23.3 C
Alcoi
Dimarts, 16 juliol 2024

La Fira Modernista d’Alcoi 2022 ret homenatge a Francisco Laporta ValorLa Fira Modernista d'Alcoi 2022 ret homenatge a Francisco Laporta Valor

La Fira Modernista d’Alcoi se celebra del 19 al 25 de setembre amb infinitat d’activitats.

Alcoi celebra l’esperada Fira Modernista. Un esdeveniment que nasqué l’any 2017 i que ja s’ha consolidat com una cita referent a la ciutat i arreu de les comarques.

La setmana del 19 al 25 de setembre, durant la Fira Modernista d’Alcoi 2022, viatjarem al passat per gaudir de l’esplendor d’Alcoi durant el Modernisme. I ho farem mitjançant visites guiades, degustacions gastronòmiques modernistes, exposicions, conferències, cinema, tallers, concerts, balls modernistes, cercaviles amb vestits de l’època, pícnic modernista,  duels a pistola…fins i tot una manifestació popular de la classe obrera alcoiana!

La Fira Modernista d’Alcoi 2022 també comptarà amb diferents concursos, com el de relats curts i el de fotografia modernista, amb premis de fins a 150€. Podeu trobar les bases en el lloc web oficial.

Fira Modernista Alcoi 2022

Francisco Laporta Valor (Alcoi, 1849 – 1914)

Francisco Laporta Valor va ser litògraf, gravador, fotògraf, inventor, dissenyador, professor,  industrial paperer i polític, encara que és més conegut per la seua faceta de pintor. Format a l’Escola Especial de Pintura, Escultura i Gravat, a Madrid, va ser deixeble de Casado del Alisal.

Va tindre la possibilitat d’optar a una pensió per a prosseguir els seus estudis a Roma, però va renunciar a aquesta pensió pel seu matrimoni amb Rosa Gisbert Calatayud, amb la qual va tindre cinc fills. Va patentar tècniques de fotogravat innovadores, va fundar “Laporta Hermanos” per a proveir d’il·lustracions diverses publicacions madrilenyes. A Alcoi també s’associarà amb la litografia “Albors i Laporta”, i arribarà a posseir el seu estudi fotogràfic propi.

A la seua ciutat natal va guanyar, a més, la càtedra de Dibuix d’Adorn i de Figura a l’Escola d’Arts i Oficis, de la qual va arribar a ser director, i en la qual exerciria també, de manera gratuïta, com a professor de francés i anglés, a més de fer classes artístiques per a dones.
Com a pintor, mantindrà com a signes d’identitat un domini del dibuix, un ric colorit i una pinzellada cada vegada més solta, amb la qual experimentarà diverses resolucions.
Pel que fa a la temàtica, pel seu vessant publicitari per a la indústria familiar, els seus dissenys per a la Festa de Moros i Cristians i les seues decoracions per a esglésies i teatres, se’l coneixerà especialment per la seua pintura religiosa, encara que també cal destacar les seues facetes com a paisatgista i retratista.

Ja cap al final de la seua vida, va prendre possessió de la plaça com a professor de Dibuix Artístic a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona, però a penes va arribar a exercir allí en sobrevenir la seua mort.

La Fira Modernista d'Alcoi 2022 ret homenatge a Francisco Laporta Valor

PROGRAMACIÓ FIRA MODERNISTA ALCOI 2022

Podeu consultar la programació completa en PDF al següent enllaç.

DIJOUS, 15 DE SETEMBRE


Conferència “L’Alcoi perdut II”.
Ponent: Álvaro Verdú Candela (enginyer de Geomàtica i
Topografia i membre del CAEHA).
Lloc: Centre Cultural Mario Silvestre. Avda País Valencià, 1.

DIVENDRES, 16 DE SETEMBRE

18:00 h – Inauguració de l’exposició “Dibuixant Francisco Laporta”

Lliurament de premis als guanyadors del concurs de pintura i
activitats per als autors dels dibuixos seleccionats.

Lloc: Centre Comercial Alzamora

DILLUNS, 19 DE SETEMBRE

El comerç d’Alcoi ambientat en el Modernisme

Els comerços del centre de la ciutat se sumen a la Fira Modernista amb l’ambientació dels aparadors dels seus establiments i oferiran com sempre una gran gamma de productes de qualitat.

19h – Descobriment del Cartell de la Setmana Modernista d’Alcoi 2022

A la façana de l’Ajuntament es descobrirà el cartell anunciador de la Setmana Modernista de 2022 amb la presència d’autoritats i entitats organitzadores i col·laboradores, acompanyats pel grup de dolçaines “La Cordeta”.

19.30 – Conferència i presentació del llibre “Vida i obra del pintor Franciso Laporta Valor (1849-1914) a la Fundació Mutua de Levante.

DIMARTS 20 DE SETEMBRE

Mercat de Sant Roc

Recreació de llocs modernistes en cada vestíbul del mercat i ambientació modernista (del dimarts 20 fins al dissabte 24).

18h – Inauguració de l’Exposició “Modernistes d’Alcoi. L’art de transformar present en passat” al Centre Cultural Mario Silvestre.

18.30 h – Conferència “El polèmic impost sobre els consums” al Centre Cultural Mario Silvestre.
Temàtica objecte de la recreació de la manifestació del dissabte.

19.30 h – Conferència “Entre l’oblit i la memòria: les dones treballadores a Alcoi“. al Centre Cultural Mario Silvestre.

 

DIMECRES, 21 DE SETEMBRE

17.30 a 20.00 h. Taller solidari de barrets i tocats modernistes
Organitzat per Acovifa i l’Associació Espanyola contra el Càncer a Alcoi, amb la col·laboració de Teixits Chimo i l’Ajuntament d’Alcoi.
Places limitades: 100 persones.
Lloc: Àgora.
Inscripcions: 96 551 60 24

19.00 h. Conferència sobre la restauració dels frescos a la Casa Laporta
A càrrec de l’arquitecte Rafael Silvestre i les restauradores Alba Torró i Sandra Ruiz.
Lloc: Fundació Mutua de Levante, Plaça d’Espanya, 16.

20.30 h Cineclub modernista
Organitza l’Ajuntament d’Alcoi amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant i la Fundació Mutua de Levante, amb l’assessorament de Francisco Carbonell, expert en cinema i membre del CAEHA.
Pel·lícula: Començar el dia, de F. W. Murnau (1927). Presentació a càrrec de Francisco Carbonell.
Dirigida pel director alemany F. W. Murnau, Començar el dia és considerada pels historiadors del cinema com una de les millors pel·lícules mai realitzades, a pesar que, amb l’adveniment del sonor, prompte va passar als canals de la història del cinema, sense que la majoria dels espectadors la recorden.
Començar el dia és la pel·lícula muda essencial, perquè representa el pinacle de la qualitat cinematogràfica artística en la forma muda i també la fi d’una era. És l’últim gran èxit del cinema mut abans que el so es fera càrrec i el cinema mut fora relegat a un grapat d’obres mestres.
Lloc: Fundació Mutua de Levante. Plaça d’Espanya, 16 (fins a esgotar localitats).

 

DIJOUS, 22 DE SETEMBRE

19.00 h. Conferència “Els orígens del Moviment Obrer. UGT en la Revolució Industrial
Organitzada per UGT.

A càrrec de Cándido Méndez Rodriguez (exsecretari general de la UGT). Participen Ismael Sáez Vaquero (secretari general de la UGT País Valencià) i Ismael Senent Cartagena (secretari general de la UGT de La Muntanya-Vinalopó-Vega Baixa).
Lloc: Àgora.

20.30 h. Cineclub modernista

Organitza l’Ajuntament d’Alcoi amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant i la Fundació Mutua de Levante, amb l’assessorament de Francisco Carbonell, expert en cinema i membre del CAEHA.

Pel·lícula: El maquinista de la general (1926), de Buster Keaton. Presentació a càrrec d’Antonio Reig, historiador local de cinema.

El maquinista de la General va ser el projecte més grandiosament concebut per Buster Keaton, i aquesta joia del cinema mut, divertida i trepidant, no ha parat de créixer. Una comèdia d’unes dimensions diferents de tot el que s’havia vist fins aleshores, en la qual els gags se succeeixen de manera graduada fins aconseguir un ritme vibrant.

Buster Keaton va dirigir El maquinista de la General amb els mitjans d’una pel·lícula dramàtica: es tracta del pressupost més gran d’una pel·lícula còmica per a l’era, amb molts extres i amplis plans generals en escenaris reals. A això se suma el gust per l’acurada autenticitat, portada al punt de la vertadera destrucció, tot amb la seua increïble agilitat física i expressió característicament inexpressiva.

Lloc: Fundació Mutua de Levante. Plaça d’Espanya, 16 (fins a esgotar localitats).

DIVENDRES, 23 DE SETEMBRE

19.00 h. Pregó a la Plaça d’Espanya

20.00 h. Cercavila modernista popular

Desfilada popular amb la indumentària modernista en la qual les diferents entitats participants i la ciutadania en general, seguits per la corporació municipal, es dirigiran fins a la Plaça de Ferràndiz i Carbonell amenitzats per diferents agrupacions musicals.

20.30 h. Vals modernistes

Vals protagonitzats pels majors de les Aules de la Tercera Edat i Danses Al-Azraq, en els quals podrà participar el públic en general. Lloc: Plaça de Ferràndiz i Carbonell.

DISSABTE, 24 DE SETEMBRE

De 10 a 13h – Escenificació a Plaça d’Espanya d’un Mercat de l’època

Organitzat per l’Associació Cultural Samarita, la Societat El Trebajo, l’Associació Alcoi Modernista, el Grup de Danses Sant Jordi i el ballet de Virginia Bolufer, amb assessorament del CAEHA. Amb actuacions musicals i recreacions d’oficis de l’època.

L’Associació Cultural Samarita distribuirà l’edició del número 4 de l’Heraldo de Alcoy en diversos punts del centre històric.

Lloc: Plaça d’Espanya.

Des de les 10.00 h. Dansa i modernisme “L’expressió del món interior”

Organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi, tracta d’una proposta escènica del Conservatori Elemental de Dansa d’Alcoi, amb la col·laboració del Conservatori Professional de Música i l’Escola de Teatre d’Alcoi.

Una visita guiada que es realitza a la casa d’Escaló de la família Peidro, on els visitants podran interioritzar a través d’espectacles la vida i l’obra de les figures més rellevants de la història de la dansa. Un homenatge al moviment, la sensibilitat i a l’expressió del món interior.

Horari: des de les 10.00 fins les 20.30 h.
Lloc: Conservatori de Música i Dansa. Casa d’Escaló.
Inscripcions: www.ticketalcoi.com

10.30 h. Inauguració de la V Fira Modernista d’Alcoi

Comitiva popular que, al costat de la Corporació Municipal i des de la Plaça d’Espanya, es dirigirà a la Glorieta per a la inauguració de la Fira, acompanyats pel grup de dolçaines La Cordeta” i l’actuació del Grup de Danses Carrascal.
Horari de la Fira: de 10.30 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 h.
Lloc: Parc de la Glorieta.

11.00 h. Manifestació popular contra els “Consums”

Activitat oberta a la ciutadania en general amb l’únic requisit de la indumentària de la classe obrera adaptada a les circumstàncies de l’època, organitzada per l’Associació de Mestresses de casa Lucentum, assessorades pel CAEHA.
Lloc: des de la Plaça de Ramón y Cajal fins a la Plaça d’Espanya.

12.00 h. Recreació d’un duel a pistola
Organitzat per l’Associació Cultural Samarita.
Lloc: Placeta del Fossar.

12.00 h. Desfilada scout i cerimònia
Desfilada organitzada pel grup scout Brownsea des de la Plaça d’Espanya, duran la qual entonaran l’himne scout fins a la Plaça de Ramón y Cajal, on es realitzarà una hissada de banderes i una assemblea.
Lloc: des de la Plaça d’Espanya fins a la Plaça de Ramón y Cajal.

14.00 h. Pícnic modernista
Organitzat per l’Associació Cultural Amics del Modernisme d’Alcoi.
Al pícnic modernista popular es podran unir totes aquelles persones que vulguen passar-ho bé en un menjar campestre com es feia en aquella època. L’únic requisit és anar vestit amb la indumentària modernista i amb objectes d’aquella època per al menjar, com ara cistelles, estovalles antigues…, i evitar l’ús d’utensilis de paper, plàstic o cartó. Amenitzat amb balls i jocs de l’època.
Lloc: Passeig de Cervantes.

17.00 h. Ball popular
Amb repertori musical de l’època, com ara valsos, polques i masurques. Organitza el Grup de Danses Carrascal i la secció de ball de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, al qual es podrà unir el públic en general al qual li agrade el gènere musical i li abellisca passar una bona estona.
Lloc: Parc de la Glorieta.

17.30 a 19.30 h. Tallers d’escoltisme Organitzat pel Grup Scout Brownsea.
Lloc: Estand del Grup Scout Brownsea al Parc de la Glorieta.

17.30 a 20.30 h. Jocs infantils de l’època del Modernisme
Organitzats per ACECA.
Lloc: Carrer Sant Llorenç.

18.00 h. Concert Modernista al Café Samarita

Organitzat per l’Associació Cultural Samarita, a càrrec d’Alcoi Slide, amb la participació del Ballet de Virginia Bolufer.
Lloc: Café Samarita. Carrer Sant Mateu, 66.

18.00 h. Actuació teatralitzada del Grup de Danses Sant Jordi

“Les festes de Barxell”. Recreació de les festes en honor de Sant Josep i Sant Isidre de la partida de Barxell per a celebrar la “Festivitat dels solters”.

Lloc: Escenari de la Plaça d’Espanya.

18.30 h. Activitat teatral itinerant organitzada pel Grup de Teatre Tesalín

Amb declamació de textos modernistes curts acompanyats de música en diferents punts del centre històric.

Lloc: Plaça de Ramón y Cajal, Sant Nicolau a l’altura d’Albina i el cantó del Pinyó.

DIUMENGE, 25 DE SETEMBRE

10.00 h. Xocolatada Solidària
Organitzada per l’Associació Cultural Samarita.
La recaptació de la qual serà destinada a una entitat benèfica de la ciutat.
Lloc: Plaça de Ramón y Cajal.

Des de les 10.00 h. Dansa i modernisme “L’expressió del món interior”

Organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi, tracta d’una proposta escènica del Conservatori Elemental de Dansa d’Alcoi, amb la col·laboració del Conservatori Professional de Música i l’Escola de Teatre d’Alcoi.

Una visita guiada que es realitza a la casa d’Escaló de la família Peidro, on els visitants podran interioritzar a través d’espectacles la vida i l’obra de les figures més rellevants de la història de la dansa. Un homenatge al moviment, la sensibilitat i a l’expressió del món interior.

Horari: des de les 10.00 fins les 14:00 h.
Lloc: Conservatori de Música i Dansa. Casa d’Escaló.
Inscripcions: www.ticketalcoi.com

10.30 a 14.00 h. Fira Modernista al Parc de la Glorieta
Lloc: Parc de la Glorieta.

10.30 a 11.30 h. Joc de pistes d’escoltisme

Organitzat pel Grup Scout Brownsea.
Lloc: Estand del Grup Scout Brownsea al Parc de la Glorieta. Inscripcions: Dissabte a l’estand del Grup Scout Brownsea de la Glorieta.

11.00 a 13.00 h. Ruta guiada tematitzada al Cementeri

De la mà dels historiadors Lluís Vidal i Elisa Beneyto (CAEHA), amb la col·laboració del Grup de Danses Sant Jordi (Dansa de la Vetla).

Lloc: Cementeri Municipal. Inscripcions: www.ticketalcoi.com Entrada gratuïta.

11.30 h. Concert de Música Modernista

De la mà de l’Orquestra Nova Big band, sota la direcció de Moisés Olcina i organitzat per Grup de Recreació Modernista d’Alcoi, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcoi.

El concert constarà de dotze peces.

Durant el transcurs del concert, es projectarà un curt dirigit per Jorge Hinojosa, en el qual apareixen actors com Joan Gadea, entre d’altres.

En l’intermedi, lliurament de premis del 2n Concurs de Relats Curts i Fotografia, organitzat per l’Associació Alcoi Modernista.

Lloc: Teatre Calderón.
Inscripcions: www.ticketalcoi.com o a la taquilla. Entrada gratuïta.

11.30 a 12.30 h. XXVIII Mostra de Dolçaines i Tabals d’Alcoi
Organitzada pel Grup de Danses Carrascal.
Lloc: Templet del Parc de la Glorieta.

VISITES GUIADES

Ruta teatralitzada amb personatges de l’època

Horari: dies 19, 20, 21, 22 i 23 de setembre, a les 18.00 h.
dissabte, 24 de setembre, a les 10.00, 10.30, 12.15, 12.45,
16.30, 17.00, 18.30 i 19.00 h.
diumenge, 25 de setembre, a les 10.00, 10.30, 12.15, 16.30
i 17.00 h.
Preu: 10 €.
Lloc d’eixida: Tourist Info Alcoi.
Inscripció prèvia: www.guiarteconarte.es o al tel. 650 594 232.

Visita guiada “Masia La Mota”

Horari: dissabte, 24 de setembre, a les 10.30 h.
Preu: 8 €.
Lloc d’eixida: Masia La Mota.
Inscripció prèvia: 600 28 19 25.

Visita guiada al Cementeri Monumental d’Alcoi

Organitzada per Quality Tours Mariola.
Horari: dimarts 20, dimecres 21 i dijous 22, a les 18.00 h.
Duració: 90 minuts.
Preu: 11 €.
Lloc: Cementeri de Sant Antoni Abat.
Inscripció prèvia: www.qtmariola.com

Visita guiada “Rutes de misteri”

La misteriosa presència de Jack “l’esbudellador” en el s. XIX a Alcoi.
Horari: divendres, 23 de setembre, a les 20.00 i 2.00 h. dissabte, 24 de setembre, a les 20.00 i 22.00 h. diumenge, 25 de setembre, a les 20.00 h.
Duració: 90 minuts.
Preu: 13 €.
Lloc: Tourist Info Alcoi.
Inscripció prèvia: www.qtmariola.com

Visita guiada “Ruta del Modernisme i Trinquet a Alcoi”

Horari: dies 20, 21, 22 de setembre, a les 18.00 h. dijous, 22 de setembre, a les 18.00 h.
dissabte, 24 de setembre, a les 10.00, 12.00, 16.00 i 18.00 h. diumenge, 25 de setembre, a les 10.00 i a les 12.00 h.
Duració: 90 minuts
Preu: 11 €.
Lloc d’eixida: Tourist Info Alcoi.
Inscripció prèvia: www.qtmariola.com

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.