16.1 C
Alcoi
Divendres, 24 maig 2024

Moros i Cristians 2023 a Castalla: quatre dies que brillen més que el solMOros Cristians Castalla 2023

La Nit de l’Olleta marca l’inici de les festes de Moros i Cristians 2023 de Castalla.

Les festes de Moros i Cristians 2023 de Castalla se celebren enguany amb total normalitat festera i amb els capitans de 2020 en la majoria de les comparses. Les diferents capitanies viuen emocionades els dies previs a les festes, després de més de 2 anys de preparatius i una pandèmia que no aturà les ganes de “festa i germanor”. Així, Mariners, Maseros, Pirates, Cristians, Moros Grocs, Moros Vells i Moros Mudèjars ompliran Castalla de música i color de l’1 al 4 de setembre.

Abans, però, aquest mateix dissabte 26 d’agost, es farà “L’Exaltació Festera” i el tradicional Pregó, enguany a càrrec de Mari Pepa Bernabeu Mira  i l’actuació de l’Agrupació Musical Santa Cecília. Algunes comparses també realitzen diferents “retretes” els dies previs a les festes de Moros i Cristians 2023 de Castalla.

Alguns dels actes més importants de les festes de Moros i Cristians de Castalla 2023 són:  L’Entrada de Moros i Cristians, el pròxim divendres 1 de setembre a partir de les cinc i mitja de la vesprada;  la Processó de la Baixada, l’acte embrió de les festes, narrat magistralment al llibre Sense la Terra Promesa d’Enric Valor; les diferents ambaixades, escaramusses o “guerrilles”, les emotives processons o el radiant dia de l’Ofrena.

A continuació podeu consultar el Programa Moros i Cristians Castalla 2023.

“L’espectacle de conjunt, meravellós com sempre: (…) la tronada dels arcabussos, les harmonies intermitentment ofegades de la música, i , de tard en tard, una disminució increïble del rebombori, que es diria que deixava sentir fins la fressa sorda de les petjades de la multitud.” – Enric valor i vives

Programa Moros i Cristians Castalla 2023

DIA 31 D’AGOST, NIT DE L’OLLETA

21’00 hores: Entrada de les bandes oficials de música que intervindran a les Festes, sopar de comparses i desfilada per tot el poble.

DIA 1 DE SETEMBRE, L’ENTRADA

11’30 hores: Rés de l’Àngelus, salutació de l’alcalde del M.I. Ajuntament. Seguirà una MASCLETÀ i, seguidament, L’ARRANC de les Bandes de Música oficials que participaran en el Concurs d’Interpretació.
17’00 hores: ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS, seguint l’itinerari tradicional.
22’00 hores: PROCESSÓ DE LA BAIXADA DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT, que s’iniciarà en l’Ermita i acabarà a l’Església Parroquial. En aquest acte ancestral -embrió de les nostres Festes de Moros i Cristians-, la imatge serà acompanyada per les comparses que aniran disparant salves d’arcabusseria.

DIA 2 DE SETEMBRE, PRIMER DIA DE TRONS

08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA.
09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Cristià a l’Església Parroquial i el Bàndol Moro al Convent.
11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR
12’00 hores: DESFILADA AMB ALARDO D’ARCABUSSERIA. El Bàndol Cristià iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Moro ho farà des del Convent, per confluir a la Plaça Major. En finalitzar l’acte es procedirà a la BALLADA DE BANDERES.
17’30 hores: GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les Comparses de Cristians, Mariners, Moros Grocs i Mudèjars començaran a la Plaça Era dels Cavalls, confrontant els Bàndols. Les comparses de Pirates, Maseros, i Moros Vells començaran des del Portal d’Onil, també confrontant els bàndols.
Aquests itineraris confluiran en la Plaça Major, i davant la Casa del Fester tindrà lloc L’AMBAIXADA DEL MORO i la pèrdua del castell per part del Bàndol Cristiano.
21’00 hores: PROCESSÓ DEL PASSEIG de la nostra Patrona, la Santíssima Mare de Déu de la Soledad, amb la participació de totes les comparses.

DIA 3 DE SETEMBRE, DIA DE L’OFRENA

08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA.
09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristià al Convent.
11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR.
12’30 hores: DESFILADA INFANTIL des de l’Avinguda República Argentina fins a la Plaça Major. Finalitzada la desfilada, es procedirà a la BALLADA DE LES BANDERES pels capitans infantils.
19’00 hores: OFRENA DE FLORS, Desfilada de totes les comparses que, seguint l’itinerari tradicional, finalitzarà al temple Parroquial amb la tradicional Ofrena de flors a la nostra PATRONA.

DIA 4 DE SETEMBRE, SEGON DIA DE TRONS

08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA.
09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristià al Convent.
11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR.
12’00 hores: DESFILADA amb Alardo d’arcabusseria. El Bàndol Moro iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Cristià ho farà des del Convent, per confluir a la Plaça Major. En finalitzar l’acte es procedirà a la BALLADA DE BANDERES. Seguidament, tindrà lloc la VOLTA DE CAPITANS: presentació dels Capitans del pròxim any, desfilant amb alardo d’arcabusseria i acabant aquest amb la BALLADA DE BANDERES pels nous Capitans.
17’30 hores: GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les Comparses de Pirates, Maseros i Moros Vells començaran en la Plaça Era dels Cavalls, confrontant els Bàndols.
Aquests itineraris confluiran en la Plaça Major, i davant la Casa del Fester tindrà lloc L’AMBAIXADA DEL CRISTIÀ i la pèrdua del castell per part del Bàndol Moro.
21’00 hores: PROCESSÓ DE LA PUJADA, des de l’Església Parroquial, autoritats, Comparses i Bandes de Música, partiran en solemne Processó de comiat a la nostra Patrona. Arribada de la comitiva a la Placeta del Carreter, s’efectuarà el CANT DE L’ADEU.

DIA 5 DE SETEMBRE

21’30 hores: Extraordinari CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS, com a colofó de les FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE CASTALLA 2023.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

five × one =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.