19.6 C
Alcoi
Dilluns, 25 setembre 2023

‘Cocentaina al teu pas. Passejades per la història’ es presenta al Centre Ovidi Montllor

'Cocentaina al teu pas. Passejades per la història' es presenta al Centre Ovidi Montllor

El llibre “Cocentaina al teu pas. Passejades per la història” naix amb l’objectiu de descobrir, divulgar i preservar els indrets més emblemàtics de la vila de Cocentaina.

L’acte de presentació a Alcoi tindrà lloc el pròxim dijous 24 de novembre, a partir de les 19.30h, al Centre Ovidi Montllor. Per a l’ocasió, participaran els autors del llibre, Fani Bernabeu, Rafa Enguix, Enric H. Moltó i Susi Orts. A més a més, intervindran Pedro Juan Parra, president del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), Marcela Richart, Regidora de Cultura de Cocentaina i Pau Àlvarez, d‘Edicions 96.


“Tots els pobles tenen una història, uns personatges i unes efemèrides. I a la seua manera, cadascú se sent el melic del món. Estem acostumats a llegir la història -real o fictícia- en estudis i enciclopèdies, o esperem que ens en parlen en pel·lícules i documentals. La història sembla que ens l’han de contar. Per què no ens atrevim a fer el pas d’anar-la a buscar? Oblidem que també està present en la vida quotidiana, en coses que veiem a diari i no els parem atenció: edificis, monuments, fonts, carrers, costums, creences, tradicions… fins el racó més humil o aparentment insignificant és un testimoni de la història.

Cocentaina al teu pas és una invitació per alçar-nos del sofà, eixir de casa i descobrir on vivim. Ens ofereix una visió panoràmica dels orígens i creixement de la vila Comtal, des de les primeres petjades arqueològiques de jaciments com ara la Serreta, al naixement de la medina musulmana, aquella Qustantaniya medieval, que es convertí en vila emmurallada. La Cocentaina medieval conquerida per Jaume I, amb raval cristià, la dels Corella i els Roger de Llúria. La Cocentaina que conegué els canvis de la modernitat industrial i participà, també, de les sacsades del segle XX.

Els autors del llibre demostren una voluntat divulgativa i investigadora admirable. Són Fani Bernabeu, llicenciada en Filologia Catalana i mestra del CEIP el Bracal de Muro; Rafa Enguix, mestre i llicenciat en Geografia i Història, professor de l’IES Serra Mariola de Muro; Enric Moltó, llicenciat en Història i professor de l’IES Pare Arques de Cocentaina; i Susi Orts, llicenciada en Història i tècnica de la Biblioteca Municipal de Cocentaina. Si aspirem a estimar i respectar la nostra identitat, hem de començar per investigar d’on venim i divulgar què fórem, per entendre el que som i decidir lliurement què volem ser. Per aconseguir-ho, el llibre ens proposa diverses passejades pel temps, a través dels testimonis del passat. Una sèrie de rutes urbanes pel que resta de cada període amb les quals aprendrem la diferència entre mirar i observar. Quantes vegades hem passat per davant d’un edifici, per un cantó, per un carrer… sense parar-nos a pensar des de quan està construït, a qui va pertànyer, quina utilitat tenia, qui hi vivia o per què té aquell nom? I quantes petjades del passat han desaparegut, d’un dia per l’altre, davant la indiferència general? Cocentaina al teu pas ens descobreix secrets desconeguts i en aparença familiars. I ens convida a investigar i gaudir pel nostre compte, al nostre pas, tant als veïns, com als forasters.

Els autors han creat un treball amé i rigorós, ric en detalls i en fotografies. Fet i fet, les fotografies són un atractiu fonamental, un tresor inesperat, sorprenen per la força del detall i la capacitat de l’evocació. Només em queda traslladar-los la meua felicitació. I un desig. Un poble que ignora la seua història i deixa que els testimonis que contemplaren els seus avantpassats s’afonen a poc a poc, siguen presa de l’especulació urbanística i s’obliden del tot, és un poble que està mort i que no ho sap. Tant de bo tots els pobles produïren, periòdicament, llibres com Cocentaina al teu pas”.

Francesc Gisbert
Professor, escriptor i president de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.