12.5 C
Alcoi
Dijous, 18 abril 2024

La Torre de les Maçanes ofrena el ‘Pa Beneït’ del 5 al 9 de maig

Festes Pa Beneit 2023

El “Pa Beneït” es una ofrena a Sant Gregori, qui va salvar el poble d’una inavasió de llagosta l’any 1658.

La Torre de les Maçanes celebra el seu “Pa Beneït“, una antiga ofrena de pans sagrats que es fa en honor a sant Gregori, el patró del poble des de 1658. Segons conta la tradició, els habitants del poble van usar aigua que havia tocat el crani de sant Gregori per regar els camps, i aquesta va fer desaparèixer la plaga de llagosta. El primer blat que es va collir després de la plaga es va convertir en el pa beneït, un pa molt especial, fet a mà, ple de flors i d’uns 6 o 7 quilos de pes.

Aquesta tradició té un gran valor simbòlic i ritual, especialment per a les dones que participen en ella com a senyal de la seua iniciació o reconeixement social. El Pa Beneït de la Torre de les Maçanes és una de les poques manifestacions que queden a Espanya d’aquest tipus de rituals medievals, que també es poden trobar en altres llocs del país com Massalió (el Matarranya), on fou declarada Bé d’Interés Cultural recentment, o en Hortunas (Requena) on se celebra en honor a Sant Isidre.

El Pa Beneït és una tradició molt antiga i singular que té molts paral·lelismes amb altres rituals de la Grècia antiga, on les donzelles també feien ofrenes de cereals a les divinitats, per estar en comunió amb elles.

A les festes de Sant Gregori 2023 de la Torre de les Maçanes també es farà un sarau de música i ball tradicional a càrrec de la rondalla La Seringonça, hi haurà orquestres i diferents concerts. Podeu consultar la programació a continuació. Enguany, com el dia de Sant Gregori cau dilluns, se celebrarà també el diumenge.

PROGRAMACIÓ FESTES SANT GREGORI – PA BENEÏT 2023 – TORRE DE LES MAÇANES

5 de maig – Dia del Poble

09:00 h – Volteig de campanes

14:00 h – Paella popular als voltants de la font

17:00 h – Tardeo i discomòbil en la plaça a partir dels 17:00h

23:00 h – Discomòbil en la plaça

6 de maig – Dia del pregó i l’ofrena

09:00 h -Volteig de campanes i cercavila fester a càrrec de la colla el Nuvolet de Mutxamel

11:00 h – Fireta infantil amb tendes i tallers manuals

19:00 h – Lectura del pregó de festes

20:00 h – Ofrena floral a Sant Gregori en l’església

23:00 h – Actuació de l’orquestra Madreselva

7 de maig – Dia de Sant Gregori

09:00 h -Volteig de campanes

11:00 h – Recollida dels pans per la Comissió de Festes

12:00 h – Solemne eucaristia presidida l’Excm. i Rvdm. Sr. D. José Ignacio Munilla Aguirre, Bisbe de la Diòcesi d’Oriola

19:00 h – Concert Coral de música sacra a l’església a càrrec de la coral Tabaquera Alicantina i l’Agrupació Coral Arcana de Burdeos

8 de maig – Dia de Sant Gregori

09:00 h – Volteig de campanes i cercavila fester a càrrec de la Colla Dolçainera i Tabal “El Nuvolet”, patrocinat per l’Excma. Diputació d’Alacant per la convocatòria de subvencions Campanya música d’orquestres, dolçaina, tabal , plecto i púa i Corals 2023

10:30 h – Xocolatada per a les xiquetes i xiquets del poble al bar Cabiro

17:00 h – Sarau de música i ball tradicional a càrrec de la rondalla La Seringonça de la Torre de les Maçanes en la plaça

9 de maig – Dia del Pa Beneït

09:00 h – Volteig de campanes i cercavila fester a les 11:00 a càrrec de la Colla Dolçainera i Tabal “El Nuvolet”,  patrocinat per l’Excma. Diputació d’Alacant per la convocatòria de subvencions Campanya música d’orquestres, dolçaina, tabal , plecto i púa i Corals 2023.

11:00 h – Recollida de pans

12:00 h – Missa Major cantada en honor a Sant Gregori, repartiment de pa i aigua.

19:00 h – Processó de Sant Gregori Bisbe d’Òstia pels carrers del poble. A continuació, acte final de festes amb el nomenament del Llumener Major i Comissió de Festes 2024.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

4 × one =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.