22.1 C
Alcoi
Dimecres, 17 juliol 2024

Les Festes d’Hivern 2023-24 escalfaran els carrers d’Ibi des del 15 de desembre


El esdeveniment acaba el 06 gener 2024


Les Festes d'Hivern 2023-24 escalfaran els carrers d'Ibi des del 15 de desembre

Enguany es presentarà el joc de taula Enfarina’t.

Les Festes d’Hivern d’Ibi tornen aquest 2023 amb un programa ric i variat, que promet omplir els carrers de la ciutat d’alegria i tradició. Aquestes festes tradicionals són úniques al País Valencià, amb elements com els Enfarinats, el bàndol dels Amantats o el Ball del Virrei.

El programa de les Festes d’Hivern d’Ibi 2023 comença el 15 de desembre amb el Dia del Pregó i la Fira de Nadal Solidària d’Associacions locals a la plaça de la Palla i jornades de portes obertes a la seu de l’Associació Reis Mags de Ibi.  El 16 de desembre es celebrarà el Bateig de Santa Llúcia, amb el llançament de fruits secs i dolços per als més menuts, seguit de diferents activitats com el pregó dels fradrins i el Concert benèfic de Villancicos.

El 17 de desembre, la festivitat de Santa Llúcia continuarà amb una processó, missa, i activitats com el cross escolar, la Baixada de les parelles que prendran el compromís de les Danses, i la Pessadeta del torró, acabant amb les Carreres i la proclamació dels Reis de les Danses.

Entre les activitats destacades, el 28 de desembre es celebra el Dia dels Enfarinats, un dels esdeveniments més singulars on els participants, coberts de farina, ous i petards, prenen simbòlicament el control de la ciutat en una jornada plena d’humor i tradició. Aquest mateix dia és també el primer Dia de Dansa, un esdeveniment on els balladors locals interpreten danses tradicionals al ritme de la xaramita i el tabal.

Les festes continuen fins a l’arribada dels Reis Mags en gener, amb esdeveniments com el Pasacalles de Cabuts i el Castell Vermell, l’arribada de l’Herald dels Reis Mags, i la Cavalcada dels Reis Mags, un dels moments més esperats per a la comunitat, especialment pels més menuts.

Les Festes d’Hivern d’Ibi 2023-24 són una meravellosa oportunitat per a conèixer de prop les tradicions valencianes i participar en una experiència cultural única, plena de música, dansa, i alegria comunitària​.

Tirorí, Tirorí
senyor Rei que jo estic ací
palla i garrofes
tot pa’l seu rossí
Tonyes i avellanes
Tot per a mí.

Festes Hivern Ibi 2023-24

PROGRAMA FESTES HIVERN IBI 2023-24

Dimecres 13, de desembre

12.30h. Presentació oficial de la Pregonera i del cartell anunciador de les Festes d’Hivern d’Ibi 2023 – 2024, al saló de plenaris de l’Ajuntament.

Divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 de desembre:

Fira de Nadal Solidària d’Associacions locals, a la plaça la Palla. Jornada de portes obertes en la seu de l’Associació Reis Mags, en el carrer Empedrat.

Divendres, 15 de desembre, dia del Pregó:

20.30 hores. Concentració a la porta de l’Ajuntament, amb el Taller de Música Castell Vermell, des d’on les autoritats acompanyaran a la pregonera fins a l’Arxiu Municipal per començar els actes de l’inici de les Festes d’Hivern d’Ibi.
21.00 hores. Com a acte inaugural, el PREGÓ de les Festes d’Hivern d’Ibi donarà inici a les festes des del balcó de l’Ajuntament Vell, hui Arxiu Municipal, a la plaça de les Corts. A continuació, presentació del CARTELL GUANYADOR del “VII Concurs de Cartells anunciadors de la Cavalcada dels Reis Mags d’Ibi 2024”, acompanyats pel Taller de Música Castell Vermell d’Ibi.
21.15 hores. Inauguració de l’exposició “XV ANIVERSARI DEL CONCURS DE FOTOGRAFIES FESTES D’HIVERN D’IBI”, a la llotja de l’edifici.
21.30 hores. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ENFARINA’T NÚM. 19 al Saló d’Actes de l’Arxiu Municipal. El llibre és la veu i la memòria de les Festes d’Hivern d’Ibi i finestra oberta a totes les persones que desitgen escriure, aportar fotografies o deixar constància del que són, cada any, estes tradicionals festes. En finalitzar es farà el lliurament d’exemplars del llibre als assistents i s’oferirà un vi d’honor.

Dissabte, 16 de desembre

11.50 hores. Concentració de xiquetes i xiquets a la plaça la Palla.
12.00 hores. Inici de la cercavila presidida pel Taller de Música Castell Vermell fins a arribar a l’esplanada de l’ermita de Santa Llúcia.

Les albaes de la Xurra
són molt bones de cantar
si mos dona un plat de xulles
tornarem a començar.

12.30 hores. BATEIG DE SANTA LLÚCIA amb llançament de fruits secs i llepolies per a tots els xiquets i xiquetes.
17.00 hores. PREGÓ DELS FADRINS, on anunciaran i recordaran que s’apropen les Danses. Iniciaran el seu recorregut a la plaça de la Llibertat. Enguany, per motius d’organització interna, es realitzarà en aquesta data.
18.00 hores. Concert Benèfic de Nadales dels col·legis d’Ibi. Teatre del col·legi Salesians. El concert es farà en dues parts. La primera a les 18.00 i la segona a les 19.30. En el concert actuaran xiquets i xiquetes dels col·legis de primària del nostre poble, del Taller de Música Castell Vermell i del Col·legis d’Educació Especial Sanchis Banús. S’interpretaran nadales acompanyades de la Banda de Música Castell Vermell. En la primera part, es tocaran les peces finalistes del XIII Concurs Internacional de Composicions de Marxes per a Cavalcades de Reis Mags i es farà públic el veredicte del jurat. En la segona part, la Banda de Música Castell Vermell interpretarà la marxa guanyadora del concurs. Enguany la recaptació del concert es destinarà a ACODIP.
19.00 hores. CONCERT DE NADAL a càrrec de la Unió Musical d’Ibi i la Coral Ibense, en el Teatre Río.

Diumenge, 17 de desembre, celebració de Santa Llúcia

10.30 hores. PROCESSÓ de Santa Llúcia. Des de l’església de la Transfiguració del Senyor fins a l’ermita de la santa, acompanyats pel Taller de Música Castell Vermell.
11.00 hores. MISSA de Santa Llúcia a l’ermita, en acabar es cantaran els tradicionals Gojos a Santa Llúcia.
10.00 hores. CROSS ESCOLAR. Inscripcions en la taula de control instal·lada al costat de l’Ajuntament.
11.00 hores. Inici de les proves del Cross Escolar. Els premis consistiran en regals per a cada categoria i es repartiran llepolies a qui participe.
12.45 hores. BAIXADA per l’avinguda Joaquín Vilanova de les parelles que enguany prendran el compromís de fer les Danses, acompanyats pel Taller de Música Castell Vermell.
A continuació, PESADETA DEL TORRÓ, en la que els balladors oferiran a les seues parelles torró com a regal. Després, les CARRERES, primerament la dels Fadrins i Fadrines, des de l’Ajuntament fins a l’ermita, i seguidament la dels Casats, des del cantó de l’església fins a l’Ajuntament, amb premis de pernils per als que guanyen. En finalitzar, SORTEIG I PROCLAMACIÓ DELS REIS DE LES DANSES. Des del balcó de l’Ajuntament, anunciaran a tot el poble que “EL REI FA FESTA”. Seguidament, i acompanyats pel Sonet, Fadrins i Casats faran una cercavila i en la plaça de la Palla oferiran BALLS per al públic assistent. Per a acabar el dia hi haurà un DINAR de germanor, on es proclamaran als Virreis de les Dansades.

Venim a una casa rica
casa rica i principal
vos cantarem l’aguinaldo
ja vorem que ens donaran

Dissabte, 23 de desembre

10.00h: Presentació del joc de taula “Enfarina’t” a la llotja de l’Arxiu Municipal d’Ibi.
Activitat organitzada per l’Associació Educativa i Cultural Blue Beehive d’Ibi.

Diumenge, 24 de desembre

09.00 hores. XLIII PUJADA AL BETLEM. Aquesta activitat esportiva que va començar en 1979 té com a finalitat la col·locació d’un naixement nadalenc en la Teixereta, cim emblemàtic per a tota la població d’Ibi. Activitat organitzada per l’Excm. Ajuntament d’Ibi i amb la col·laboració del C.E. Amics de les Muntanyes. Eixida des de la plaça de la Palla.
11.30 hores. RONDA DE NADALES. La Unió Musical d’Ibi té per costum en este dia tan assenyalat, felicitar el Nadal a tot el poble. La ronda començarà en la seu de la UMI.
16.30 hores. DONE’M L’AGUINALDO. Iniciativa organitzada per l’Escoleta del Grup de Danses d’Ibi per a demanar l’aguinaldo pels carrers del poble. Activitat oberta a la participació de qualsevol persona. Eixida des de la plaça de la Palla.

Bona nit, és bona nit
venim per les estrenes
que mos trauen de damunt
la tristor i moltes penes

17.45 hores. Concentració a l’Ajuntament. INAUGURACIÓ DE BETLEMS, acompanyats pel Taller de Música Castell Vermell. En primer lloc, el de la seu de l’Associació Reis Mags per a passar després a l’instal·lat per l’Ajuntament, a l’ermita de Sant Vicent.
19.00 hores. ‘BANDOS’ DELS FADRINS, des del carrer les Eres fins a l’Ajuntament, els fadrins i les fadrines aniran pregonant, amb els seus bàndols, tot allò que haja ocorregut durant tot l’any a la joventut del poble.

Dilluns, 25 de desembre

11.00 hores. ELS BONS DIES DE NADAL. Concentració dels Fadrins a la plaça de la Fàbrica Rico amb el Taller de Música Castell Vermell. En cercavila felicitaran a les autoritats locals civils i eclesiàstiques, desitjat-los uns bons dies de Nadal.
12.00 hores. INTERCANVI DE REGALS. Acte en què les fadrines ofereixen a les seues parelles els llaços que lluiran els dies 28 i 30 i els fadrins ofereixen a les seues balladores un regal. L’acte serà a l’Ermita Sant Vicent.

Ací venim a cantar-li
a la senyora Maria
que mos done l’aguinaldo
més que siga una sardina

Dimecres, 27 de desembre

De 9:00 a 18:00 hores. X TORNEIG SOLIDARI DE FUTBOL 8, “Un joguet, una il·lusió” en els camps Francisco Vilaplana Mariel d’Ibi i en el camp municipal d’Onil, amb la col·laboració de l’Associació Reis Mags d’Ibi i de l’Ajuntament d’Ibi.
18.00 hores. Musical “La Gran aventura de los Reyes Magos” en el Teatre Rio. Activitat organitzada per l’Associació Reis Mags d’Ibi.
21.00 hores. ‘BANDOS’ DELS AMANTATS. Des del carrer les Eres, els Amantats aniran pregonant amb els seus bàndols tot allò que haja esdevingut al llarg de l’any. Acabaran davant l’Ajuntament.

Dijous, 28 de desembre: Enfarinats i primer dia de Danses.

De 9:00 a 14:00 hores. X TORNEIG SOLIDARI DE FUTBOL 8, “Un joguet, una il·lusió” en el camp Francisco Vilaplana Mariel d’Ibi, amb la col·laboració de l’Associació Reis Mags d’Ibi i de l’Ajuntament d’Ibi.
12.00 hores. XII FESTES CALENTES D’HIVERN. Dia de la Llegumà. Activitat organitzada per l’Ateneu Popular La Gavarnera, amb taller de balls, taller de coixineres per a eixir de Tapat i dinar de germanor, a la seua seu del carreró de les Ànimes núm. 1.

~ Enfarinats ~

08.00 hores. DIA DELS ENFARINATS. A l’eixida del sol del dia dels Sants Innocents, la Justícia Nova començarà la seua presa de poder.
09.00 hores. CARRERA DE L’ALCALDE al carrer les Eres. Una carrera decidirà qui serà l’alcalde dels Enfarinats. L’alcalde constitucional, Sergio Carrasco, protocol·làriament li donarà la vara de comandament. Després el Jutge, el Fiscal, el Secretari i els Agutzils prendran els seus càrrecs al saló de plenaris de l’Ajuntament. A l’eixir, es celebraran els juís de la Justícia Nova.
10.00 hores. Junts es dirigiran al seu Quarter del carrer les Eres on els Enfarinats, convertits en el nou Ajuntament, aplicaran tota la força de la seua llei atrapant els infractors amb l’aixavegó i posant-los multes, “i el que no pague… a la presó!”. Després tindrà lloc la batalla entre els Enfarinats i l’Oposició formada en resposta. Primer, per facilitar l’accés de tot el món a la festa, hi haurà una batalla de farina i ous, per donar pas a la batalla de coets i pólvora. “Recordeu… Qui no vulga pols que no vaja a l’era!”

En el portal de Betlem
es crien rates penades
Sant Josep que les va vore
va començar a canyaes.

12.00 hores. ARREPLEGADA DELS ENFARINATS. Finalitzada la batalla, comença la Fiscalització de Comptes als comerços i entitats de la població. Els Enfarinats aniran demanant i mesurant amb les seues eines. Per finalitzar entregaran el recaptat a l’Associació Somriu d’Ibi.

~ Primer dia de Danses ~

08.30 hores. DIA DELS CASATS. Casats i Fadrins amb la xaramita i el tabal del Taller de Música Castell Vermell, aniran a arreplegar al Virrei i al Rei dels Casats.
10.30 hores. ARREPLEGADA DELS BALLADORS. Durant el matí, els balladors aniran pels llocs de costum arreplegant les aportacions que botigues i particulars desitgen donar per portar-ho tot a l’Asil de Sant Joaquim.
15.15 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran este acte arreplegant primer a les balladores i després a la Virreina i a la Reina dels Casats, al so de la xaramita i el tabal i els Fadrins aniran amb el Sonet. Seguidament es dirigiran a l’Asil de Sant Joaquim, on ballaran per als nostres majors.

Cavaller, bon cavaller
li venim a demanar
que mos done l’aguinaldo
estes festes de Nadal

17.00 hores. DANSES. Al carrer les Eres es ballarà la Dansa, les Folies i la jota de la Dansa al so de la xaramita i el tabalet. Ballaran els Casats, els Fadrins i tot aquell que vulga eixir al rogle. Per promoure els Tapats, la Regidoria de Tradicions i la Taula de les Festes d’Hivern donaran un premi al millor Tapat. Els jutges seran els Enfarinats, que donaran a conéixer el guanyador en finalitzar la Dansa.
22.30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal, amb balls tocats pel Sonet. L’entrada és gratuïta. Per potenciar l’ús de la nostra indumentària tradicional, es proposa que el públic vinga a ballar amb barret, capa i mantó. Abans de finalitzar el ball, els Casats protagonistes del 2024 donaran la volta en senyal de compromís.

~ Segon dia de Danses ~

Dissabte, 30 de desembre

9.30 hores. DIA DELS FADRINS. Junts, Fadrins i Casats, acompanyats pel Taller de Música Castell Vermell, aniran a arreplegar al Virrei i al Rei dels Fadrins, protagonistes del segon dia de Danses. Després, iniciaran una cercavila per diversos carrers i visitaran el barri de Fernoveta – Sant Miquel.
16.00 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran este acte arreplegant primer a les balladores i després a la Virreina i a la Reina dels Fadrins, al so de la xaramita i el tabal i els Casats aniran amb el Sonet.

Sinyo dona, sinyo dona!!!
Tire-mos un pastisset
que és el dia de Nadal
i ha nascut el Jesuset

17.00 hores. DANSES. Al carrer les Eres es ballarà la Dansa, les Folies i la jota de la Dansa al so de la xaramita i el tabalet. Ballaran els Casats, els Fadrins i tot aquell que vulga eixir al rogle. Per a promoure els Tapats, la Regidoria de Tradicions i la Taula de les Festes d’Hivern donaran dos premis en aquesta ocasió, al millor grup de Tapats infantil i al millor grup de Tapats adult. Els jutges seran els components de la Dansà de Fadrins i de la Dansà de Casats, i donaran a conéixer els guanyadors en finalitzar la Dansa.
22.30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal, amb balls tocats pel Sonet. L’entrada serà gratuïta. Per potenciar l’ús de la nostra indumentària tradicional, es proposa que el públic vinga a ballar amb barret, capa i mantó. Abans de finalitzar el ball, els Fadrins protagonistes del 2024 donaran la volta en senyal de compromís.

~ Reis Mags ~

Concurs Fotogràfic Reis Mags d’Ibi, organitzat per l’Associació Reis Mags i AFIBI.

Dimecres, 3 de gener

12.00 hores. L’Associació Reis Mags organitza la VISITA AL CENTRE DE DIA d’una Comitiva Reial, on hi haurà intercanvi de regals per a les persones usuàries del centre.
Dijous, 4 de gener: DIA DE LA CARTA
11.00 hores: CERCAVILA DE CABUTS amb el Taller de Música Castell Vermell, des de la seu de l’Associació Reis Mags. El recorregut acabarà en la plaça dels Reis Mags, on hi haurà jocs d’animació a càrrec de l’Associació Wonder Factory per a les xiquetes i als xiquets.
17.00 hores. ARRIBADA DE L’HERALD DE SES MAJESTATS A IBI. Recepció a l’Ajuntament per part de les autoritats locals i l’Associació Reis Mags. Tot seguit s’iniciarà una desfilada pels carrers d’Ibi per arribar a les…
18.00 hores. A la plaça dels Reis Mags, l’estaran esperant milers de xiquets i xiquetes per entregar-li les cartes amb les seues demandes de joguets, regals i desitjos. L’Herald llegirà una missiva dels Reis Mags en què comunicarà a tots els xiquets i xiquetes que l’endemà faran la seua entrada a Ibi. A continuació tindrà lloc l’ENTREGA DE CARTES. Per la gran quantitat de xiquets i xiquetes que entreguen la carta a Ibi, Ses Majestats enviaran a l’Herald i a dos patges per cada rei per a recollir-les perquè les lligen Ses Majestats els Reis Mags d’Orient.
22.30 hores. SOPAR DE L’HERALD a la fàbrica Rico, on totes les persones que vulguen podran assistir, amb la prèvia reserva de plaça.

Divendres, 5 de gener

11.00 hores. CERCAVILA DE CABUTS amb el Taller de Música del Castell Vermell d’Ibi, des de la seu de l’Associació Reis Mags. El recorregut acabarà en la plaça dels Reis Mags, on hi haurà jocs d’animació a càrrec de l’Associació Wonder Factory per a les xiquetes i als xiquets.
12.00 hores. VISITA A L’ASIL DE SANT JOAQUIM, on l’Associació Reis Mags oferirà regals a tots els ancians acompanyats d’una Comitiva Reial.
16.00 hores. CERCAVILA de les bandes de cornetes i tambors que participaran en la Cavalcada pels carrers del recorregut.
16.30 hores. ENTRADA DELS CAMIONS REIALS pels carrers habituals d’Ibi.
18.00 hores. “AUTO SACRAMENTAL” DELS REIS MAGS, entre l’avinguda Joaquín Vilanova i el carrer les Eres.
19.30 hores. XCIII CAVALCADA DELS REIS MAGS on desfilaran, pel recorregut habitual, la Sagrada Família, Pastors, el seguici del Rei Herodes, els Patges Reials i especialment Ses Majestats els Reis Mags MELCIOR, GASPAR i BALTASAR. La Comitiva Reial farà entrada a Ibi per l’avinguda Joaquín Vilanova i iniciarà el recorregut pels carrers del poble per acabar a la plaça del Reis Mags, des d’on partiran cap arreu del món. Els Paqueters i les Paqueteres Reials del rei Baltasar, amb les seues escales i camions, repartiran joguets i regals a totes les xiquetes i els xiquets d’Ibi.

Dissabte, 6 de gener

11.00 hores. Des de la porta de l’Ajuntament, es farà una cercavila acompanyada pel Taller de Música Castell Vermell.
12.00 hores. SANTA MISSA. A la parròquia de Santiago Apóstol, solemne missa d’acció de gràcies, amb assistència de les autoritats locals i de l’Associació Reis Mags i la participació de la Coral Ibense.

La despedida vos done
amb un cabàs de paelles
pa’l primer amo de casa
pa que li agarren caguetes.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.