Alcoi
Dissabte, 13 abril 2024

Oliva celebra el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes en el Porrat de Sant AntoniOliva celebra el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes en el Porrat de Sant Antoni

Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer, i Oliva ho fa celebrant 20 anys de la recuperació de les tradicionals calderes amb 4000 racions d’arrós caldós amb fesols i nap, balls, tallers i jocs, exhibicions o l’actuació d’Urbàlia Rurana.

La celebració de Sant Antoni Abat inicia el calendari dels porrats valencians i el d’Oliva encetarà la Ruta dels Porrats de La Safor. El porrat de Sant Antoni tindrà lloc al barri del Raval-Gerreria, entre els carrers de Sant Vicent i la plaça de Ganguis, els dies 11,12 i 13 de gener. Novament inclourà un Mercat i Fira d’Artesania, amb més de 70 llocs de venda d’inspiració modernista, una Fira Gastronòmica, a càrrec de diverses associacions locals, atraccions infantils i diverses activitats culturals, com ara el concert del grup de música popular valenciana i mediterrània Urbàlia Rurana el dissabte 12 a les 20.30 h.

Però si podem destacar una activitat en el porrat de Sant Antoni d’Oliva és l’elaboració de les tradicionals calderes de Sant Antoni, amb la col·laboració dels Festers del Carrer Sant Vicent. En l’actualitat es preparen amb llenya al voltant de 30 calderes de ferro des de bon matí, el que suposa 4.000 racions d’arròs caldós amb fesols i nap, per a tots els veïns que hi vulguen participar, bé emportant-se’l a casa, o en el dinar popular que s’organitza al mateix carrer de Sant Vicent.

Oliva celebra el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes en el Porrat de Sant Antoni
Calderes de Sant Antoni d’Oliva – Foto: Ajuntament d’Oliva

Les celebracions continuen diumenge següent, el dia 20, amb la tradicional benedicció d’animals de Sant Antoni i el repartiment del pa beneït, després de la missa a l’ermita dels sants. I també el mateix dia de Sant Antoni, el 17 de gener, i a la plaça de Sant Roc, amb un xicotet porrat tradicional, amb fruita seca i torrada i altres llepolies.

Al costat de l’església de Sant Roc es té constància de la celebració dels primers porrats de Sant Antoni d’Oliva al segle XVII. També a Sant Roc trobem l’origen de les calderes de Sant Antoni, gràcies al dinar popular que el seu capellà va instaurar davant la misèria de la postguerra, perquè els més pobres pogueren sobrepassar millor el fred de l’hivern. Un dinar popular que es va mantenir durant dues dècades i que el 1999 els Festers del carrer Sant Vicent i l’Ajuntament d’Oliva van recuperar. Per tant enguany els Festers de Sant Vicent tenen un doble motiu de celebració: per una banda, el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes (enguany tindrà lloc l’edició 21), i per l’altra, l’Any Vicentí, amb motiu del 600 Aniversari, en 2019, de la mort de Sant Vicent Ferrer.

Oliva celebra el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes en el Porrat de Sant Antoni

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

2 × 4 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.