22.1 C
Alcoi
Dimecres, 17 juliol 2024

Consulta la programació de les Festes de Moros i Cristians 2023 de Banyeres de MariolaMoros i Cristians Banyeres de Mariola

Vítol al Patró Sant Jordi! Tornen les festes de Moros i Cristians a Banyeres de Mariola del 22 al 25 d’abril.

Banyeres de Mariola engalana els seus carrers per donar la benvinguda a les tropes mores i cristianes, que combatran de forma amistosa del 22 al 25 d’abril.  Les tropes dels Cristians, Estudiants,  Maseros, Contrabandistes i  Jordians defensaran la vila contra els Moros Vells,  Moros Nous, Marrocs, Pirates i Califes, en homenatge al patró Sant Jordi.

Entre els actes més destacats trobem l’Entrada, la processó a Sant Jordi, les diferents ambaixades i guerrilles, així com la curiosa Conversió del Moro al Cristianisme o “Despojo”.

A continuació podeu consultar el programa dels Moros i Cristians de Banyeres de Mariola 2023.

PROGRAMA MOROS I CRISTIANS BANYERES DE MARIOLA 2023

21 d’abril, Trasllat del Patró Sant Jordi.

Divendres 21 d’abril, a les 19:00 h, trasllat de la imatge del Patró Sant Jordi des de la seua ermita al Temple Parroquial de la Mare de Déu de la Misericòrdia, seguint els carrers Sant Jordi, plaça Major, carrer Major, Felip IV, Sant Jaume, Àngel Torró i plaça Major, acompanyat per les banderes de totes les filaes, els capitans, les bandereres, els presidents, la Comissió de Festes de Sant Jordi, la Confraria de Sant Jordi, els festers, les autoritats i el poble. A l’eixida del Sant es dispararan 21 salves en el seu honor.

A les 00:30 h, Revetlla al Parc Municipal de Vil·la Rosario.

 22 d’abril, dia de l’Entrada.

Dissabte, a la 1:00 h de la matinada hi haurà un Volteig general de campanes per anunciar al veïnat el començament de les festes.

A les 10:30 h, es concentraran a la plaça d’Els Plàtans totes les filaes amb les seues respectives bandes de música, per iniciar l’Ofrena de flors a Sant Jordi. Obrirà l’acte la Societat Musical Banyeres de Mariola. Seguidament desfilaran les filaes del Bàndol Cristià, l’Agrupació Musical “La Nova” i les filaes del Bàndol Moro. Finalment, la Filà de Maseros tancarà l’acte de l’Ofrena.

A les 12:00 h, després de resar l’Àngelus, volteig general de campanes, interpretació conjunta de l’Himno Nacional per la Societat Musical Banyeres de Mariola i per l’Agrupació Musical “La Nova”, ambdós bandes dirigides per la batuta d’Antonio Lillo Pérez, director de l’Agrupació Musical “La Nova”. Tot seguit, tindrà lloc una mascletà que es dispararà des del pati de la Casa Abadia. A continuació s’interpretarà l’Himne de la Comunitat Valenciana i mentrestant, al castell, serà hissada la Senyera. Després s’interpretarà l’Himne a la Festa i començarà el XXXI Concurs d’Interpretació de Bandes Godofredo Garrigues, on cadascuna de les bandes de música de les filaes interpretarà un pasdoble. Al finalitzar el concurs tindrà lloc, al castell de fusta, el lliurament de premis.

A les 17:00 h, totes les filaes i les bandes de música, es reuniran a la Torre de la Font Bona i al carrer del Llavadoret, per iniciar l’Entrada, que recorrerà els carrers Font Bona, avinguda Gregorio Molina, plaça d’Els Plàtans, avinguda dels Furs, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Aquesta finalitzarà a la plaça Major, on es presentaran armes a la imatge de Sant Jordi, ubicada a la façana del Temple Parroquial.

A les 0:00 h, el Bàndol Cristià iniciarà el recorregut de la Retreta, i a les 0:30 h, ho farà el Bàndol Moro. Transcorrerà per la plaça Major i els carrers Major, Felip IV, Nou, Misericòrdia, Sant Miquel, Mestre Serrano, Nou, Sant Francesc, Mare de Déu dels Desemparats, Sant Antoni, Sant Jordi, Ermita, Mestre Martínez i La Malena. Finalitzarà amb l’entrada, per bàndols, a la plaça Major on es procedirà a la crema dels fanals. A continuació de la Retreta, Disco-mòbil al Parc Municipal de Vil·la Rosario.

 

23 d’abril, dia del Patró Sant Jordi.

Diumenge, a les 6:00 h, des de la plaça Major, la Filà de Moros Vells, acompanyada de la dolçaina i el tabal, iniciarà la Despertà. Un recorregut per diversos carrers del poble que finalitzarà a la mateixa plaça Major. A les 7:30 h, un volteig general de campanes donarà pas a la gran Diana, amb el L Concurs de Caps i Esquadres. Hi participen totes les comparses i les seues respectives bandes de música amb una única esquadra en concurs. Comença i acaba a la plaça Major, amb els següents recorreguts que transcorren pels carrers: Cristians: Major, Cristòfol Colom, Nou, Laporta i Àngel Torró. Estudiants: Major, Felip IV, Sant Jaume i Àngel Torró. Maseros: Àngel Torró, Fra Lleonard, av. Constitució, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Contrabandistes: Sant Jordi, La Cava, av. Pla Roig, Sant Jordi, Sant Antoni i La Malena. Jordians: Àngel Torró, av. Constitució, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Moros Vells: Major, Cristòfol Colom, Nou, Sant Miquel, Laporta i Àngel Torró. Moros Nous: La Creu, av. Els Furs, plaça d’Els Plàtans, Mariola, Indústria, València, Jaume I, plaça d’Els Plàtans, av. Els Furs, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Marrocs: Àngel Torró, Correus, Villena, Ruperto Chapí, plaça Joan Baptista Doménech, Botànic Cavanilles, Santa Llúcia, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Pirates: Plaça de l’Ajuntament, La Creu, València, Jaume I, plaça d’Els Plàtans, av. Els Furs, La Creu i plaça Ajuntament. Califes: Àngel Torró, Beneixama, av. Constitució, Villena, Correus, Vinalopó, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament.

Al finalitzar la Diana es procedirà al lliurament de premis de caps i esquadres al castell de fusta.

A les 11:00 h, concentració de totes les filaes amb les seues banderes, els capitans, les bandereres, els presidents i la Comissió de Festes de Sant Jordi a l’Ajuntament, per dirigir-se a les 11:15 h, juntament amb la Corporació Municipal, al Temple Parroquial de la Mare de Déu de la Misericòrdia, per assistir a la Solemne Missa Major. A l’eixida de missa es dispararà una mascletà, des del pati de la Casa Abadia. A continuació, acompanyament del Predicador a la seu de la Confraria de Sant Jordi i a l’Ajuntament per part dels capitans, Comissió de Festes, Confraria de Sant Jordi i Corporació Municipal. Després, cada filà es dirigirà a les seues respectives capitanies.

A les 17:00 h, les esquadres infantils de totes les filaes i les bandes de música participaran en la Desfilada Infantil de caps i esquadres, que recorrerà l’avinguda dels Furs, el carrer La Creu, la plaça de l’Ajuntament i la plaça Major.

A les 18:45 h, es reuniran els capitans, les bandereres, els presidents, la Comissió de Festes de Sant Jordi i les Autoritats a l’Ajuntament per dirigir-se al Temple Parroquial de la Mare de Déu de la Misericòrdia.

A les 19:00 h, la Solemne Processó de Sant Jordi transcorrerà per la plaça Major i els carrers Major, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Finalitzarà al Temple Parroquial de la Mare de Déu de la Misericòrdia. A l’entrada del Sant a la plaça Major serà disparada una apoteosi de focs d’artifici. A l’interior del temple es cantaran els gojos al Sant mentre és entronitzada la seua imatge a l’altar. L’acte finalitzarà amb l’Himne de Sant Jordi.

A les 00:30 h, disco-mòbil al Parc Municipal de Vil·la Rosario.

 

24 d’abril, dia de Moros i Cristians.

Dilluns, a les 6:00 h, des de la plaça Major, la Filà de Moros Vells, acompanyada de la dolçaina i el tabal, iniciarà la Despertà. Un recorregut per diversos carrers del poble que finalitzarà a la mateixa plaça Major.

A les 7:30 h, la Diana entusiasmarà el poble de Banyeres de Mariola amb la participació de totes les filaes i les bandes de música. Comença i acaba a la plaça Major, amb els següents recorreguts que transcorren pels carrers: Jordians: Major, Cristòfol Colom, Nou, Laporta i Àngel Torró. Contrabandistes: Major, Felip IV, Sant Jaume i Àngel Torró. Maseros: Sant Jordi, La Cava, av. Pla Roig, Sant Jordi, Sant Antoni i La Malena. Estudiants: Àngel Torró, Fra Lleonard, av. Constitució, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Cristians: Àngel Torró, Beneixama, av. Constitució, Villena, Correus, Vinalopó, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Moros Vells: Major, Cristòfol Colom, Nou, Sant Miquel, Laporta, i Àngel Torró. Moros Nous: La Creu, av. Els Furs, plaça d’Els Plàtans, Mariola, Indústria, València, Jaume I, plaça d’Els Plàtans, av. Els Furs, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Marrocs: Plaça de l’Ajuntament, La Creu, València, Jaume I, plaça d’Els Plàtans, av. Els Furs, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Pirates: Àngel Torró, Correus, Villena, Ruperto Chapí, plaça Joan Baptista Doménech, Botànic Cavanilles, Santa Llúcia, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Califes: Àngel Torró, av. Constitució, Laporta, Sant Pere, La Creu i plaça de l’Ajuntament. Acabada la Diana, els festers acudiran al Barranc Fondo per esmorzar amb les seues respectives filaes.

A les 10:45 h. a la Serreta de la Neu, es realitzarà un Simulacre de Combat. L’iniciaran els ambaixadors del Bàndol Cristià i del Bàndol Moro, acompanyats pels capitans i les bandereres de les filaes de Cristians i de Moros Vells, dels seus festers i de les seues bandes de música. Arribats al Barranc Fondo es procedirà al Ball de banderes. A continuació s’iniciarà la Guerreta i el simulacre de combat d’arcabusseria. Començarà la Filà de Jordians, seguida de les filaes del Bàndol Cristià, en ordre invers d’antiguitat (banda de música, bandera, festers i capità) i del Bàndol Moro encapçalat per la Filà de Moros Vells (capità, festers, bandera i banda de música) pels carrers Conqueridor, Sant Josep, Misericòrdia, Serrella, Mestre Serrano, Sant Miquel, Nou, Cristòfol Colom, plaça Major, Felip V i Castell, fins arribar al monument a Sant Jordi.

Tot seguit, es celebrarà al castell, a les 13:30 h, l’Ambaixada Mora.

A les 17:30 h, tindrà lloc la Guerreta d’arcabusseria des del carrer Mariola. Començarà la Filà de Califes, seguida de les filaes del Bàndol Moro, en ordre invers d’antiguitat (banda de música, bandera, festers i capità) i del Bàndol Cristià encapçalat per la Filà de Cristians (capità, festers, bandera i banda de música). Es seguirà el recorregut per la plaça d’Els Plàtans, avinguda dels Furs, carrer La Creu, plaça de l’Ajuntament, plaça Major, carrer Felip V, fins arribar al Monument a Sant Jordi. Tot seguit, es representarà al castell, a les 19:00 h, l’Ambaixada Cristiana. Seguidament, la Filà de Moros Vells ballarà el “Ball Moro”.

A les 20:30 h, al castell de fusta situat a la plaça Major, Ambaixada Humorística entre les filaes d’Estudiants i de Moros Nous. A continuació, la Filà de Pirates representarà la seua Ambaixada humorística al mateix castell de fusta.

A les 23:30 h , Disco-mòbil al Parc Municipal de Vil·la Rosario i a les 23:55 h, Cordà a la Plaça Major.

25 d’abril, dia del Sant Crist

Dimarts, a les 8:00 h, els festers dels dos bàndols es reuniran en els voltants de la finca El Morer, on seran alçats els nous capitans i es ballaran les banderes. A continuació, es dispararà pels carrers Sant Pere, la Creu, plaça de l’Ajuntament, La Malena, Sant Antoni i Sant Jordi, i s’arribarà a l’Ermita de Sant Jordi, on es dispararà una salva d’honor per filà en record dels nostres avantpassats. Es continuarà fins al cementeri, on tindran lloc les tradicionals Salves d’Honor.

Al voltant de les 9:30 h, se celebrarà la Santa Missa en sufragi per tots els difunts. Posteriorment, els festers es dirigiran als voltants de l’Ermita del Sant Crist per gaudir del tradicional esmorzar.

A les 12:00 h, signaran els nous capitans al Llibre d’Or de la Confraria del Sant Crist a l’Ermita. Després, a la porta, l’Alçà de capitans. Els capitans ixents imposaran les bandes als nous capitans i baixaran disparant fins l’Ermita de La Malena, on tindrà lloc, aproximadament a les 13:00 h, la Conversió del Moro al Cristianisme o “Despojo”. Seguidament es ballarà el “Ball Moro” per la Filà de Moros Vells. A continuació, la Filà de Cristians i totes les altres per ordre de bàndol i antiguitat, baixaran disparant fins a la plaça Major. Els dispars s’iniciaran al canto del carrer L’Ermita amb el carrer La Malena i seguiran per Mestre Martínez, L’Ermita, Sant Jordi, Calvari i La Malena, fins arribar a la plaça Major, on a les 18:00 h, seran alçats els nous capitans del Bàndol Cristià i a les 18:30 h, els del Bàndol Moro. Les banderes, en ambdós casos, seran ballades en honor als nous capitans. Acabat aquest acte, Trasllat dels Sants Jordiets a casa dels nous capitans.

A les 23:55 h, Cordà a la Plaça Major.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.