9.7 C
Alcoi
Dimecres, 24 abril 2024

Llutxent recrearà la Batalla dels Corporals del 21 al 23 d’octubreLlutxen Recreacio Historica

El ‘Miracle dels Corporals’ és una llegenda que transcorre en Llutxent amb la segona revolta d’Al-Azraq l’any 1239.

Llutxent realitza una recreació històrica de la “Batalla dels Corporals” amb activitats durant el cap de setmana del 21 al 23 d’octubre.

Enguany es commemora el 600 aniversari de la fundació del Monestir del Corpus Christi i hi haurà Fira Medieval , campaments moros i cristians i diferents espectacles medievals: vida quotidiana, oficis, venda d’esclaus, escaramusses… un cap de setmana d’ambientació medieval on viatjarem al segle XIII.

També gaudirem de la música d’aquesta època amb el concert de Mara Aranda i Jota Martínez Ensemble el dissabte al monestir del Corpus Christi, a partir de les set de la vesprada. La valenciana Mara Aranda és una de les veus de referència de la música antiga, a nivell internacional.

El moment culminant arribarà amb la recreació de la Batalla dels Corporals de 1239, a partir de les onze i mitja del matí, als boscos del Mont Sant.

El Miracle dels Corporals de Llutxent

La població valldalbaidina de Llutxent i, concretament el paratge de la Muntanya Santa, és escenari de pelegrinatge i visita gràcies al miracle ocorregut en aquest lloc el 24 de febrer de 1239 –el Miracle dels Sagrats Corporals– i al seu ric patrimoni historicoartístic que fa referència al prodigi.

Cada any el municipi recorda l’episodi ocorregut en la reconquesta de Llutxent per les tropes de Jaume I a l’alba del 24 de febrer de 1239. Aquest Miracle va unir tres poblacions: Llutxent, per ser l’escenari del Miracle; Daroca com a depositària dels Sagrats Corporals; i Carboneras de Guadazaón (Conca), guardiana de la Sagrada Fillola.

La celebració eucarística que se celebra cada 24 de febrer en commemoració de l’esdeveniment històric, forma part dels costums i pràctiques religioses dels habitants de la ciutat de Llutxent. És una pràctica que es va recuperar gràcies al Sr. José Aparicio, rector que es va instal·lar al municipi i que va posar tot el seu interés a recuperar aquest fet tan important per a la història de Llutxent.

Des de l’any 2008, després de la jornada eucarística, s’inicia un pelegrinatge de diferents voluntaris que ixen des de Llutxent cap a Daroca per a recordar el trajecte que van realitzar els Sagrats Corporals en una mula. Aquesta ruta, de 340 quilòmetres, es duu a terme en dotze dies seguint la tradició i el mateix recorregut que van portar a cap les sagrades formes. Aquest esdeveniment és venerat cada any per una multitud de persones en pobles i comarques veïnes a Llutxent, arribant a rebre visitants d’altres províncies del País Valencià.

PROGRAMA RECREACIÓ HISTÒRICA LLUTXENT 1239

Divendres 21 d’octubre

-19:00 h. Centre Històric de Llutxent. Cercavila inaugural. Pregó de Llutxent 1239. La Batalla dels Corporals i la Conquesta de València.

19:00 h. Centre Històric de Llutxent. Inauguració de la Fira Medieval.

22:00 h. Centre Històric de Llutxent. Espectacle medieval.

Dissabte 22 d’octubre

10:00 h.  Centre Històric de Llutxent. Obertura de la Fira Medieval.

10:00 a 14:00 h. Monestir Corpus Christi. Inauguració Campament Històric Llutxent 1239.
Vida quotidiana al campament medieval de musulmans i cristians. Exhibició d’oficis medievals, esgrima històrica, instrucció de tropes i tècniques de combat medieval.

10:30 h Centre Històric de Llutxent. Venda d’esclaus en la plaça Major de Llutxent

11:00 h. Monestir Corpus Christi. Primer Torneig d’Arqueria Històrica i Tradicional

13:30 h Monestir Corpus Christi. Lliurament de premis dels tornejos.

17:00  a 19:00 h. Monestir Corpus Christi. Obertura de Campament Històric. Vida quotidiana en el campament medieval de musulmans i cristians. Exhibició d’oficis medievals.

17:00 Monestir Corpus Christi. Escaramusses entre les tropes de Jaume I i els musulmans de la Vall d’Albaida en els boscos del Mont Sant.

19h Monestir Corpus Christi. Concert de música del s. XIII en l’atri del Monestir del Corpus Christi. Jota Martínez Ensemble i Mara Aranda.

22:30 h. Des de la costa del Calvari al Centre Històric de Llutxent. Processó de torxes i benedicció de tropes.

Diumenge 23 d’octubre

10:00 h Monestir Corpus Christi i Centre Històric de Llutxent. Obertura de Campament Històric i Fira Medieval. Preparatius de la Batalla del Miracle dels Corporals de Llutxent en el campament històric. –

11:30 h. Monestir Corpus Christi.
Batalla del Miracle dels Corporals de Llutxent de 1239, en els boscos del Mont Sant, al costat del Monestir del Corpus Christi.

13:00 Monestir Corpus Christi.
Acte Oficial d’Agermanament entre les localitats connectades histèricament pel Miracle dels Corporals: Llutxent, Daroca i Carboneres de Guadazaón.

17h a 19h – Centre Històric de Llutxent – Animació en la Fira Medieval.

21h .- Centre Històric de Llutxent – Clausura de la Fira Medieval.

 

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

eleven − 8 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.