23.3 C
Alcoi
Dimarts, 16 juliol 2024

Muro viu les Festes de Moros i Cristians 2023 fins al 21 de maig


El esdeveniment acaba el 21 maig 2023


Moros Cristians Muro 2023

El municipi del Comtat celebra les festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de D茅u dels Desamparats.

El rebombori de la tradicional traca marcar脿 l鈥檌nici de les festes de Moros i Cristians 2023 de Muro, el pr貌xim divendres 12 de maig.聽 La m煤sica de les bandes de m煤sica omplir脿 els carrers de la vila i es far脿 la primera nit de ball a la pla莽a del Matzem.

Durant aquest cap de setmana i el seg眉ent, el poble de Muro viur脿 intensament els dies grans de festa amb actes tan emblem脿tics com les diferents Entrades (la Cristiana i La Mora), el Dia de Trons, l鈥橝mbaixada del Tonell o la Process贸 de la Baixada de la Mare de D茅u. Els Moros i Cristians de Muro foren declarats Festa d鈥橧nter茅s Tur铆stic Auton貌mic el 3 de maig de 2019.

PROGRAMACI脫 FESTES MOROS I CRISTIANS MURO 2023

Divendres, 12 de maig 鈥 La Vespra

Cercavila. A les 20:00 hores, i despr茅s de la traca que marca l鈥檌nici de la Festa, davant del Castell de la pla莽a del Matzem, comen莽ar脿 la cercavila dels m煤sics encap莽alats per la Uni贸 Musical de Muro, seguida per les altres bandes de m煤sica dels b脿ndols Cristi脿 i Moro.

Entraeta. A les 23:30 hores es realitzar脿 l鈥檈ntradeta de la vespra, que comen莽ar脿 al cant贸 del carrer Sants de la Pedra amb el carrer Sant Josep, i finalitzar脿 a la pla莽a l鈥橢sgl茅sia. Desfilaran, en primer lloc, les filaes del b脿ndol Cristi脿 seguides per les del b脿ndol Moro.

Ball. A la 01:00 hores de la matinada, Gran Ball a la pla莽a del Matzem amb l鈥檕rquestra 鈥淟a Tribu鈥.

Dissabte, 13 de maig 鈥 Entrada dels Cristians 鈥 La Baix脿

Diana. A les 6:30 hores de la matinada, despr茅s de l鈥櫭ngelus i del volteig de campanes, comen莽ar脿 la Diana.

Obrir脿 l鈥檃cte el b脿ndol cristi脿 amb el seg眉ent ordre: Contrabandistes, (capit脿 cristi脿), Pirates, Mare de Deu, Maseros, (abanderat cristi脿), Templaris i Arquers. A continuaci贸 desfilar脿n les filaes del bandol moro encapsalades per els Tariks, (capit脿 moro), Marroks, Realistes, Verds (abanderat moro), Llana i Moros del Rif.

Missa de Clavariesses. A les 10:30 hores, reunits a la pla莽a de l鈥橢sgl茅sia el clericat, les clavariesses junt a la Uni贸 Musical de Muro, desfilaran fins l鈥橢rmita, on se celebrar脿 la missa que aquest dia dediquen les clavariesses a la Patrona de Muro. En eixir de l鈥檈sgl茅sia. I despr茅s de disparar una masclet脿, es realitzar脿 el passacarrer de les clavariesses fins la pla莽a Matzem.

Entrada Cristiana. A les 17:00 comen莽ar脿 l鈥檈ntrada cristiana, desplegament de les tropes de la creu rememorant tot l鈥檕corregut a aquestes durant el regnat del Rei Jaume I. L鈥檕rdre de l鈥檈ntrada ser脿 el seg眉ent: Contrabandistes, (capit脿 del b脿ndol cristi脿), Pirates, Mare de D茅u, Templaris, Arquers i Maseros (abanderat cristi脿). Finalitzat l鈥檃cte de l鈥檈ntrada es realitzar脿 el passeig moro.

La Baix脿. En finalitzar el passeig tindr脿 lloc l鈥檃cte de La Baix脿 de la Mare de D茅u dels Desemparats.

Ball. A la 01:00 hores de la matinada, macrodiscom貌bil 鈥淏aila Conmigo On Tour鈥 a la pla莽a del Matzem i festa remenber amb Vicente Mafia al parc del Bat脿.

 

Diumenge, 14 de maig 鈥 Entrada dels Moros 鈥 Dia de la Mare de D茅u dels Desamparats

Ofrena floral. A les 10:30 hores reunits a la pla莽a de l鈥橢rmita les clavariesses, autoritats festeres, filaes i p煤blic en general, comen莽ar脿 l鈥橭frena de flors que el poble de Muro ofereix a la seua Patrona en el dia de la seua festivitat.

Missa Major. Finalitzada l鈥橭frena floral, comen莽ar脿 la Missa Major en el dia de la Mare de D茅u dels Desemparats. Despr茅s de la missa cada fil脿, amb la seua corresponent banda de m煤sica, marxar脿 fins a la pla莽a de l鈥橢rmita on hi haur脿 una gran masclet脿.

Entrada Mora. A les 17:00 hores comen莽ar脿 l鈥Entrada Mora. Ex貌tic desplegament de l鈥檈x猫rcit de la mitja lluna; fantasia oriental, sensualitat i sumptuositat 脿rab que rememorar脿 les formacions morunes d鈥橝l-Azraq.. L鈥檕rdre de l鈥橢ntrada ser脿 el seg眉ent: Tariks (capit脿 del b脿ndol moro), Marroks, Llana, Realistes, Moros del Rif i Verds (abanderat moro). Finalitzat l鈥檃cte de l鈥橢ntrada es realitzar脿 el passeig cristi脿.

Process贸. En finalitzar el passeig tindr脿 lloc l鈥檃cte de la process贸 general de la Mare de D茅u dels Desemparats.

Ball. A la 01:00 hores de la matinada, discom貌bil a la pla莽a del Matzem.

Dilluns, 15 de maig 鈥 DIA DELS TRONS Ambaixada del Tonell.

A les 10:30 hores la fil脿 Mare de D茅u i la fil脿 Llana efectuaran la representaci贸 de l鈥Ambaixada del Tonell escrita per Rafael Ram铆rez a la placeta Molina. Acabada aquesta, marxaran ambdues filaes enfrontades a donar compte del Tonell en bona harmonia.

Ambaixada Mora. A les 12:30 hores el b脿ndol moro situat a la pla莽a de l鈥橢sgl茅sia i el cristi脿 al carrer sant Francesc de Borja comen莽aran la guerrilla d鈥檃rcabusseria que cessar脿 a les 13:00 hores per donar pas a l鈥橝mbaixada Mora, la qual finalitzar脿 amb la conquesta del castell per les forces del b脿ndol Moro.

Ambaixada Cristiana. A les 18:45 hores, situats el b脿ndol Moro i Cristi脿 al rev茅s que pel mat铆, es realitzar脿 el mateix simulacre de guerrilla, la qual donar脿 pas a l鈥橝mbaixada Cristiana, que acabar脿 amb el triomf de les forces del b脿ndol Cristi脿.

Retreta. Aquest acte s鈥檌niciar脿 a les 21:45 hores des de la pla莽a de l鈥橢sgl茅sia i l鈥檕rdre de les filaes ser脿 el mateix que el de la Diana.

Sopar de germanor. Acabada la retreta i en la pla莽a Matzem les filaes disfrutar脿n del sopar de germanor, amb discom貌bil per amenitzar la vetllada.

Dissabte, 20 de maig 鈥 VESPRA DE LA PUJ脌

Entraeta. A les 23:30 hores tradicional entraeta de la Puj脿, amb el mateix recorregut i ordre de la entraeta oficial.

Ball. En finalitzar l鈥橢ntraeta, Gran Ball a la pla莽a Matzem amb la 鈥淥rquesta Titanic鈥.

Diumenge, 21 de maig LA PUJ脌

Diana. A les 8:00 hores i fins les 11:00 hores, totes les filaes que vullguen realitzaran un passacarrer. El recorregut ser脿 triat per cada fil脿 segons les respectives taules d鈥檈smorzar.

Missa de difunts. A les 12:00 hores, al temple parroquial tindr脿 lloc la Missa per tots els festers difunts. Despr茅s de la missa cada fil脿, amb la seua corresponent banda de m煤sica, marxar脿 fins a l鈥橝juntament.

Entr脿. A les 18:00 hores desfilaran primer els Cristians i despr茅s els Moros, amb el mateix ordre de la primera diana. Finalitzar脿 a les 20:00 hores independentment del lloc on s鈥檋i troben les filaes.

Puj脿 de la Mare de D茅u. A les 20:30 hores tindr脿 lloc la Puj脿 de la Mare de D茅u a la seua Ermita. En arribar-hi es disparar脿 un gran castell de focs artificials i es cantar脿 l鈥檋imne dedicat a la Patrona. D鈥檃questa manera i amb l鈥檋abitual trasp脿s de C脿rrecs Festers i sorteig de Clavariesses de l鈥檃ny seg眉ent, es donar脿 fi a les festes de Moros i Cristians del 2023.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.