9.7 C
Alcoi
Dimecres, 24 abril 2024

Enfarinats, Tapats, Fadrins i Casats protagonitzen les Festes d’Hivern d’IbiEnfarinats, Tapats, Fadrins i Casats protagonitzen les Festes d'Hivern d'Ibi

El Dia dels Amantats, el dels Enfarinats i els Casats i el dia dels Fadrins conformen la trilogia més esperada de les Festes d’Hivern d’Ibi que van del 27 al 30 de desembre.

Les Festes d’Hivern d’Ibi s’inicien cada any a meitat de desembre amb el Pregó i la presentació del llibret Enfarina’t. Tot seguit, arriba Santa Llúcia, moment en què se celebren carreres, es llancen dolços i llepolies, i té lloc  la proclamació dels Reis de les Danses (Casats i Fadrins).  Els dies més singulars, però, són els que van del 27 al 30 de desembre. Així, els Amantats proclamen els seus bàndols, i els Enfarinats prenen el poder del poble. Tot seguit, té lloc la cruenta batalla amb l’Oposició, i les danses dels Casats i els Fadrins amb el tradicional Ball del Virrei. Unes festes úniques, internacionals i d’obligada visita per a tots els qui estimen la cultura de les nostres comarques.

 

PROGRAMACIÓ

27 de desembre: Els Amantats

21.00 hores: “Bandos” dels Amantats. Des del Carrer de les Eres, els Amantats aniran pregonant bàndols satírics i crítics en relació al que haja passat eixe any. Acabarà davant de l’ajuntament.

28 de desembre: Dia dels Enfarinats i els Casats

Enfarinats

8.00 hores. A l’eixida del Sol del dia dels Sants Innocents, la Justícia Nova començarà
la seua presa de poder.

9.00 hores. CARRERA DE L’ALCALDE.
Al carrer de les Eres. Una carrera normalment preparada decidirà qui serà l’alcalde dels Enfarinats. L’Alcalde constitucional, protocol·làriament li donarà la vara de comandament. Després el Jutge, el Fiscal, el Secretari, els Agutzils, prendran els seus càrrecs.

10.00 hores. L’AIXAVEGÓ. Junts es dirigiran al seu Quarter ubicat a la plaça de l’Església, on els Enfarinats, convertits en el nou Ajuntament, aplicaran tota la força de la seua llei atrapant els infractors amb l’aixavegó i posant-los multes. I el que no pague… a la presó! Fins i tot es celebraran els juís de la Justícia Nova. Després tindrà lloc la batalla entre Enfarinats i Oposició. Primer, per facilitar l’accés de tot el món a la festa, hi haurà una batalla de farina i ous, per donar pas a la batalla de coets i pólvora. Recordem que el terrat de la plaça de l’Església serà zona de mirons i, qui no vulga pols que no vaja a l’era.

12.00 hores. ARREPLEGADA DELS ENFARINATS Pels carrers de costum, els Enfarinats aniran demanant i mesurant amb les seues ferramentes per finalitzar en l’Asil de Sant Joaquim.

El Ball del Virrei
El Ball del Virrei

Casats

8.00 hores. Junts, casats, fadrins, xaramita i tabal aniran a arreplegar al Virrei i al Rei dels casats, protagonistes del primer dia.

10.30 hores. ARREPLEGADA. Durant el matí, els balladors aniran pels llocs de costum arreplegant les aportacions que desitgen donar botigues i particulars, portant-ho posteriorment a l’Asil.

15.15 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran aquest tradicional acte arreplegant primer a les balladores i després a la Virreina i Reina de les casades, dirigint-se a la Residència Sant Joaquim, on ballaran en homenatge als nostres majors.

17.00 hores PRIMER DIA DE DANSÀ o DIA DELS CASATS.
Al carrer de les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per a promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de Festes d’Hivern donaran un premi en metàl·lic al millor Tapat. Els jutges seran els mateixos Enfarinats, que donaran a conéixer el guanyador en finalitzar la dansa.

22.30 hores BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. Durant el descans, sortejarem el mantó. Les balladores i balladors posaran a la venda els números. L’entrada és GRATUÏTA. En finalitzar la Malaguenya, els Casats protagonistes del 2017, pegaran la volta en senyal de compromís.

30 de desembre: Dia dels Fadrins

9.00 hores. DIA DELS FADRINS, junts, Fadrins, Casats, xaramita i tabal, aniran a arreplegar el Virrei i Rei dels Fadrins, protagonistes del segon dia.

16.00 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran aquest tradicional acte arreplegant primerament les balladores i posteriorment la Virreina i Reina de les fadrines.

Un grup de Tapats
Un grup de Tapats

17.00 hores. SEGON DIA DE DANSÀ o DIA DELS FADRINS. Al carrer de les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per a promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de Festes d’Hivern donaran un premi, en aquesta ocasió, al millor grup de Tapats. Els jutges seran els mateixos Fadrins i Casats, donant la seua opinió en finalitzar la jota.

22.30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. Durant el descans, sortejarem la capa. L’entrada serà GRATUÏTA. Recordeu que convidem a baixar al Ball del Virrei amb la roba tradicional, que li donarà més prestigi a la Festa. En finalitzar la Malaguenya, els Fadrins de l’any vinent pegaran la volta en senyal de compromís.

17.00 hores. SEGON DIA DE DANSÀ o DIA DELS FADRINS. Al carrer de les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per a promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de Festes d’Hivern donaran un premi, en aquesta ocasió, al millor grup de Tapats. Els jutges seran els mateixos Fadrins i Casats, donant la seua opinió en finalitzar la jota.

22.30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. Durant el descans, sortejarem la capa. L’entrada serà GRATUÏTA. Recordeu que convidem a baixar al Ball del Virrei amb la roba tradicional, que li donarà més prestigi a la Festa. En finalitzar la Malaguenya, els Fadrins de l’any vinent pegaran la volta en senyal de compromís.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

16 + 13 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.