La música medieval torna un any més al Monestir de Santa Maria de la Valldigna amb concerts durant tot l’any 2023.
El Centre Internacional de Música Medieval de Simat de la Valldigna, encapçalat per la cantant Mara Aranda, han presentat la programació per a l’any 2023. Un cicle de música medieval que es realitzarà el primer dissabte de cada mes, amb grups i artistes de referència dins de l’escena de música antiga, tant espanyola com europea.
El cicle de música medieval l’encetà el grup Artefactum el proppassat 7 de gener, amb el seu espectacle basat en el llibre Tacuinum Sanitatis, del metge i científic àrab Ibn Butlan. El pròxim concert serà a càrrec de l’Orquestra Andalusí de la Valldigna, que presentarà “Al Maram” el pròxim mes de febrer.
Per la seva banda, el duet Riches D’Àmour interpretarà al març “La Dama Eterna”, un recital dedicat a la música trobadoresca europea, i L´Incantari portarà al monestir una selecció de temes compostos entre els segles VIII i XIV, que reflecteixen fidelment el sentiment de la mística medieval. Al mes de maig, el trio de veu i flautes de travessera Piaccere dei Traversi oferirà un recital basat en el seu primer disc dedicat a la vida de la monja Isabel de Villena, i la programació de la primera meitat de l’any es tancarà amb un repertori de cant bizantí ofert pel grup Sintropia.
El Monestir de Santa Maria de la Valldigna acollirà al mes de setembre el conjunt toledà Veneranda Dies Ensemble, que interpretarà “Los Trovadores del Rey”, una selecció de les cançons trobadoresques occitanes més significatives, totes relacionades amb l’amor cortès, la fin’amors. També podrem gaudir de la música del grup gallec Manseliña, presentant el seu disc dedicat a les cantigues d’escarni dirigides a la soldadera de trobadors María Pérez Balteira. Al novembre, la formació Betera juntament amb Bubulina Teatre posarà en escena el seu espectacle dedicat a la figura de Marguerite Porete (1250-1310), una mística que va morir cremada per defensar la llibertat. Finalment, l’Ensemble Unicorn tanca l’any d’actuacions amb el programa Tre Fontane al voltant de la música instrumental de l’any 1400. Un final excel·lent per a una programació on es dóna relleu tant a formacions nacionals i internacionals com del País Valencià.
Paral·lelament, tindrà lloc al llarg de l’any una intensa activitat de formació en línia amb els professors més competents a l’acadèmia de música des del segle V al XV. Però aquest any, a més, se celebrarà al monestir al juliol el III Curs i Jornades Internacionals de Música Medieval, des de l’1 al 7 de juliol amb cursos, conferències, concerts, taller de construcció d’instruments i visites guiades.
Finalment, al setembre la Valldigna acollirà una de les fites més entranyables de la programació anual del CIMM: el Festival Internacional Medieval per a públic Infantil i Familiar d’Europa (FIMIF), un esdeveniment pioner i únic a la seva espècie que pretén acostar els més petits i a les seves famílies diferents aspectes de la cultura i la vida quotidiana a l’edat mitjana.
Tots els concerts seran a partir de les set de la vesprada, a excepció de les III Jornades de Música Medieval, que encara estan per determinar.
Més informació al lloc web oficial.
PROGRAMACIÓ CICLE DE MÚSIQUES MEDIEVALS 2023
7 de gener
Artefactum presenta “Tacuinum Sanitis”.
4 de febrer
Orquestra Andalusina de la Valldigna – Al Maram
4 de març
Riches d’Amour – La dama eterna
1 d’abril
L’Incantari – Aurora Lucis
6 de maig
Piaccere dei Traversi – Vita Christi de Sor Isabel de Villena
3 de juny
Sintropia – Cant bizantí, repertori litúrgic i profà
de l’1 al 7 de juliol
III Jornades Internacionals de Música Medieval
2 de setembre
Venerada dies Ensemble – Los trovadores del rey
7 d’octubre
Manseliña – María Pérez se manifestou. Cántigas de escarnio a María Balteira.
4 de novembre
Bubulina Teatre I Betera – El LLibre de Marguerite. Feminisme i mística al segle XIV.
2 de desembre
Ensemble Unicorn.