14.8 C
Alcoi
Dimarts, 28 novembre 2023

Les Festes de Maig tornen a BiarMoros i Cristians Biar 2022

Les tropes cristianes i mores, el ‘Numeret’, la Mahoma i els Espies tornen als carrers de Biar del 9 al 13 de maig de 2022.

Biar celebra les Festes de Maig 2022 en honor a la Mare de Déu de Gràcia. Una representació entre almohades i l’exèrcit de Jaume I amb una rica i variada programació d’actes, única a tot el País Valencià.

Cal destacar alguns actes ben curiosos i emotius. Entre ells, la Prova de les Campanes, un tradicional volteig de totes les campanes del campanar de l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció. Primerament, sonen una per una i  finalitzen amb un atronador uníson, anunciant amb rebombori que la festa ja ha arribat. Enguany, sonaran amb més força que mai després de dos anys en silenci.

Per descomptat, les festes de Moros i Cristians de Biar compten amb una vistosa i espectacular Entrada. El dia 10 de maig, les tropes de la creu i les de la mitja lluna desfilaran pels carrers de la població amb els millors vestits. És ací on podrem descobrir “El numeret” d’enguany, una representació històrica i humorística que realitzen els Moros Vells. No us deixarà indiferents.

Però és després quan podem contemplar un dels espectacles més emotius de les festes de Moros i Cristians d’arreu del país: la processó de la Baixada de la Mare de Déu de Gràcia. Arcabussers de totes les comparses (Blanquets, Blavets, Estudiants, Maseros, Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous)   efectuen dispars al so de marxes de processó i vals (l’exclusiu “Sarita” per a traslladar a la Mare de Déu ) , mentre s’encenen desenes de fogueres per camins i serres del municipi.  En arribar les comparses al parc del Plàtan, i per culminar aquest preciós acte, hi ha un espectacular castell de focs artificials.  La processó de la Baixada continua cap a l’Església, fins a l’altra major on permaneixerà la Mare de Déu durant totes les festes.

Ball Espies Biar

El dia 11 de maig té lloc un dels actes més curiosos i bonics de les Festes de Maig: el Ball dels Espies.  Després de la “guerrilla”, un grup de moros disfressats de forma estrambòtica, a tall d’espies, començaran a medir, a explorar i investigar, mentre avancen cap al castell cristià.Quan arriben als peus de la muralla, i són descoberts, llancen a terra un gerro amb rates portadores de la pesta. Es retiren aquests i té lloc l’ambaixada. Però els cristians no es rendeixen. El bàndol moro es replega cap a la plaça d’Espanya per organitzar l’assalt a la plaça forta. Obri el pas el Ball dels Espies, acompanyat de la música corresponent i totes les parelles de balladors vinguts d’arreu de la comarca que ho desitgen, amb l’única condició que vagen disfressats.

A continuació del Ball dels Espies, trobem altre dels elements que fan úniques les Festes de Maig de Biar: el carro de la Mahoma.  Un carro amb un versador (que representa la veu de la Mahoma), que contarà de forma satírica i divertida fets ocorreguts durant l’últim any. Aquest acte no es pot enregistrar de cap manera en vídeo, especialment l’últim tram del recorregut. Enguany, en aquestes festes de Moros i Cristians 2022 de Biar, caldrà ampliar el recorregut per a contar totes i cadascuna de les anècdotes dels últims 2 anys.

A l’endemà, quan guanyen els cristians, els moros diran adéu a la seua Mahoma i l’entregaran als festers de Villena, per tal que pel setembre celebren les seues festes. Mentrestant, el poble canta aquesta cobla:

La Mahoma de Biar
menja rollets i fogasses
se l’emporten a Villena
i l’unflen a remolatxes.

MOROS I CRISTIANS BIAR 2022 – FESTES DE MAIG

Dilluns, 9 de maig de 2022

A les 19:30 h, cercavila per l’itinerari de costum a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals “La Bassa la Vila”. A les 20:00 h, PROVA DE CAMPANES, tradicional volteig de totes i cadascuna de les campanes, de forma individualitzada i després totes en conjunt.
A les 23:45 h, concentració de totes les comparses en la Plaça d’Espanya amb el seu banderí i banda de música. A les 24:00 h, es dispararà “l’Albà” des del castell. A continuació, s’iniciarà la desfilada de comparses pel carrer Major fins a la Plaça de la Constitució, amb el següent ordre: Moros Tariks, Moros Nous, Blanquets, Blavets, Estudiants, Maseros, i Moros Vells.


Dimarts, 10 de maig de 2022

A les 12:00 h, des del balcó de l’Ajuntament, rés de l’Àngelus. La Unió Musical de Biar interpretarà els him­nes nacional, autonòmic i local. Seguidament, es procedirà al tret d’una gran “mascletà”. Finalitzada aquesta, cadascuna de les bandes de música interpretarà el tradicional pasdo­ble de plaça, seguint després l’itinerari de costum.

A les 16:45 h, estaran concentrades totes les Comparses i les seues bandes de música a l’inici del carrer Torreta. A les 17:00 h, GRAN ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS.
Iniciarà la mateixa la Societat Unió Musical de Biar, transcorrent pels carrers: Torreta, Barrera, Santa Ana, Plaza d’Espanya, carrer Major, i finalitzant en la Plaça de la Constitució. A continuació, les Comparses dels bàndols Cristià i Moro amb l’ordre: Blanquets, Blavets, Estudiants, Maseros, Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous.

Finalitzada l’Entrada, des de l’Església Parroquial, l’esquadra oficials de les Comparses , amb la seua bandera i banda de música, iniciaran la pujada al Santuari de La nostra Senyora de Gràcia, precedint a la imatge de La nostra Senyora del Roser, la “Porigoseta”. A l’arribada al Santuari, les comparses començaran la Processó de la Baixada de la imatge de la Mare de Déu de Gràcia. Durant la baixada s’encendran les tradicionals fogueres en les muntanyes circumdants. A l’entrada de la Mare de Déu a la Plaça d’Espanya, s’entonarà el cant de Benvinguda per la Massa Coral “Mare de Déu de Gràcia”. Seguidament, en processó, serà traslladada a l’Església Parroquial, on serà rebuda i aclamada per tots amb el càntic de Biarenses.


Dimecres, 11 de maig de 2022

A les 8:15 h, volteig general de campanes i DIANA per part de cadascuna de les Bandes de mú­sica oficials de les Comparses. A les 9:00 h, Missa del Bàndol Moro, mentre a la Plaça de la Constitució es realitza el simulacre de la Guanyada del Castell per part del Bàndol Cristià. Seguidament, Missa del bàndol Cristià, mentre en l’exterior del temple el Bàndol Moro duu a terme la Guanyada del Castell.

A les 11:30 h, solemne MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de la Massa Coral Mare de Déu de Gràcia de Biar. Finalitzada la Missa Major, al voltant de les 13:00 h, començarà la desfi­lada de LES MOGUDES en la plaça de la Constitució. A les 18:00 h, començarà l’acte de la GUERRILLA, finalitzant aquest a la Plaça d’Espanya. Tot seguit es durà a terme l’acte de la “MEDICIÓ” DELS ESPIES i al finalitzar aquest, desfilarà el Bàndol Moro. Arribats a la Plaça, tindrà lloc l’AMBAIXADA DEL MORO AL CRISTIÀ. Finalitzada l’Ambaixada i retirades les Comparses, començarà el popular i únic BALL DELS ESPIES, des de la Pl. d’Espanya fins a la Pl. de la Constitució, culminant aquest amb el trasllat de l’efígie de La Mahoma al Castell.

A les 24:00 h, començarà l’acte de la RETRETA, que aquest any es realitzarà en dos bàndols.


Dijous, 12 de maig de 2022

A les 8:15 h, volteig general de campanes i DIANA per part de les Bandes de Música oficials de cadascuna de les comparses. A les 9:00 h, Missa del Bàndol Cristiano, mentre en la Plaça de la Constitució es duu a terme el simulacre de la Guanyada del Castell per part del Bàndol Moro. Seguidament, Missa del Bàndol Moro, mentre en l’exterior,el Bàndol Cristià porta a cap la Guanyada del Castell. A les 11:30 h, solemne MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de Grup de Cantors d’Alcoi. Finalitzada la MISSA MAJOR, al voltant de les 13.00h, començarà la desfilada de LES MOGUDES en la Plaça de la Constitució.

A les 18:00 h, començarà la GUERRILLA, finalitzant la mateixa en la Plaça d’Espanya. A continuació, desfilaran les Comparses fins a la Plaça de la Constitució i tindrà lloc l’AMBAIXADA del Cristià al Moro. Finalitzada aquesta, es donarà el comiat a l’efígie de la Mahoma acompanyada per les esquadres oficials del Bàndol Moro amb les seues respectives bandes de música, fins al final del carrer Torreta, fent-se càrrec de la mateixa les Autoritats i Junta Central de Fiestas de Villena. Seguidament, solemne Processó amb la imatge de La nostra Senyora de Gràcia pel recorregut de costum.


Divendres, 13 de maig de 2022

A les 8:30 h, volteig general de campanes. A les 9:00 h, celebració de la Santa Missa en sufragi de tots els festers difunts durant l’any. Seguidament, s’iniciarà la DESFILADA de les comparses pel recorregut habitual.

A les 12:00 h, MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de Grup de Cantores d’Alcoi. Finalitzada la Missa Major, al voltant de les 13:00 hores, LES MOGUDES en la Plaça de la Constitució.

A les 19:00 h, amb el primer tro d’arcabusseria per part del capità de la Comparsa de Blanquets, s’iniciarà la pujada de totes les comparses al Santuari. Els trets d’arcabusseria arribaran fins al final del Passeig del Plátano. A continuació sortirà del Temple Parroquial la Imatge de La Nostra Senyora de Gràcia, escortada per l’esquadra oficial de la comparsa de Moros Nous. A l’arribada, la imatge de Nostra Senyora de Gràcia la Plaça d’Espanya, s’interpretarà el Cant de Comiat per la Massa Coral. Seguidament, i ja sota l’arbre del Plàtan, es girarà la imatge cap al poble i es procedirà a la pujada al Santuari. Arribada la Imatge al Santuari, totes les Comparses emprendran el retorn a la població. A l’arribada d’aquestes a la plaça de la Constitució, esperaran que arribe la Imatge de La nostra Senyora del Roser, La Porigoseta.

Seguidament, per a concloure, les Comparses efectuaran la seua eixida de la Plaça per a realitzar, cadascuna d’elles, la seua “TANCÀ DE BANDERA”, finalitzant així les FESTES DE MAIG DE 2022.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.