L’Olleria celebra la 22a edició de la Festa de la Magdalena, una festivitat recuperada al poble que, com tantes altres, s’havia traslladat al calendari. La festa consta de danses, música tradicional amb dolçaines i tabals, i l’emblemàtic “Ball dels Locos”. La dansa, que conclou amb la formació de torres humanes, fou rescatada de l’oblit l’any 1996.
El Grup de Danses el Revol, els músics de la Colla la Morralla i l’agrupació que manté El Ball dels Locos promouen la celebració de la Festa de la Magdalena. Tots junts, des de la seua recuperació ja fa 21 anys, han fet festa de manera ininterrompuda. Enguany, l’escriptor Joan Olivares ha enllestit un text inclòs al díptic de la programació, una mena de reflexió sobre la importància del patrimoni cultural, la llengua i les tradicions pròpies d’un poble i una comarca, la Vall d’Albaida.
La festa començarà a les 19.45h, amb una cercavila que començarà a l’Hospital de les monges i arribarà fins a l’església parroquial. Després, un revolteig de campanes anunciarà la festa a tot el poble. Tot seguit, la dansà s’inicirà a l’església, fins arribar a la plaça de la Vila, on es faran balls, danses i castells amb la col·laboració de les Danses d’Ontinyent, la Muixeranga de Pego, i l’AEM la Nova de l’Olleria.
La vetllada clourà amb un sopar popular a la Casa Santonja i l’actuació musical del Grup Radio Rude. Per al sopar, cal comprar els tiquets a “Ca Tarsi” o a “l’Estanc de Raül”.
L’emblemàtic Ball dels Locos consisteix en l’execució d’una dansa determinada on es constitueixen diferents figures i torres humanes que acaben coronades amb la “figureta”, moment en què el jove situat dalt de l’estructura, es col·loca cap per avall i eleva les cames.
La seua denominació podria indicar certa relació amb amb les festes de folls o innocents, festes caracteritzades per l’extravagància, la transgressió de les normes i una aparent espontaneïtat. També, però, l’adjectiu “locos” podria fer referència al comportament “desordenat” dels membres del ball.