Un festival autogestionat que nasquè com a protesta del Mediàtic Festival de l’any 2002.
La catorzena edició del Moniàtic torna amb el barri del Partidor d’Alcoi com a escenari principal els dies 19, 20 i 21 de setembre, amb molta música i diferents activitats gratuïtes per a tots els públics.
Es tracta d’un festival autogestionat i independent, organitzat per persones i col·lectius que hi participen de manera voluntària i sense ànim de lucre, amb l’objectiu de crear una programació cultural lliure, participativa i combativa.
Una programació completa per a donar cabuda a diferents iniciatives culturals
Com ja és tradició, la inauguració del Moniàtic serà dijous a les 20 h al pub l’Escenari, enguany amb dues actuacions de microteatre a càrrec de l’Escola Municipal de Teatre.
Divendres, l’activitat es traslladarà primer a la llibreria Detroit, amb el pòdcast en directe Un cabàs d’històries, a les 18.30 h, i després al Centre Ovidi Montllor a partir de les 20 h amb la visita guiada a l’exposició Primavera musical.
El dia gran, amb una programació des del matí fins a ben entrada la nit, serà la de dissabte. La jornada arrancarà amb la ruta guiada L’Alcoi de la novel·la Júlia, des del carrer Forn del Vidre a les 9 h a càrrec de Jordi Tormo. A partir de les 11.30 h, al solar del mateix carrer, tindrà lloc l’actuació de Rondaballs, una proposta familiar formada per Almudena Francés a la narració i Lluc Llorens (El Diluvi) a l’acordió. A continuació, el Col·lectiu Noies i Noise s’encarregarà de posar banda sonora al vermut.
La vesprada començarà amb un to més reivindicatiu, amb una manifestació en suport al CSO Cals Flares, convocada a les 18.30 h (punt d’eixida encara per determinar), amb motiu d’una nova ordre de desallotjament del centre social per part de la SAREB per al dia 26 de setembre.
La manifestació finalitzarà al solar del carrer Sant Rafel on, a partir de les 19.30 h, tindran lloc els concerts de Comando Autónomo –el projecte en solitari de María Inglés (Típex, Las Rodilleras, Tercer Sol)–, Helen Helen –honky tonk, bateria i guitarra, per a ballar sense parar–, Sofia –pop amb sintetitzadors des de Mallorca a Alcoi, fent escala a València–, Sa Pena –ritmes urbans des de la Marina i la Safor– i Faixa –la fusió perfecta de música tradicional valenciana amb electrònica d’avantguarda–.
Al recinte, com sempre hi haurà menjar i beguda a preus populars, i també s’habilitarà un punt violeta per tal de garantir que tothom gaudisca del comboi amb llibertat.
‘Poquet i bo’: l’autogestió com a model per a fer un festival sostenible
L’autogestió és la que ha permés que una iniciativa sorgida com a resposta a un dels primers grans festivals de música a les comarques, el Mediàtic, en 2002, seguisca activa en 2024, celebrant la seua catorzena edició.
En la mateixa línia reivindicativa de les primeres edicions, el lema de la present edició, ‘Poquet i bo’, fa referència a la raó de ser del Moniàtic, mostrar que existeix una alternativa al model de festivals de música centrats en la rendibilitat i el creixement.
L’objectiu és, amb la cultura com a eix central, teixir xarxes i crear un ambient combatiu, festiu i segur en què tothom, des de les famílies al veïnat o qui ve de fora s’ho passe bé, al marge de les dinàmiques de consum.
Els criteris per a la selecció d’artistes inclouen la proximitat, la presència femenina o la llengua. Però també altres qüestions com incloure propostes que normalment no troben espai als circuits culturals.
El Moniàtic es sustenta en el treball altruista i la fràgil salut mental de les persones que integren l’assemblea, amb la complicitat de l’associació veïnal del Partidor, i d’un públic fidel a la cita. També posen el seu gra d’arena L’Escenari, Cerveses Lluna, Detroit Llibres, el Centre Ovidi Montllor, Cerol i l’Ajuntament d’Alcoi.