22.1 C
Alcoi
Dimecres, 17 juliol 2024

Biar celebra els Moros i Cristians 2023 del 9 al 13 de maigMoros i Cristians Biar 2023

Les Festes de Maig de Biar atresoren alguns dels actes més bonics de tot el país.

Biar enceta les Festes de Maig 2023 en honor a la Mare de Déu de Gràcia el pròxim dimarts 9 de maig. Una recreació de les batalles entre almohades i l’exèrcit de Jaume I, però que compta amb actes ben singulars, que no es troben en cap altra festivitat de Moros i Cristians de tot el País Valencià: el preciós Ball dels Espies, l’encesa de fogueres, la Prova de Campanes o “el carro de la Mahoma”.

Les festes de Moros i Cristians de Biar 2023 enguany se celebren, com sempre, del 9 al 13 de maig, i l’Entrada serà el dimecres. Dijous, balladors de tota la comarca s’aplegaran en el municipi per fer el Ball dels Espies, divendres la Mahoma viatjarà cap a Villena, després del tradicional comiat, i dissabte es realitzarà la tradicional Pujada al Santuari, on s’acomiadaran de la Mare de Déu de Gràcia i “La Porigoseta” fins l’any vinent.

MOROS I CRISTIANS BIAR 2023 – FESTES DE MAIG

Dimarts, 9 de maig de 2023

A les 19:30 h, cercavila per l’itinerari de costum a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals “La Bassa la Vila”.

A les 20:00 h, PROVA DE CAMPANES, tradicional volteig de totes i cadascuna de les campanes, de forma individualitzada i després totes en conjunt.

A les 23:45 h, concentració de totes les comparses en la Plaça d’Espanya amb el seu banderí i banda de música.

A les 24:00 h, es dispararà “l’Albà” des del castell. A continuació, s’iniciarà la desfilada de comparses pel carrer Major fins a la Plaça de la Constitució, amb el següent ordre: ESTUDIANTS, MASEROS, MOROS VELLS, MOROS TARIKS, MOROS NOUS, BLANQUETS I BLAVETS.


Dimecres, 10 de maig de 2023

A les 12:00 h, des del balcó de l’Ajuntament, rés de l’Àngelus. La Unió Musical de Biar interpretarà els him­nes nacional, autonòmic i local. Seguidament, es procedirà al tret d’una gran “mascletà”. Finalitzada aquesta, cadascuna de les bandes de música interpretarà el tradicional pasdo­ble de plaça, seguint després l’itinerari de costum.

A les 16:45 h, estaran concentrades totes les Comparses i les seues bandes de música a l’inici del carrer Torreta. A les 17:00 h, GRAN ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS.
Iniciarà la mateixa la Societat Unió Musical de Biar, transcorrent pels carrers: Torreta, Barrera, Santa Ana, Plaza d’Espanya, carrer Major, i finalitzant en la Plaça de la Constitució. A continuació, les Comparses dels bàndols Cristià i Moro amb l’ordre: Blanquets, Blavets, Estudiants, Maseros, Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous.

Finalitzada l’Entrada, des de l’Església Parroquial, l’esquadra oficials de les Comparses , amb la seua bandera i banda de música, iniciaran la pujada al Santuari de La nostra Senyora de Gràcia, precedint a la imatge de La nostra Senyora del Roser, la “Porigoseta”.

A l’arribada al Santuari, les comparses començaran la Processó de la Baixada de la imatge de la Mare de Déu de Gràcia. Durant la baixada s’encendran les tradicionals fogueres en les muntanyes circumdants. A l’entrada de la Mare de Déu a la Plaça d’Espanya, s’entonarà el cant de Benvinguda per la Massa Coral “Mare de Déu de Gràcia”. Seguidament, en processó, serà traslladada a l’Església Parroquial, on serà rebuda i aclamada per tots amb el càntic de Biarenses. Durant el seu ascens al tron, es cantarà el Salve Regina per la Massa Coral.


Dijous, 11 de maig de 2023

A les 8:15 h, volteig general de campanes i DIANA per part de cadascuna de les Bandes de mú­sica oficials de les Comparses. A les 9:00 h, Missa del Bàndol Moro, mentre a la Plaça de la Constitució es realitza el simulacre de la Guanyada del Castell per part del Bàndol Cristià. Seguidament, Missa del bàndol Cristià, mentre en l’exterior del temple el Bàndol Moro duu a terme la Guanyada del Castell.

A les 11:30 h, solemne MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de la Massa Coral Mare de Déu de Gràcia de Biar. Finalitzada la Missa Major, al voltant de les 13:00 h, començarà la desfi­lada de LES MOGUDES en la plaça de la Constitució. A les 18:00 h, començarà l’acte de la GUERRILLA, finalitzant aquest a la Plaça d’Espanya. Tot seguit es durà a terme l’acte de la “MEDICIÓ” DELS ESPIES i al finalitzar aquest, desfilarà el Bàndol Moro. Arribats a la Plaça, tindrà lloc l’AMBAIXADA DEL MORO AL CRISTIÀ. Finalitzada l’Ambaixada i retirades les Comparses, començarà el popular i únic BALL DELS ESPIES, des de la Pl. d’Espanya fins a la Pl. de la Constitució, culminant aquest amb el trasllat de l’efígie de La Mahoma al Castell.

A les 24:00 h, començarà l’acte de la RETRETA, que aquest any es realitzarà en dos bàndols: primer eixirà el bàndol Cristià, acompanyats dels fanals de les quatre comparses cristianes i amb la música dels Blanquets. Seguirà el bàndol Moro i els seus respectius fanals, acompanyats per la música dels Moros Tariks.


Divendres, 12 de maig de 2023

A les 8:15 h, volteig general de campanes i DIANA per part de les Bandes de Música oficials de cadascuna de les comparses. A les 9:00 h, Missa del Bàndol Cristiano, mentre en la Plaça de la Constitució es duu a terme el simulacre de la Guanyada del Castell per part del Bàndol Moro. Seguidament, Missa del Bàndol Moro, mentre en l’exterior,el Bàndol Cristià porta a cap la Guanyada del Castell. A les 11:30 h, solemne MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de Grup de Cantors d’Alcoi. Finalitzada la MISSA MAJOR, al voltant de les 13.00h, començarà la desfilada de LES MOGUDES en la Plaça de la Constitució.

A les 18:00 h, començarà la GUERRILLA, finalitzant la mateixa en la Plaça d’Espanya. A continuació, desfilaran les Comparses fins a la Plaça de la Constitució i tindrà lloc l’AMBAIXADA del Cristià al Moro. Finalitzada aquesta, es donarà el comiat a l’efígie de la Mahoma acompanyada per les esquadres oficials del Bàndol Moro amb les seues respectives bandes de música, fins al final del carrer Torreta, fent-se càrrec de la mateixa les Autoritats i Junta Central de Fiestas de Villena. Seguidament, solemne Processó amb la imatge de La nostra Senyora de Gràcia pel recorregut de costum.


Dissabte, 13 de maig de 2023

A les 8:30 h, volteig general de campanes. A les 9:00 h, celebració de la Santa Missa en sufragi de tots els festers difunts durant l’any. Seguidament, s’iniciarà la DESFILADA de les comparses pel recorregut habitual.

A les 12:00 h, MISSA MAJOR. La part musical serà a càrrec de Grup de Cantores d’Alcoi. Finalitzada la Missa Major, al voltant de les 13:00 hores, LES MOGUDES en la Plaça de la Constitució.

A les 19:00 h, amb el primer tro d’arcabusseria per part del capità de la Comparsa de Blanquets, s’iniciarà la pujada de totes les comparses al Santuari. Els trets d’arcabusseria arribaran fins al final del Passeig del Plàtan. A continuació sortirà del Temple Parroquial la Imatge de La Nostra Senyora de Gràcia, escortada per l’esquadra oficial de la comparsa de Moros Nous. A l’arribada, la imatge de Nostra Senyora de Gràcia la Plaça d’Espanya, s’interpretarà el Cant de Comiat per la Massa Coral. Seguidament, i ja sota l’arbre del Plàtan, es girarà la imatge cap al poble i es procedirà a la pujada al Santuari. Arribada la Imatge al Santuari, totes les Comparses emprendran el retorn a la població. A l’arribada d’aquestes a la plaça de la Constitució, esperaran que arribe la Imatge de La nostra Senyora del Roser, La Porigoseta.

Seguidament, per a concloure, les Comparses efectuaran la seua eixida de la Plaça per a realitzar, cadascuna d’elles, la seua “TANCÀ DE BANDERA”, finalitzant així les FESTES DE MAIG DE 2023.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.