19.2 C
Alcoi
Dissabte, 23 setembre 2023

El Palomar plantarà el xop aquest cap de setmana


El esdeveniment acaba el 28 maig 2023


Festes Xop El Palomar 2023

La Festa del Xop és una tradició ben antiga que és tot un orgull per al poble del Palomar.

El segon i quart cap de setmana de maig, El Palomar viu la seua festa més emblemàtica: la festa del Xop. Es tracta d’una tradició mil·lenària que consisteix en tallar un xop en un riu o barranc proper i portar-lo al poble per a adornar-lo amb flors i fruits.

La festa comença el divendres amb un sopar popular i una actuació musical a la plaça de la Mare de Déu dels Desemparats, la patrona del poble. El dissabte és el dia gran, quan els xiquets vestits de pastors ballen pels carrers anunciant l’arribada del xop. Acompanyats pel pastor major, que els guia amb un xiulet, ballen al ritme d’un tambor, panderos i postisses. Els experts en musicologia consideren aquest ball com un dels més arcaics que es conserven.

Després de dinar, els veïns es dirigeixen al lloc on es talla el xop, que ha de ser alt i recte. Amb una destral i altres ferramentes de poda que han passat de generació en generació, tallen l’arbre mentre beuen vi i es taquen les camises de vermell. Un cop tallat, el xop es porta al poble en una carrossa tirada per bous i s’instal·la al costat de l’església. Allí s’adorna amb flors i fruits i es beneeix.

La festa del Xop és una de les més importants d’El Palomar i la comarca. És una celebració que mostra el vincle del poble amb la natura i les seues arrels històriques i culturals.

PROGRAMACIÓ FESTES DEL XOP 2023 DEL PALOMAR

Festes Xop El Palomar 2023

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.