25 C
Alcoi
Divendres, 12 juliol 2024

Agullent celebra la ‘Nit de les Fogueretes’ aquest divendresAgullent celebra la 'Nit de les Fogueretes' aquest divendres

La festa, d鈥橧nter茅s Tur铆stic, commemora el miracle de la ll脿ntia de Sant Vicent Ferrer que deslliur脿 al municipi de la pesta.

Agullent celebra les Festes del Miracle aquest cap de setmana. Dins d鈥檃questes festes cal ressaltar la Nit de les Fogueretes, una romeria nocturna que va des de la Pla莽a Major fins a l鈥檈rmita de Sant Vicent Ferrer al so de la banda de m煤sica i la marxa 鈥淣it de les fogueretes鈥 de Josep Maria Bru. Una de les romeries m茅s antigues del Pa铆s Valenci脿.

Els participants iniciaran una romeria amb fanalets de mel贸 o paper i torxes d鈥檈spart (esport铆) fins a l鈥ermita de Sant Vicent Ferrer. Els fanals de mel贸 es fan sovint amb corfa de mel贸 de tot l鈥檃ny i pintant dibuixos representatius de la vida i interessos del poble d鈥橝gullent.

A banda de la romeria de la Nit de les Fogueretes, durant les Festes del Miracle 2022 n鈥檋i haur脿 dansades, revetlla popular, mascletades o teatre infantil.聽 I aviat, tamb茅 es far脿 a Agullent l鈥橝plec de Danses de la Vall d鈥橝lbaida!

L鈥檕rigen de la festa

A l鈥檈stiu del 1600, esclat脿 a Agullent una epid猫mia de pesta bub貌nica, tamb茅 anomenada 鈥渕odorra鈥, un mal que des de feia mesos ja estava afectant les poblacions ve茂nes. El 7 d鈥檃gost, els jurats de la vila, comuniquen al virrei la sospita que la pesta ha enva茂t la poblaci贸 i prenen les mesures pertinents com la incomunicaci贸 dels familiars que havien tingut malalts a casa, la incineraci贸 de robes empestades鈥.per貌 a Agullent la pesta no ser脿 massa virulenta. A Agullent l鈥檈nvestida sols dur脿 a penes un mes i caus脿 83 morts.

La tradici贸 diu que el dia 4 de setembre de 1600 tingu茅 lloc el miracle que deslliur脿 al poble del mal contagi贸s. Un dels documents m茅s antics que narra estos fets procedeix de 1658 i es coneix com a 鈥淒ecret del Miracle鈥. En ell es narra com durant la pesta, la gent del poble havia buscat refugi en la serra i en el camp. L鈥檈rmit脿, Joan Solves, que cuidava el santuari de Sant Vicent Ferrer, no s鈥檃trevia ni tan sols a baixar al poble, i per aix貌, no tenia oli per a la ll脿ntia del sant. El dia 3 de setembre, a la nit, l鈥檈rmit脿 va sentir una remor a l鈥檈rmita: s鈥檋i acost脿 per comprovar qu猫 podria ser i vei茅 la figura d鈥檜n frare dominic agenollat al peu de l鈥檃ltar. Corregu茅 a comunicar-ho a sa muller i, quan va tornar a l鈥檈sgl茅sia, ja no hi va veure cap frare, malgrat que la porta es trobava tancada. En canvi, la Ll脿ntia estava sobreeixint d鈥檕li, amb una llum molt flamant, tot i que molts dies abans es trobava apagada i sense llum. Davant tan gran misteri, l鈥檈rmit脿 corregu茅 per comunicar-ho a les autoritats; va tocar la campana i 鈥o铆das por toda la gente del lugar y barracas del t茅rmino public谩ndose dicho milagro empezaron a hacer luminarias y disparar muchos arcabuces.鈥 D鈥檃quella llum i d鈥檃quell oli miracul贸s tots reberen curaci贸. La gent s鈥檈nduia l鈥檕li, sense que minvara en la Ll脿ntia, i en prenia llum, sense que els ciris s鈥檃pagaren, encara que bufava vent atramuntanat. Era un signe ineludible de la protecci贸 que Sant Vicent Ferrer anava a dispensar-los.

 

Programa Festes del Miracle d鈥橝gullent 2022

Divendres 2 de setembre -Nit de les Fogueretes

19:00 hores 鈥 Nit de les Fogueretes 鈥 Pujada a l鈥橢rmita amb falles, torxes i fanalets.

A partir de les 23 hores, acte commemoratiu. A la baixada, els festers i festeres del Crist repartiran cacaus, tramussos, refrescs i cervesa.

A continuaci贸, actuaci贸 musical amb Orquestra de Tit脿nic.

Dissabte 3 de setembre 鈥 Dia del Miracle

11 a 14 hores 鈥 Castells unflables en la Font na Jordana.

11:00 h 鈥 Process贸 pujada a l鈥橢rmita per celebrar la santa Missa en honor a Sant Vicent Ferrer. A continuaci贸, cercavila.

16:30 a 18:30 h 鈥 Masclet脿 a la Pla莽a Major d鈥橝gullent.

20 h 鈥 Dans脿 Infantil a la Pla莽a Major.

23 h 鈥 Serenata en honor al Crist de la Salut al Convent.

23:30 h 鈥 Dans脿 Popular a la Pla莽a Major. A continuaci贸, Arbol脿 i a la Font Jornada actuaci贸 de l鈥橭rquestra No Comment.

Diumenge 4 de setembre 鈥 Dia del Crist

11:30 h 鈥 Santa Missa al Convent.

12:30 h 鈥 Espectacle infantil 鈥淐ataplum!!!鈥 a c脿rrec d鈥橝meba Teatre al Parc de la Font Jordana.

13:30 h Cercavila a c脿rrec de l鈥橝grupaci贸 Musical d鈥橝gullent.

14:00 h 鈥 Masclet脿 a la Pla莽a Major.

18:30 h 鈥 Missa del Mirale a l鈥檈rmita.

20:00 h 鈥 Process贸 en honor al sant铆ssim Crist de la Salut.

21:30 h- Castell de Focs d鈥橝rtifici

 

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.