27.3 C
Alcoi
Diumenge, 1 octubre 2023

La Vall de Gallinera organitza un encontre entre professionals de l’oli d’oliva.I Encontre Oli Oliva Vall Gallinera

Productors i cuiners s’apleguen el dilluns a la Vall de Gallinera per apropar postures entre el camp i l’oferta gastronòmica.

La Vall de Gallinera organitza el primer Encontre entre Professionals de la Cuina i la Producció d’Oliva el pròxim dilluns 6 de febrer.  Una trobada que pretén fer valdre aquesta producció agrària tan arrelada al nostre territori, i que a més serveix per a apropar postures entre la part productiva i l’oferta gastronòmica, sense oblidar la pedagogia entre la ciutadania en general. L’encontre serà coordinat pel popular cuiner Pep Romany i comptarà amb la participació de Josep Bernabeu, director de la càtedra Carmencita de la Universitat d’Alacant.

El Patrimoni Agrari està conformat pel conjunt de béns naturals i culturals, materials i immaterials, generats o aprofitats per l’activitat agrària al llarg de la història. A partir d’aquesta definició el número i varietat de béns que poden ser considerats com a integrants del Patrimoni Agrari és molt ampli. Podem distingir, si seguim la classificació de béns utilitzada habitualment en la normativa patrimonial, entre: béns mobles, béns immobles singulars, béns immobles de conjunt o lineals, patrimoni immaterial i patrimoni natural i genètic. I això fa que el patrimoni agrari siga considerat com un patrimoni especial per la gran varietat d’elements que el conforma.

En la producció de l’oli d’oliva podem trobar tota mena d’elements patrimonials, com els descrits abans, des de marges construïts amb la tècnica de pedra en sec, utensilis peculiars com són els esportins o nomenclatures culinàries com és la paraula “setrill d’oli” que es fa servir des del segle XVII arreu del nostre territori.

Seguint aquest camí de preservació del patrimoni agrícola i amb l’objectiu de dignificar la feina del treball de la terra, des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera amb la coordinació al capdavant de Pep Romany, propietari del Restaurant Pont Sec de Dénia i un gran referent a la Marina Alta en la defensa de la producció de l’oli d’oliva de qualitat, s’ha organitzat aquesta jornada que pretén posar el focus en la nostra identitat agrària i gastronòmica.

Aquestes jornades compten amb la col·laboració de les entitats: Associació d’Hostaleria de la Marina Alta (AEHTMA), Olis de Diània, Càtedra de Carmencita de la Universitat d’Alacant, Cooperativa de Planes.

A més dels següents projectes agraris: Blat de la Marina, Castell de la Costurera, El Olivista, Eco Les Neves de l’Alqueria, Olis del Comtat, Rontonar, Tossut, Trompellot i 5 Oliveres.

I compta amb la participació dels cuiners Miquel Ruiz, del Restaurant el Baret de Miquel de Dénia, i Evarist Miralles, del Restaurant el Nou Cavall Verd de la Vall de Laguar.

I per últim també la participació de Josep Bernabeu, Catedràtic de la Universitat d’Alacant i Director de la Càtedra Carmencita, Adelia Vicent, Professora de formació professional en cuina i pastisseria a Dénia, i Jacinta Pastor, Professora del Cicle Mitjà d’Olis i Vins de Teulada Moraira.

L’ajuntament de la Vall de Gallinera considera que amb aquestes accions de sensibilització, no sols es treballa per la defensa del territori sinó que a més es propicia un pont de connexió entre dos entorns que en les últimes dècades han estat distanciats, com són l’entorn rural i agrari respecte l’entorn urbà i de serveis.

Les institucions públiques, i així ho considera el Consistori Municipal, estan obligades cada vegada més a trencar amb el concepte de l’existència de dos mons oposats si no més bé s’ha de convidar a la ciutadania a entendre els dos entorns, l’urbà i el rural, com a dos catalitzadors de cohesió social i orgull de poble valencià i això comença per estimar i dignificar allò que produeix el nostre territori amb el simple fet de trobar-ho a les nostres taules de menjar.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.