10.4 C
Alcoi
Divendres, 19 abril 2024

La Vall de Gallinera enceta els ‘Dissabtes Literaris’


El esdeveniment acaba el 19 febrer 2022


Dissabtes Literaris Vall Gallinera

“El Carrer de Baix” de Vicent Flor serà la primera de les cinc presentacions durant els mesos de gener i febrer de 2022.

La Vall de Gallinera comença aquest dissabte un cicle literari amb la presentació de fins a 5 llibres a càrrec de diversos autors. Les presentacions seran al voltant de les 18:30 a l’Ajuntament de la Vall de Gallinera (Benialí).

 

El Carrer de Baix de Vicent Flor

Dissabte 22 de gener a les 18.30h

El carrer de baix, el debut novel·lístic de Vicent Flor, ha estat l’obra guanyadora del XLIII premi Joanot Martorell, que convoca l’Ajuntament de Gandia i que Edicions 62 edita d’ençà de fa molts anys.

Vicent Flor (València, 1971), doctor en sociologia i llicenciat en ciències polítiques i en antropologia, és director de la Institució Alfons el Magnànim, i ha publicat uns quants assaigs.

El carrer de baix és una història d’amor i d’amistat, de mort i de desamor, que transcorre a València ciutat i a La Vall de Gallinera. En aquesta vall, amb gran densitat històrica, però escassa densitat de població, la soledat fa estralls. Hi viuen en Joan, professor d’institut, i la Sara, una psicòloga que conrea bancals. També hi va a parar en Carles, un editor de llibres que pretén escapar-se del dolor que li causa un fill d’acollida amb problemes de drogues i delinqüència. Seguint el curs de la Gallinera, un riu que quasi s’ha esvaït, així com la vida a la vall, tots tres compartiran un camí en què afluiran el passat i tot allò que no han pogut o no han sabut evitar.

 

“Els ganyans, la història que no es va contar” de Manel Arcos

Dissabte 29 de gener a les 18,30 hores.

Si ets de Pego, o no ho ets, i t’agraden les històries de roders, aquest llibre és, ben segurament, el que buscaves i volies llegir.

¿Et sonen els cognoms Marco, Sena, Almela, Bolta, Bordes, Cabrera, Cambrils, Cardona, Colubi, Cots, Dominguis, Durbà, Faraig, Femenia, Ferrando, Garcia, González, Guitart, Hortolà, Llodrà, Maçanet, Mas, Mengual, Miralles, Morell, Morera, Nadal, Piera, Pineda, Ribera, Sanxis i Sendra?

¿Coneixes algun d’aquests malnoms: el Ganyà, l’Agre, Baixterra, el Bombo, Borrosco, Caldetes, Cabut, Cama, Cassola, Cataplau, Ceba, Cotna, el Curro, el Guitarrer, el Mellat, Oronella, Panxeta, Petós, Sidra, Sort, el Tongo i el Xocolateret?

¿Has sentit parlar del Blanc del Guitarrer, el Bord d’Estela, el Coixo de Muralla, el Nano de Franch, el Roig de Baixterra o el Tort de Sellés?

Manel Arcos torna a firmar un treball metòdic i rigorós. Una obra imprescindible tan ben escrita, trepidant, fresca i àgil com totes les seues anteriors. En «Els Ganyans: la història que no es va contar (Pego, 1844-1883)», l’investigador d’Oliva s’endinsa en els escenaris més llòbrecs d’una societat rural desigual i totalment posseïda per una poderosíssima i devastadora follia homicida; i ho fa descrivint uns personatges que, en contraposició als típics «herois» populars que viuen dels robatoris i del saqueig, més aïna semblen ser el fruit malèvol i inevitable de la concurrència temporal, en un lloc determinat, de diferents fenòmens socials que ocasionaren un dels còctels més explosius ocorreguts en la història del nostre país.

A temps parcial d’Arnau Castell

Dissabte 5 de febrer a les 18,30 hores

La novel·la es basa en la història d’Andreu, un jove valencià que rep finalment l’oportunitat d’exercir com a professor en un institut de Cadaqués i que, per superar les seues dificultats econòmiques, accepta alguns encàrrecs un poc tèrbols, però amb retribucions suculentes. El que al principi semblava idíl·lic es va convertint en una espiral que l’arrossega a l’abisme.

Amira, l’Última Flor de la Muntanya de Just Sellés

Dissabte 12 de febrer a les 18,30 hores

Just Sellés presentarà la seua darrera novel·la, que relata la història d’Amira.

Quan l’emir Zayyan ibn Mardanis lliurà València als infidels, la seua filla Amira fou empenyorada al rei Conqueridor. Des d’aquell malaurat dia Amira caminà les més insospitades sendes de la mà de la reina Violant, en primer lloc, i del metge Yahyà ibn Yaqub al-Farrà, després, amb el rumor de la guerra sempre present.

Si la reina d’Aragó deixà una profunda empremta en la jove Amira, el mestre al-Farrà esdevingué prompte un referent, la llum d’un far que il·luminaria totes les seues inquietuds i anhels. De la seua boca conegué els secrets i els rituals de la botànica màgica, i junts aconseguiren desxifrar el misteri principal de l’alquímia: l’extracció de l’esperit del vi. Després de quinze anys de conflicte, la invasió feudal de La Muntanya els abocà a l’exili, però el destí d’Amira l’esperava amagat en l’interior d’una cova per obrir-li les obscures portes de l’inframón i mostrar-li el camí.

De nou el col·lapse andalusí en els territoris de La Muntanya, el conflicte que mitjan segle XIII enfrontà les hosts de Jaume I amb els partidaris del visir al-Azraq, es convertix en l’escenari d’una novel·la que, en esta ocasió, transcorrerà trepidant de la mà d’Amira. La seua història donarà origen a una de les llegendes més antigues, fascinants i arrelades del nostre imaginari col·lectiu: el mite de les nàiades, de les dones d’aigua, de les encantades.

Xerrada “Literatura i muntanya. Una ruta literària al Penyagolosa” de Martí Domínguez.

Dissabte 19 de febrer a les 18 hores.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

fifteen + fifteen =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.