19.6 C
Alcoi
Dilluns, 25 setembre 2023

Moros i Cristians 2023 a Castalla: quatre dies que brillen més que el solMOros Cristians Castalla 2023

La Nit de l’Olleta marca l’inici de les festes de Moros i Cristians 2023 de Castalla.

Les festes de Moros i Cristians 2023 de Castalla se celebren enguany amb total normalitat festera i amb els capitans de 2020 en la majoria de les comparses. Les diferents capitanies viuen emocionades els dies previs a les festes, després de més de 2 anys de preparatius i una pandèmia que no aturà les ganes de “festa i germanor”. Així, Mariners, Maseros, Pirates, Cristians, Moros Grocs, Moros Vells i Moros Mudèjars ompliran Castalla de música i color de l’1 al 4 de setembre.

Abans, però, aquest mateix dissabte 26 d’agost, es farà “L’Exaltació Festera” i el tradicional Pregó, enguany a càrrec de Mari Pepa Bernabeu Mira  i l’actuació de l’Agrupació Musical Santa Cecília. Algunes comparses també realitzen diferents “retretes” els dies previs a les festes de Moros i Cristians 2023 de Castalla.

Alguns dels actes més importants de les festes de Moros i Cristians de Castalla 2023 són:  L’Entrada de Moros i Cristians, el pròxim divendres 1 de setembre a partir de les cinc i mitja de la vesprada;  la Processó de la Baixada, l’acte embrió de les festes, narrat magistralment al llibre Sense la Terra Promesa d’Enric Valor; les diferents ambaixades, escaramusses o “guerrilles”, les emotives processons o el radiant dia de l’Ofrena.

A continuació podeu consultar el Programa Moros i Cristians Castalla 2023.

“L’espectacle de conjunt, meravellós com sempre: (…) la tronada dels arcabussos, les harmonies intermitentment ofegades de la música, i , de tard en tard, una disminució increïble del rebombori, que es diria que deixava sentir fins la fressa sorda de les petjades de la multitud.” – Enric valor i vives

Programa Moros i Cristians Castalla 2023

DIA 31 D’AGOST, NIT DE L’OLLETA

21’00 hores: Entrada de les bandes oficials de música que intervindran a les Festes, sopar de comparses i desfilada per tot el poble.

DIA 1 DE SETEMBRE, L’ENTRADA

11’30 hores: Rés de l’Àngelus, salutació de l’alcalde del M.I. Ajuntament. Seguirà una MASCLETÀ i, seguidament, L’ARRANC de les Bandes de Música oficials que participaran en el Concurs d’Interpretació.
17’00 hores: ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS, seguint l’itinerari tradicional.
22’00 hores: PROCESSÓ DE LA BAIXADA DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT, que s’iniciarà en l’Ermita i acabarà a l’Església Parroquial. En aquest acte ancestral -embrió de les nostres Festes de Moros i Cristians-, la imatge serà acompanyada per les comparses que aniran disparant salves d’arcabusseria.

DIA 2 DE SETEMBRE, PRIMER DIA DE TRONS

08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA.
09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Cristià a l’Església Parroquial i el Bàndol Moro al Convent.
11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR
12’00 hores: DESFILADA AMB ALARDO D’ARCABUSSERIA. El Bàndol Cristià iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Moro ho farà des del Convent, per confluir a la Plaça Major. En finalitzar l’acte es procedirà a la BALLADA DE BANDERES.
17’30 hores: GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les Comparses de Cristians, Mariners, Moros Grocs i Mudèjars començaran a la Plaça Era dels Cavalls, confrontant els Bàndols. Les comparses de Pirates, Maseros, i Moros Vells començaran des del Portal d’Onil, també confrontant els bàndols.
Aquests itineraris confluiran en la Plaça Major, i davant la Casa del Fester tindrà lloc L’AMBAIXADA DEL MORO i la pèrdua del castell per part del Bàndol Cristiano.
21’00 hores: PROCESSÓ DEL PASSEIG de la nostra Patrona, la Santíssima Mare de Déu de la Soledad, amb la participació de totes les comparses.

DIA 3 DE SETEMBRE, DIA DE L’OFRENA

08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA.
09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristià al Convent.
11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR.
12’30 hores: DESFILADA INFANTIL des de l’Avinguda República Argentina fins a la Plaça Major. Finalitzada la desfilada, es procedirà a la BALLADA DE LES BANDERES pels capitans infantils.
19’00 hores: OFRENA DE FLORS, Desfilada de totes les comparses que, seguint l’itinerari tradicional, finalitzarà al temple Parroquial amb la tradicional Ofrena de flors a la nostra PATRONA.

DIA 4 DE SETEMBRE, SEGON DIA DE TRONS

08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA.
09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristià al Convent.
11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR.
12’00 hores: DESFILADA amb Alardo d’arcabusseria. El Bàndol Moro iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Cristià ho farà des del Convent, per confluir a la Plaça Major. En finalitzar l’acte es procedirà a la BALLADA DE BANDERES. Seguidament, tindrà lloc la VOLTA DE CAPITANS: presentació dels Capitans del pròxim any, desfilant amb alardo d’arcabusseria i acabant aquest amb la BALLADA DE BANDERES pels nous Capitans.
17’30 hores: GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les Comparses de Pirates, Maseros i Moros Vells començaran en la Plaça Era dels Cavalls, confrontant els Bàndols.
Aquests itineraris confluiran en la Plaça Major, i davant la Casa del Fester tindrà lloc L’AMBAIXADA DEL CRISTIÀ i la pèrdua del castell per part del Bàndol Moro.
21’00 hores: PROCESSÓ DE LA PUJADA, des de l’Església Parroquial, autoritats, Comparses i Bandes de Música, partiran en solemne Processó de comiat a la nostra Patrona. Arribada de la comitiva a la Placeta del Carreter, s’efectuarà el CANT DE L’ADEU.

DIA 5 DE SETEMBRE

21’30 hores: Extraordinari CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS, com a colofó de les FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE CASTALLA 2023.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.