12.2 C
Alcoi
Dijous, 21 gener 2021
Contracta Hosting d'Aielo de Malferit!

Castalla viu els Moros i Cristians de l’1 al 4 de setembre


Detall de l'esdeveniment


La Nit de l’Olleta, un sopar de germanor seguit d’una divertida desfilada pels carrers del poble, marca l’inici de les festes de Moros i Cristians de la capital de La Foia.

Castalla celebra “quatre dies que brillen més que el sol” de l’1 al 4 de setembre. Unes festes en honor a la Mare de Déu de la Soledat on podem trobar actes com La Baixà, processó embrió de les festes castelludes. Una desfilada on es barregen els trons d’arcabusseria, les marxes de processó i l’acompanyament a la Mare de Déu, i els valsets joiosos dels festers, i que fou descrita per l’escriptor castellut Enric Valor al seu llibre Sense la Terra Promesa.

També cal destacar les ballades de banderes o les ambaixades, descrites l’any 1885 per l’advocat valencià Vicent Zacarés de la següent forma:
“A las dos de la tarde se dió principio al simulacro o parodia de las sangrientas batallas entre crisitanos y moros… la suerte es adversa a los cristianos, y se ven precisados a retirarse hasta parapetarse en su castillo, que bien pronto se ve sitiado por los moros. En esto se advierte una suspensión de hostilidades y éstos piden parlamento: se presenta el embajador moro y desde el caballo en que va montado les exhorta a que entreguen el castillo, ofreciéndoles aparentemente tratarles con benignidad… y presentándoles un cuadro lúgubre y desgarrador de la suerte que les espera si desoyen sus ofrecimientos. El embajador cristiano, escudado en su fe inquebrantable, contesta con energía…, quedando rotas las negociaciones…, apoderándose los moros del castillo, de cuya torre arrancan las banderas, sustituyéndolas por las suyas y colocando a Mahoma en medio de la mayor algazara, en la parte derecha del castillo. Se consumieron en dicho simulacro ochenta arrobas de pólvora.”

PROGRAMA DE FESTES

31 d’agost: Nit de l’Olleta

21:00h Entrada de les bandes oficials de música que intervindran a les Festes, sopar de comparses i desfilada per tota la ciutat.
00:30h Actuació de l’orquestra Eufòria al parc municipal.

1 de Setembre: L’Entrada

12:00h Seguit d’una MASCLETÀ, començarà l’Arranc de les Bandes de Música oficials que participaran en el Concurs d’Interpretació.
17:00 h ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS
22:00 h PROCESSÓ DE LA BAIXÀ DE LA VERGE, que s’iniciarà en l’Ermita i acabarà a l’Església Parroquial. En aquest acte ancestral, la imatge serà acompanyada per les comparses que aniran disparant salves d’arcabusseria.
A la nit, discomòbil al parc municipal.

Dia 2 de setembre: Primer Dia de Trons

08.00 h Volteig general de campanes i DIANA.
09:00 h MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Cristiano a l’Església Parroquial i el Bàndol Moro en el Convent.
11:00 h Solemne MISSA MAJOR.
12:00 h DESFILADA AMB ALARDO D’ARCABUSSERIA. El Bàndol Cristià iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Moro ho farà des del Convent, per confluir en la Plaça Major. Acompanyament d’autoritats per l’Esquadra d’honor. Tot seguit es procedirà a la BALLADA DE BANDERES.
17.30 h GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les Comparses Cristians, Mariners, Moros Grocs i Mudèjars començaran en la Plaça l’Era dels Cavalls. Les comparses de Pirates, Maseros i Moros Vells començaran des del Portal d’Onil. Aquests itineraris confluiran en la Plaça Major i, davant la Casa del Fester, tindrà lloc l’AMBAIXADA DEL MORO i la pèrdua del castell per part del Bàndol Cristiano.
21:00 h PROCESSÓ DEL PASSEIG de la Verge de la Soledat, amb la participació de totes les comparses.
00:30 h Actuació de l’Orquestra Montecarlo al parc municipal.

Dia 3 de Setembre: Dia de l’Ofrena
08:00 h. Volteig general de campanes i DIANA.
09:00 h MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristiano en el Convent.
11:00 h Solemne MISSA MAJOR.
12:30 h DESFILADA INFANTIL des de l’Avinguda República Argentina fins a la Plaça Major. Finalitzat la desfilada, es procedirà a la BALLADA DE BANDERES pels capitans infantils.
19.00 h OFRENA DE FLORS. Desfilada de totes les comparses que, seguint l’itinerari tradicional, finalitzarà en el temple Parroquial amb la tradicional ofrena de les flors a la Patrona.
A la nit, discomòbil al parc municipal

Dia 4 de setembre: Segon dia de trons
08:00 h Volteig general de campanes i DIANA
09:00 h MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’església Parroquial i el Bàndol Cristiano en el Convent.
11:00 h Solemne MISSA MAJOR.
12:00 h DESFILADA amb Alardo d’arcabusseria. El Bàndol Moro iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Cristià ho farà des del Convent, per confluir en la Plaça Major. Acompanyament d’autoritats per l’Esquadra d’Honor. Seguidament, es procedirà a la BALLADA DE BANDERES. Tot seguit tindrà lloc la VOLTA DE CAPITANS: presentació dels Capitans del proper any, desfilant amb alardo d’arcabusseria i acabant aquest amb la BALLADA DE BANDERES pels nous Capitans.
17:30 h GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les Comparses Pirates, Maseros i Moros Vells començaran en la Plaça Era dels Cavalls. Les comparses de Cristians, Mariners, Moros Grocs i Mudèjars començaran des del Portal d’Onil. Aquests itineraris confluiran en la Plaça Major i, davant la Casa del Fester, tindrà lloc l’AMBAIXADA DEL CRISTIÀ i la pèrdua del castell per part del Bàndol Moro.
21:00 h PROCESSÓ DE LA PUJADA. Des de l’Església Parroquial, autoritats, Comparses i Bandes de Música, partiran en solemne Processó de comiat a la Patrona. Arribada la comitiva la Placeta del Carreter, s’efectuarà el CANT DE L’ADÉU.

Dia 5 de setembre
21:30 h Extraordinari CASTELL DE FOCS D’ARTIFICI, com a colofó de les festes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable Jordi Juan Pérez.
  • Finalidad  Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios  EVIDALIA HOSTING.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquesta web utilitza galetes. Podeu llegir la política de galetes ací. Si continues navegant estas acceptant-la.    Veure
Privacidad