20.1 C
Alcoi
Dilluns, 2 octubre 2023

‘L’aigua, el sucre, els Centelles i els Borja’, protagonistes del Porrat de Potries

'L'aigua, el sucre, els Centelles i els Borja', protagonistes del Porrat de Potries

“Dels porrats de febrer, Sant Blai és el primer”. Com bé enuncia la dita popular, la localitat de Potries (Safor) ja està preparada per a la celebració del seu tradicional porrat, que tindrà lloc del 3 al 5 de febrer.

Malgrat que els actes festius principals del porrat es duran a terme el cap de setmana del 3 al 5 de febrer, les activitats culturals començaran aquest cap de setmana. Els actes inclosos al “TRIES-ART” comprenen tot un seguit de corrents artístiques que van des de la fotografia, l’àmbit audiovisual, la pintura en tèxtil, el teatre, el món del còmic o la música.

Enguany, la temàtica escollida versa entorn del sucre, en concret el conreu de la canya, i la seua vinculació al patrimoni hidràulic. Per altra banda, també se centra en l’empremta que deixà al poble el comptat dels Centelles d’Oliva i el Ducat dels Borja de Gandia.

Com sempre, Potries intenta introduir a les seues edicions dels porrats components educatius i de divulgació de la cultura i el patrimoni local i comarcal, i s’esforça a oferir propostes de qualitat i amb un elevat grau de valor afegit. En aquest sentit, s’ha volgut comptar amb la coordinació de l’historiador Frederic Aparisi, per tal de garantir un nivell de rigorositat.


Consulta el programa d’actes al complet, i gaudeix del Porrat de Potries!

TRIES-ART

DIVENDRES 27 GENER
19.30h Xerrada “Potries: l’aigua, el sucre, els Centelles i els Borja” a càrrec del Dr. Frederic Aparisi, professor associat d’història medieval de la Universitat de València. Casa de la Cultura.

DISSABTE 28 GENER
18.30h Projecció del documental Els valencians d’Amèrica, el quart i últim documental de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, d’InfoTV. Casa de la Cultura.

DIUMENGE 29 GENER
10.30h Passejada artística, amenitzada amb tabal i dolçaina, pel poble de Potries: (inici en la Plaça de l’Església)

 • Inauguració “D’Art al Carrer”: exposició urbana col·lectiva.
 • Inauguració de l’exposició del concurs de fotografia “Sempre és Porrat” de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Casa de la Cultura.
 • Tries-Titelles: representació de l’obra “Sant Blai i la seua relíquia”. Casa de la Cultura. Entrada gratuïta.
 • Presentació del còmic de Josep Avària i l’exposició dirigida per Frederic Aparisi
  “Potries: L’Aigua, el sucre, els Centelles i els Borja”. Casa senyorial S.XVII – Casa Ajuntament
 • Inauguració de l’exposició de Josep Avària “Còmics: Traçar idees transmetre pràctica”. Casa senyorial s.XVII – Casa Ajuntament.
 • 13.00h Encontre de Cors, església parroquial, amb la participació de:
  Coral de Sant Blai de Potries
  Cor de L’Agrupació Musical Santa Cecilia d’Ador
  Cor de Benirredrà

16.30 a 19.00h Visita guiada al Museu Etnòlogic “La cassoleria d’Àngel Domínguez”, Adults 3€ — 5 a 12 anys 1.5€
Obertura de l’exposició “Potries: L’aigua, el sucre, els Centelles i els Borja” i “Còmics: traçar idees transmetre pràctica” de Josep Avària, Casa Senyorial XVII-Casa Ajuntament.

FESTIVITAT DE SANT BLAI

DIVENDRES 3 DE FEBRER
11.00h. Missa tradicional, on sentirem el cant dels goigs al Sant, ens “passarem” la relíquia i menjarem els panets beneïts.
12.15h (1.5€) — 16.30 (entrada gratuïta) Representació de l’obra de titelles “Sant Blai i la seua relíquia”. Casa de la Cultura.
17 a 19.30h Obertura de les exposicions: Casa senyorial S.XVII – Casa ajuntament. Visita no guiada i gratuïta.
17.30h Bunyolada popular amb xocolate per als presents, a la plaça de l’església.

TRIES-FUSIÓ

DIVENDRES 3 DE FEBRER
00.00h Concerts Tries-Fusió, a la carpa musical.
Jean Jass: Des de la Vall de Laguar ens faran vibrar a ritmes de jazz, soul, blues i reggae.
Deliri: grup de La Safor de folk-rock i pop d’arrel americana
Nuc: rock indie saforenc

PORRAT DE SANT BLAI
Mercats del Porrat:

 • Mercat artesanal, C/ Boamit: gran varietat de parades de tot tipus d’oficis.
 • Mercat gastronòmic,C/De Dalt, Plaça del Cup i Plaça Ajuntament: espai dedicat per a satisfer els nostres paladars, combinant productes tradicionals, de la terra, de proximitat, ecològics i sense intermediàries.
 • Fira d’entitats de Potries i comarcals, Plaça de l’Església.
 • Jocs infantils tradicionals, Plaça de l’Ajuntament i Carrer del Cup.
 • Museu Etnològic “La Cassoleria d’Àngel Domínguez”

ACTES CULTURALS DEL DISSABTE 4 DE FEBRER
10.00 a 21.00h les parades del porrat romandran oberts.
10.30h Ruta del Sucre. A càrrec de l’Historiador Frederic Aparisi. Punt de trobada: plaça de l’Ajuntament. Passejada per la història de la Safor dels segles XV al XVII destacant els trets singulars de Potries i el desenvolupament del conreu del sucre a la comarca. Visitarem la casa Ajuntament, manada construir per Pere de Borja, amb l’exposició “Potries: l’aigua, el sucre, els Centelles i els Borja”, la Casa Clara i la Casa Fosca, elements claus de la xarxa de reg d’herència musulmana que naix del riu Serpis.
11.30 – 16.30-19.00 h Representació de l’obra de titelles “Sant Blai i la seua relíquia”. Casa de la Cultura. Entrada 1.5€
12.30h Actuació infantil del canta cançons més conegut del nostre territori, Dani Miquel. Plaça de l’Ajuntament
17.00 a 19.00h Torn ceràmic participatiu a càrrec de la Fangtoria per a totes les edats, on podràs aprendre a treballar la ceràmica. Plaça del Cup – Mercat Gastronòmic.
17.30h Teatralització “Pere de Borja retorna a Potries”. Casa senyorial S.XVII – Casa Ajuntament. Entrada: 2€. Aforament limitat.
19.30h Actuació de Sara Gee i Ramblin Matt a ritme de blues, country i rock&roll. Plaça del Cup- Mercat Gastronòmic.
00.30h Nit de festa amb discomòbil. Carpa musical.

ACTES CULTURALS DEL DIUMENGE 5 DE FEBRER
10.00 a 21.00h els mercats del porrat romandran oberts.
10.00h Ruta del Sucre. A càrrec de l’Historiador Frederic Aparisi. Punt de trobada: plaça de l’Ajuntament. Passejada per la història de la Safor dels segles XV al XVII destacant els trets singulars de Potries i el desenvolupament del conreu del sucre a la comarca. Visitarem la casa Ajuntament, manada construir per Pere de Borja, amb l’exposició “Potries: l’aigua, el sucre, els Centelles i els Borja”, la Casa Clara i la Casa Fosca, elements claus de la xarxa de reg d’herència musulmana que naix del riu Serpis.
11.00h Actuació de la Muixeranga de la Safor
12.00 – 16.30 – 18.30 h Representació de l’obra de titelles “Sant Blai i la seua relíquia”. Casa de la Cultura. Entrada 1.5€
13.00h I Sarau popular de balls tradicionals. Plaça de l’ajuntament. A ritme de dolçaina i tabal convidem a tothom a vindre a ballar jotes, fandangos, seguidilles i la resta de balls.
17.30h Teatralització “Pere de Borja retorna a Potries”. Casa senyorial s.XVII – Casa Ajuntament. Entrada: 2€. Aforament limitat.
18.30h Actuació de King Kong Boy amb la pre-estrena, en acústic ,del seu segondisc “KKB”. Plaça del Cup-Mercat Gastronòmic.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.